Europa

10 lucruri pe care le poti face in Creta

In timp ce Creta face parte integranta din Grecia, ea are propria sa istorie si cultura. Aici exista multe lucruri pe care trebuie sa le incerci, cum ar fi vizitarea centrului civilizatiei minoice sau o plimbare prin defileul Samaria. Pentru cei care vor pace si liniste si o vacanta relaxanta, atmosfera din orasele si asezarile de aici este perfecta. Iata 10 lucruri pe care le poti face in vacanta in Creta.

10 Stravechiul Knossos

Knossos
9 Defileul Samaria

Civilizatia europeana a aparut in Creta acum 9000 de ani. Au ramas putine marturii ale acelei civilizatii, dar aceasta a fost inlocuita de faimoasa civilizatie minoica, care a domnit in Creta si in imprejurimile Mediteranei, intre anii 2700 si 1450 i.e.n. Centrul acestei civilizatii a fost orasul Knossos, cu imensul sau palat minoic. Aici a locuit regele Minos si aceste locuri sunt sursa de inspiratie pentru legenda lui Tezeu, care a ucis minotaurul, jumatate on, jumatate taur, in labirint. Locatia a fost excavata de catre arheologul britanic Arthur Evans, in anii 1900, dar munca sa sta la baza activitatii desfasurate de arheologi pana in zilele noastre. Acestea fiind spuse, nu uita sa faci o poza langa statuia ce infatiseaza coarnele minotaurului.

Defileul Samaria
Defileul Samaria

Avand o lungime de 16 kilometri, defileul Samaria este unul dintre cele mai lungi din Europa, dar pe cat este de impresionant ca marime, pe atat este de frumos. Situat in sud-vestul insulei Creta, langa Chania, este un parc national, care se mandreste cu viata salbatica si cu flora sa. Inceputul plimbarii prin defileu are loc la altitudinea de 1250 metri, pe platoul Omalos, in muntii Albi. Din cauza tragediilor petrecute in trecut aici, defileul este inchis pe timpul iernii, dar vara, plimbarea care dureaza 6 ore este incredibila. Ea se incheie la malul marii, langa Agia Roumeli si de aici poti lua feribotul si apoi autobuzul pana acasa.

8 Muzeul arheologic Heraklion

Muzeul arheologic Heraklion este in prezent in renovare, asa ca accesul la toate exponatele din el, nu este posibil. Pentru a nu dezamagi insa vizitatorii care vor sa afle mai multe despre civilizatia minoica, a fost deschisa alaturi o expozitie temporara. Intr-un fel, asta este de apreciat, pentru ca aici au fost alese cele mai frumoase sau importante piese, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ratacesti printre sute de exponate pentru a gasi ceea ce te intereseaza.

7 Vechiul oras si port Chania

Muzeul arheologic din Heraklion
Muzeul arheologic din Heraklion
Superbul oras Chania
Superbul oras Chania

Probabil cea mai frumoasa asezare de pe insula, Chania a fost capitala insulei. Vechiul oras care se intinde din port este favorit printre turisti, cu strazile sale inguste cu piatra cubica si arhitectura venetiana incantatoare. Aici vei gasi multe cafenele si taverne in care poti savura ceva de mancare si de baut. Orasul este construit pe locul anticei asezari Kydonia si dateaza din vremea romanilor. Aici exista un muzeu in care se gasesc artefacte din acea perioada. O modalitate excelenta de a vedea orasul si imprejurimile sale, este intr-o trasura trasa de cai, pe care o poti lua de langa port.

6 Lacul Kournas

Kournas, un lac deosebit
Kournas, un lac deosebit

Gratie frumusetii sale naturale, este greu sa gasesti ceva mai minunat decat privelistea lacului Kournas, inconjurata de campii si paduri si avand in fundal muntii Albi. Lacul este singurul cu apa proaspata din Creta. Aici exista numeroase taverne, iar vara poti inota in apele sale. In apropiere se afla Lappa, unde romanii au construit bai. In Lappa Superioara exista si un apeduct roman.

