Ghid foto

Sfaturi pentru realizarea de fotografii montane

Unora le place sa fotografieze marea in vreme ce altii sunt fascinati de peisajele montane. Ce-i drept, muntii, in maretia lor, pot satisface pretentiile oricarui fotograf amator sau… mai putin amator. Poti obtine fotografii montane reusite fie de pe muntele propriu-zis, fie din afara lui. Cu un pic de tehnica.

De pe munte

Captarea unor astfel de instantanee poate fi o operatiune riscanta pe timpul iernii, intrucat trebuie sa ai permanent grija sa te feresti de pericole. Umblatul prin zapada este placut, dar muntele este adesea acoperit cu gheata si, in plus, vremea se schimba aici de la o ora la alta.

munte1

Inainte de a te apuca de treaba, trebuie sa-ti cunosti abilitatile, sa porti imbracaminte adecvata si sa ai la tine echipamentul potrivit, din care sa nu lipseasca telefonul mobil, busola si harta. Poti sa iei cu tine si un fluier, pe care il poti folosi la nevoie, daca vrei sa atragi atentia..

Acum in ce priveste dotarile foto, iata cateva elemente care nu trebuie sa iti lipseasca din rucsac:

  • Filtre UV pentru lentile. Nu numai ca le protejeaza, dar vor diminua si nivelul razelor ultraviolete, care este adesea ridicat la munte, mai ales atunci cand este soare.
  • Daca este soare si zapada, poti folosi si un filtru de polarizare. Polarizarea este o tehnica foarte utila, intrucat te ajuta sa controlezi lumina orbitoare si reflexia luminii, datorata zapezii. Ai grija insa sa nu exagerezi cu aceasta, atunci cand fotografiezi cerul.
  • Filtrul gradual cu densitate neutra este esential pentru a reduce diferenta de contrast dintre cer si pamant. Daca nu vrei sa cari multe dupa tine, ia un filtru cu doua opriri si trei opriri ( (0.6 si 0.9), invelit in protectie si pus pur si simplu in buzunar.
  • Atunci cand alegi lentilele pentru a face fotografii la munte, opreste-te la cele cu unghi larg. Lentilele lungi pot fi utile atunci cand vrei sa suprinzi detalii, dar si zoom-ul te poate ajuta sa captezi tot ceea ce are muntele mai bun de oferit.
  • Folosirea lentilelor lungi necesita un trepied care sa le sprijine greutatea.

Cand faci fotografii de pe munte sau din varful sau, cea mai buna abordarea este aceea de a scoate in evidenta distanta si inaltimea. Foloseste lentile cu unghi larg si inca ceva care sa actioneze pe post de punct de interes in prim plan. Lentilele mai largi de 24 de milimetri pot fi utilizate cu succes, dar aprecierea distantei si a inaltimii tinde sa nu mai fie la fel de buna, atunci cand te indepartezi de punctul de interes.

munte2

Nevoia de a include un punct de interes in prim plan, precum si aceea de a mentine focalizate colinele din departare, inseamna ca va trebui sa apelezi la o deschidere mica a lentilelor, de exemplu un f/16.0 sau chiar mai putin.

Daca faci fotografii in conditii de ninsoare, trebuie sa ai grija la contorul ce masoara luminozitatea camerei, pentru a nu subexpune scena. Verifica in mod regulat histograma dupa ce faci pozele si ajusteaza expunerea daca este necesar.

Daca folosesti si filtre, cum ar fi unul de polarizare, vei intampina probleme in a gasi o viteza mica de declansare. Alege un jalon miscator si fixeaza camera de mana, pentru mai multa stabilitate. Poti folosi un monopied care poate servi si drept jalon miscator si te poate ajuta sa faci fotografii cu o expunere mai lunga de 0,5 secunde.

Obiectivul tau trebuie sa fie acela de a oferi privitorului sentimentul locului suprins pe pelicula, ca si cum s-ar fi aflat acolo cu tine. Poti apela si la compozitii panoramice, care te pot ajuta sa obtii din partea privitorilor o mai buna apreciere a scalei locatiei, dar nici acestea nu scot foarte bine in evidenta inaltimea dramatica a muntelui.

Din afara muntelui

Aceasta optiune este de departe cea mai accesibila pentru majoritatea fotografilor, ea furnizand la randul ei imagini la fel de impresionante, daca nu chiar mai dramatice. Atunci cand oamenii se gandesc la un peisaj montan incarcat de dramatism, cel mai adesea el este este fotografiat de la distanta, de la o altitudine normala.

munte3

Daca alegi aceste fotografii, cel mai bine este sa folosesti un teleobiectiv, mai lung de 100 milimetri. Unghiul larg al lentilelor confera adesea dramatism unui instantaneu fotografic. Prim planul va fi scos in evidenta, dar in defavoarea fundalului, facand ca acesta din urma sa se confunde cu linia orizontului. Lentilele teleobiectivului vor scoate in evidenta marimea muntelui si iti vor permite sa te concentrezi asupra unor detalii brute. Pentru multi, teleobiectivul face ca din fotografie sa razbata un sentiment mult mai dramatic si inpresionant.

In concluzie, decide singur abordarea – de pe munte sau din afara lui – apoi foloseste echipamentul potrivit pentru a obtine o compozitie, care sa conecteze cel mai bine privitorul la scena respectiva.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Inainte de a te pregati de o astfel de escapada, este bine sa fii echipat corespunzator. Insa pozele, facute pe munte vor fi ceva care a meritat tot efortul.
    Aveti mare grija la echipament!

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!