ce să vezi în Fethiye
Fethiye / Foto: Kenan Olgun
Asia

Ce să vezi în Fethiye, într-o vacanță atipică pentru Turcia

Locul unde se presupune ca zeul Apollo a cazut din cer, unde incepe drumul lician si unde se afla unele dintre cele mai vestite plaje ale Turciei, Fethiye nu este o statiune turistica tipica. Poti s-o tratezi astfel, daca o folosesti ca scurt popas in timpul unei croaziere la bordul unei ambarcatiuni, de unde sa pleci mai departe catre urmatoarea oprire de pe Riviera turceasca. Dar… ce sa vezi in Fethiye?

ce să vezi în Fethiye
Fethiye ofera turistilor o vacanta diferita de statiunile din Antalya / Foto: adempercem

Fethiye este altfel. Multi dintre cei care l-au ales ca punct de plecare catre destinatiile din apropiere, Oman si Bulgaria au ajuns sa aprecieze acest oras, chiar daca nu face parte dintre deja clasicele “all-inclusive”-uri Bodrum sau Antalya. Si chiar sa-l gaseasca mai interesant. Si daca lasi deoparte vestitele sale plaje, ramane o destinatie turistica importanta, care se potriveste multor stiluri in materie de turism. Acest oras cu o populatie de 70.000 locuitori, aflat in sud-vestul coastei mediteraneene, iti asigura un bronz de calitate, dar iti cere timp pentru a-l explora asa cum se cuvine.

Oludeniz
Laguna Oludeniz / Foto: Deposit Photos

Cumparaturi, pescuit si cine romantice

Imprejurimile orasului Fethiye au si ele spatiile lor comerciale, dar cele mai frecventate sunt piata de peste din Fethiye, aflata in centrul orasului si piata Calis din apropiere. In Calis, o intindere de nisip aflata la o distanta de 15 minute de mers cu taxiul (dolmus) pentru aproximativ 1,50 lire turcesti, se organizeaza in fiecare duminica bazare in care poti face cumparaturi, te poti plimba sau face poze.

Piata de peste din Fethiye este insufletita si de restaurantele din caramida si tencuiala care inconjoara fructele de mare proaspete comercializate in mica piata centrala. Daca faci o vizita in Fethiye, ai sanse sa nu tragi dupa tine in camera de hotel un biban (“levrek”), dar din fericire, restaurantele din zona ti-l vor pregati asa cum se cuvine.

Procedeul de baza este sa te asezi la o masa, sa le spui chelnerilor ce preparat marin vrei, apoi sa mergi in piata centrala unde pestii stau expusi pe tarabe, pentru a alege exact ceea ce vrei sa mananci. Umple-ti stomacul cu un kilogram de creveti si bea raki ca un turc, ca sa te poti bucura de o cina memorabila, asezonata cu o conversatie pe masura.

Viziteaza orasul fantoma Kayakoy

kayakoy Fethiye
Orasul-fantoma Kayakoy, aflat la doar 10 km de Fethiye / Foto: Deposit Photos

La mai putin de 10 kilometri de Fethiye se afla orasul abandonat (in prezent muzeu) Kayakoy. Ceea ce a fost candva un mic orasel grecesc, cu o populatie de aproximativ 3000 de locuitori, adaposteste acum locuinte goale, abandonate in urma schimbului de populatie dintre Turcia si Grecia, din jurul anului 1922. Vizitarea anumitor zone din Kayakoy este gratuita, dar micile taxe percepute pentru a vizita biserica catolica aflata intr-o excelenta stare si biblioteca care se afla pe unul dintre cele mai inalte dealuri, merita din plin pentru privelistile pe care ti le ofera.

Descopera canionul Saklikent

Canionul Saklikent
Canionul Saklikent / Foto: KenanOlgun

Al doilea ca marime din Europa, dupa Verdon din Franta, canionul Saklikent are o lungime de aproximativ 20 de kilometri, dintre care traseul pentru drumetii (inchis iarna) se intinde pe 4 kilometri. Poti vedea grota creata de eroziunea apei, adanca de 300 de metri, te poti scufunda in ea sau o poti traversa cu pluta. Poti ajunge usor din Saklikent in Fethiye inchiriind o masina, care iti ofera posibilitatea de a te opri si a face poze de-a lungul drumului catre zona canionului.