5 Platoul Lassithi

Platoul Lassithi
Platoul Lassithi

Platoul Lassithi este o campie imensa fertila, care are o suprafata de 25000 de kilometri patrati si se afla in muntii Diktian. Locul este faimos pentru sutele sale de mori de vant albe care ajuta la irigarea recoltelor. Pentru cei interesati de mitologie, in munti se afla Pestera Diktion sau Pestera lui Psychro, despre care se crede ca este locul de nastere al lui Zeus. Pestera se afla la altitudine, pe un versant muntos de deasupra platoului. Aici poti ajunge urmand o poteca ingusta, calatoria durand in jur de 30 de minute. Odata intrat, vei cobori pana la un bazin subteran, unde se afla pesteri mai mici cu stalactite si stalagmite incantatoare.

4 Anogia si Zoniana

Anogia
Anogia

Anogia are o istorie trista, intrucat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, armatele germane au ras acest oras de pe fata pamantului si au omorat toti barbatii de aici, drept razbunare pentru faptul ca liderul nazist a fost rapit pe insula. In prezent, aici exista un monument care marcheaza tragicul eveniment. Orasul este faimos si pentru ca aici s-a nascut Nikos Xilouris, un muzician cretan de renume, care a murit in anul 1980, la varsta de 43 de ani. In fiecare an, orasul gazduieste in luna iulie festivalul Yakintha, in memoria lui Xilouris. Festivalul se vrea un omagiu adus muzicii, teatrului si artei. In apropiere se afla pestera Zoniana renumita pentru stalactitele si stalagmitele sale.

3 Agios Nikolaos

Agios Nikolaos
Frumosul oras Agios Nikolaos

Agios Nikolaos este un alt oras frumos si o statiune populara de vacanta. Aici se afla un port pitoresc in care poti vedea pescarii la treaba. Pentru un oras portuar, este ceva neobisnuit sa fie construit in jurul unui lac legat de mare printr-un mic canal. Locul este impanzit de taverne si tot aici se afla si plaja Kitroplatia, situata in centrul orasului. Atmosfera este una cu adevarat cosmopolita si este o locatie ideala pentru familii.

2 Insula Spinalonga

Insula Spinalonga si fortificatiile ei venetiene
Insula Spinalonga si fortificatiile ei venetiene

Insula Spinalonga este un loc fascinant aflat in largul coastei Elounda. Acum 800 de ani, venetienii au construit aici fortificatii imense pentru a pazi intrarea in Elounda. Acestea inca domina linia orizontului in nordul insulei. La un moment dat, aici a fost infiintata o colonie de leprosi care a fost inchisa in anul 1957, dar care a fost imortalizata in romanul Victoriei Hislop, “Insula”. Exista multe excursii la bordul unor ambarcatiuni, care te duc in mai putin de 30 de minute pe insula. Potecile de aici te vor purta prin orasul vechi si pe langa fortificatii.

1 Loutro

Loutro
Loutro

Pentru o zi linistita, dar mai putin obisnuita in acelasi timp, ia barca pana in orasul Loutro. Locul nu este accesibil pe sosea, dar se poate merge si pe jos pana aici. Este o asezare tipic greceasca, cu case vopsite in alb si albastru, si in care lipsa vehiculelor motorizate iti da un sentiment de intoarcere in timp. Nu ai prea multe de facut aici decat sa te bucuri de liniste, sa savurezi o bautura si sa te scalzi in apele limpezi precum cristalul, dar in vacanta mai ai nevoie si de odihna!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

5 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] o lungime de 16 kilometri si se afla in sud-vestul Cretei. Plimbarile aici sunt extrem de populare in randul turistilor care vin in numar foarte mare in […]

  • […] Creta este o insula exotica de o frumusete naturala coplesitoare, care ofera experiente de vacanta de neuitat pentru cei care vor sa scape de zumzetul ingrozitor al vietii din marile orase. Intinderea lunga de coasta este punctata de nenumarate golfulete si peninsule, existand o sumedenie de plaje de unde poti cuprinde cu privirea Marea Mediterana si unde iti poti petrece dupa-amiaza facand bai de soare. Cu aceasta abundenta de oferte la dispozitie (vezi si ofertele agentiilor noastre de turism), ai neaparat nevoie sa stii in ce directie trebuie sa o iei, pentru a optimiza la maxim timpul petrecut in Creta. Doar nu vei sta la soare nonstop! […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!