Cum sa

Cum sa eviti problemele cu stomacul in calatorie

Nu este o chestie de limbaj delicat, dar termenul de “probleme cu stomacul” reprezinta o modalitate mai blanda de a pune problema. Daca ai avut ghinionul sa te alegi cu vreo gastroenterita in calatoria ta peste mari si tari, termenul cel mai potrivit pentru discutia de fata ar fi acela de “diaree”.

Incantator intr-adevar. Dar, vai, cat de des intalnita si inevitabila, in randul celor care calatoresc in Asia si in regiunea Pacificului. Nu vrem sa fim cinici, dar potrivit estimarilor, 10 milioane de oameni sufera de aceasta problema anual. In mod remarcabil, aceasta cifra reprezinta un procent de 50% din turistii straini, in fiecare an. Si nu exista semne ca aceasta cifra ar fi in scadere.

Acestea fiind spuse, e timpul sa arunci o privire asupra factorilor care declanseaza diareea de calatorie si asupra unor masuri de prevenire a ei, care sa iti asigure o vacanta fara griji si sanatoasa.

[highlights color=”green”]Cauze si simptome[/highlights]

Principala vinovata pentru declansarea aceste afectiuni este o bacterie. Intr-adevar, ea este responsabila de 80—85% din cazurile de diaree, in timp ce celalalt procent este rezervat parazitilor si virusilor. Daca diareea loveste in principal in prima saptamana a calatoriei, pericolul intestinal poate aparea oricand. Exista in mod natural diferite perioade de incubatie pentru diferitii agenti infectiosi. Ca si rezultat, asaltul diareei poate avea loc chiar si dupa ce ajungi acasa (sau, si mai rau, in avionul care te poarta catre casa).

Simptomele sunt destul de rele. Printre ele se numara diareea, greata, crampe, balonare si in plus, voma. Din nefericire, victimele pierd zile pretioase din vacanta.

[highlights color=”green”]Ce poti face?[/highlights]

Fie ca te afli in Asia, Pacific sau in alta parte, nu se recomanda administrarea de medicamente antimicrobiene, pentru a preveni diareea. Rar sunt prescrise ca preventie, antibiotice, de patru ori pe zi.

Odata ce diareea se declanseaza, uneori cel mai bun tratament este acela de a nu aplica niciun tratament. Diareea trece adesea de la sine dupa cateva zile de repaus la pat si rehidratare pe cale orala, pentru a inlocui lichidele si substantele electrolitice pierdute. Nu abuza de mancaruri grase si aromate (oricum nu iti va arde sa mananci asa ceva), iar daca simptomele persista si dupa cateva zile, poti trece la administrarea de anitibiotice. Atunci cand diareea dureaza mai mult de 4-5 zile, e timpul sa mergi la doctor. E foarte probabil sa ai o infectie determinata de paraziti.

[highlights color=”green”]Sfaturi specifice pentru anumite tari[/highlights]

Australia

Desi nu sunt mentionate cazuri de diaree in Australia, o tara destul de sanatoasa, se recomanda sa eviti produsele lactate nepasteurizate, si sa te speli in mod regulat pe maini. Unul dintre potentialele riscuri de imbolnavire in aceasta zona (in afara de arsurile solare)  este febra Dengue, caracteristica regiunilor tropicale si subtropicale.

India, China si Asia de Sud-est

Bea numai apa imbuteliata sau fiarta, sau bauturi carbogazoase la cutie sau sticla. Evita apa de la robinet, din fantani si gheata. Nu manca preparate vandute pe strada si ai grija ca ce bagi in gura sa fie bine gatit. Evita produsele lactate, daca nu esti sigur ca sunt pasteurizate. Asigura-te ca iei la tine medicamente pentru diaree, ca sa te poti trata in caul imbolnavirii usoare.

Daca te gandesti la toate astea, se pare ca pasii care trebuie parcursi pentru a evita diareea de calatorie iti rapesc o mare parte din bucuria provocata de o calatorie in strainatate. Dar pentru ca nu e de glumit cu infectiile produse de bacterii si paraziti, trebuie sa faci in asa fel incat sa gasesti un echilibru intre riscurile potentiale, curiozitatea de a incerca lucruri noi si vigilenta care te poate face sa pari ipohondru.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!