Daca nu ai un simt al directiei foarte dezvoltat, e bine sa stii dinainte care e drumul cel bun pana la destinatia ta finala. Chestia cu “o sa vad eu pe parcurs pe unde trebuie sa o iau” nu e foarte sigura, asa ca mai bine iti pui baza de la bun inceput in sistemul de navigatie.

Teatrul antic

Teatrul antic din Fethiye
Teatrul antic din Fethiye / Foto: tegmen

Nenumaratele ruine liciene, romane si grecesti care impanzesc orasul Fethiye, alcatuiesc un peisaj din pacate hilar. Este ca si cum ar avea prea multe ruine pentru se mai preocupa sa aiba si grija de ele, un fel de Kanye West care si-ar pierde un cercel cu diamant sau un Silvio Berlusconi incurcandu-se in amante. De fapt, majoritatea locuitorilor din Fethiye nu au realizat ca multe dintre casele lor stateau pe o astfel de ruina, pana cand cutremurul din anul 1959 si sapaturile de la inceputul anilor ’90 au scos la iveala Teatrul Telmessos.

Daca acest teatru s-ar fi aflat in alta tara, el ar fi fost restaurant si mai mult ca sigur s-ar fi perceput taxa de acces la el. Din fericire pentru bugetul tau, la Teatrul Telmessos intrarea este libera, el aflandu-se in spatele statuii Fethi Bey, care sta in fata portului  din Fethiye.

12 insule sau taxiul ambarcatiune

Practic toate barcile aliniate de-a lungul portului din Fethiye ofera un tur a 12 insule, iar punctul culminant al croazierei este dupa amiaza, cand are loc o incursiune in lagunele din partea locului si in locatiile destinate scufundarilor. In pretul de aproximativ 20-30 lire turcesti – care necesita un pic de tocmeala gen ferengi – intra si un pranz tipic turcesc. Cel mai ieftin tur pe apa costa 5 lire turcesti si te poarta intre Fethiye si plaja Calis. Desigur, nu vei ajunge pe insule si nici nu vei beneficia de vreo masa, dar este o plimbare relaxanta de 20 minute, cu un peisaj mirific care ti se asterne in fata, de-a lungul drumului catre noile intinderi de nisip.

Marile moarte, drumurile liciene si multe alte resurse nebanuite ale orasului Fethiye

Mormintele liciene
Mormintele liciene / Foto: Glen_Cook

Una dintre cele mai frumoase rute pentru plimbari din lume, cu o lungime de 509 kilometri, drumul lician este un drum antic, care se intinde de-a lungul Peninsulei Teke, pe langa Marea Mediterana  – o ruta care intamplator trece in apropiere de Oludeniz si bine cunoscuta sa Laguna Albastra. (Desigur, n-are nimeni nimic impotriva daca vei lua pana acolo un microbuz). Poti sa-ti pui picioarele la treaba urcand scarile mormintelor din piatra de la Lycian Amyntas, apoi mai departe pentru a admira privelistea de la  castelul Fethiye.

Pentru a patrunde si mai adanc in ceea ce poti face si vedea in Fethiye, poti arunca o privire pe acest site, cel mai reprezentativ pentru intreaga zona, Turkey’s For Life. Acest blog de calatorie este continuu actualizat si detaliat si este usor accesibil si via Facebook.

Si mai sunt atat de multe de descoperit in acest mic colt al coastei Turciei, a carui popularitatea a crescut mult in randul turistilor, in ultimii 20 de ani. Priveste si un pic mai departe, catre casa lui Mos Craciun sau teatrul Myra si vei vedea cum 8 zile in Fethiye se pot transforma intr-o vacanta cu mult mai lunga.

Citește și: Top 10 atracții turistice din Turcia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!