ce să faci și ce să vezi în Toulouse
Toulouse / Foto: Andrey Khrobostov
Europa

10 lucruri de făcut și văzut în Toulouse. Gratuit!

Aflat la aproape 600 km de Paris, orasul Toulouse este centrul european al industriei aerospatiale, fiind locul de resedinta al unor mari companii, precum Airbus sau Galileo. Totodata, este un vechi si binecunoscut centru studentesc, universitatea de aici fiind printre cele mai vechi din Europa, fiind infiintata in 1229. Dincolo de asta, Toulouse este un oras frumos, care-si surprinde vizitatorii cu cateva lucruri de pret. Iată 10 lucruri de făcut și văzut în Toulouse, gratuit sau pe bani puțini:


Pleci în Franța? Aici ai cele mai bune hoteluri din Toulouse!


1. Hoinareste printre standurile din pietele producatorilor locali

Piata Arnaud Bernard
Piata Arnaud Bernard / Foto: Wikipedia

Cele mai tari patru piete din Toulouse sunt – intr-o ordine aleatoare – in Arnaud Bernard, St Aubin, St Cyprien si Les Carmes. Multe dintre pietele din acest oras sunt deschise zilnic, dar e bine sa verifici dinainte programul acestora. Daca vrei legume ieftine sau chiar gratis, mergi in piata de pe Boulevard de Strasbourg. Vanzatorii de aici isi abandoneaza adesea produsele pe care nu le vand, iar multe dintre ele sunt la fel de bune ca cele proaspete.

2. Viziteaza Catedrala din Toulouse

catedrala toulouse
Catedrala St. Etienne, ajunsa cu greu, de-a lungul secolelor, in forma finala / Foto: bbsferrari

Aflata intre statiile de metrou Francois Verdier si Les Carmes, Catedrala St. Etienne se remarca prin doua stiluri arhitecturale diferite (roman si gotic), intrucat constructia a inceput in secolul 13 si nu s-a incheiat pana in secolul 17. De-a lungul anilor, aceasta catedrala a fost continuu demolata si reconstruita, ceea ce se poate vedea mai ales in interior, unde o parte pare abandonata, in timp ce portalul de vest are un altar impresionant prin marime si prin panoul din spatele sau si unde se afla si o orga frumoasa.

3. Relaxeaza-te in Prairie des Filtres

Prairie des Filtres
Prairie des Filtres / Foto: toulouse-tourisme.com

“La Prairie,” asa cum il numesc cei din Toulouse, este locul in care poti lenevi langa fluviul Garonne, in dupa-amiezele insorite. Timpul petrecut in parc iti va oferi sansa de a face cunostinta cu oamenii din aceste locuri – de la cupluri tinere care isi plimba bebelusii, pana la cantareti, hippies si copii care joaca fotbal. Atunci cand vremea permite, in zilele de duminica poti lua lectii de salsa.

4. Alearga sau mergi cu bicicleta pe Canal du Midi

Canal du Midi
Canal du Midi / Foto: Leonid Andronov

Canalul, care se intinde pe mai bine de 240 de kilometri in sudul Frantei, a fost construit in secolul 17, pentru a permite navelor sa evite calea navigabila din jurul Peninsulei Iberice, acolo unde se puteau intalni adesea cu vasele spaniolilor sau cu pirati. In zilele noastre, locul este impanzit de o parte si de alta de copaci si de case pe apa.

5. Fa o vizita la Muzeul Toulouse

Muzeul de istorie naturala din Toulouse
Muzeul de istorie naturala din Toulouse

Acest muzeu de istorie naturala este primul din Europa care a deschis o galerie dedicata timpurilor preistorice, iar colectia  sa este surprinzatoare prin marime. Intrarea este libera in prima duminica a fiecarei luni.

6. Admira cerul pe timpul noptii din Observatorul Jolimont

Deschis pentru public in fiecare noapte de vineri, in jurul orei 21, observatorul se afla in varful dealului Jolimont, ceea ce inseamna ca trebuie sa te pregatesti pentru o ascensiune abrupta.

7. Nu rata Palmierul Iacobinilor

Palmierul Iacobinilor
Palmierul Iacobinilor

Palmierul este in fapt o coloana inalta de 28 de metri, aflata in incinta Bisericii Iacobinilor. Aceasta minune arhitecturala impresioneaza prin inaltimea sa si in plus, oglinda de dedesubt confera iluzia suspendarii in spatiu, facandu-te sa simti ca esti gata sa te prabusesti din varful arcadei.

8. Hraneste pasarile in Jardin des Plantes

Gradina Botanica
Gradina Botanica

Acest parc este legat de Muzeul Toulouse, aici aflandu-se numeroase specii de animale si pasari care haladuiesc in libertate, printre care testoase, cocosi, pui, rate si lebede. Daca ai noroc s-ar putea sa te intalnesti si cu vreo doi pauni, in timp ce lenevesti in iarba.

9. Rataceste prin Les Carmes

Elegantul cartier Les Carmes
Elegantul cartier Les Carmes

Cele mai elegante cartiere din oras, despre Les Carmes si Le Quartier des Antiquaires se spune ca reprezinta tot ceea ce are Toulouse-ul mai frumos. Aici poti rataci pe strazile atat de inguste incat abia poti vedea cerul de deasupra si poti admira casele datand din epoca Renasterii, cu acoperisurile lor din caramida rosie. Desi este o zona de fite, unde se afla multe magazine de bijuterii si restaurante, aici gasesti si numeroase galerii de arta si anticariate, care merita sa le treci pragul.

10. Fa un tur in Place du Capitole

Place du Capitole
Place du Capitole

Acesta este un fel de bonus, de aceea il vei gasi ultimul in lista de fata. Le Capitole este primaria orasului si reprezinta pentru Toulouse cam ce reprezinta Turnul Eiffel pentru Paris. Majoritatea cafenelelor si restaurantelor din zona sunt scumpe, dar exista si locatii mai ieftine pe strazile adiacente. Poti face o vizita si la Salle des Illustres in incinta monumentului Capitole, acolo unde se afla o colectie de tablouri datand din secolul 19.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!