Europa

Islanda – frumusetea grandioasa a Nordului

Un tinut al focului si ghetii in care viata salbatica si minunile naturii sunt la ele acasa. Aici gasesti nesfarsite surse de inspiratie, mister si incantare deopotriva. Islanda se mandreste cu nenumarati vulcani, cascade, gheizere, izvoare cu apa termala, mlastini, ghetari maiestuosi si pamant cat vezi cu ochii. Contrar numelui sau, Islanda nu este un tinut al ghetii. In fapt, aici este multa verdeata si numai 11% din suprafata sa este acoperita de ghetari.

Geografie si climat

Aceasta tara europeana se afla la est de Groenlanda, la intersectia dintre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic. Cercul Arctic trece si el pe aici, mai exact in Grímsey, o mica insulita din larg. Islanda  este pozitionata din punct de vedere greografic la 290 de kilometri de Groenlanda si la 4200 de kilometri de New York. Este cea mai putin populata tara din Europa si a doua insula ca marime apartinand batranului continent. Numai regiunea vestica de coasta este locuita, in timp ce partea centrala este nepopulata.

Coasta de sud a Islandei are un climat bland, caracterizat de precipitatii numeroase, in comparatie cu tinuturile interioare. Iernile nu sunt atat de aprige, cu o temperatura care se mentine intre 0 si -10 grade Celsius in partea de sud si de nord. Vara, temperatura medie ajunge la 10-13 grade, iar zilele sunt racoroase si umede. Zilele de vara sunt lungi si nu exista nopti cu adevarat intunecate in timpul lunilor iunie si iulie. In timpul iernii, soarele este prezent numai cateva ore zilnic.

Geizerele, parte a spectacolului islandez
Geizerele, parte a spectacolului islandez

Parcul National Þingvellir, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO, este locul in care poti vedea Oceanul Atlantic de Nord, la intalnirea sa cu placile tectonice ale Eurasiei. Poti face scufundari in canionul Silfra, care se afla practic intre aceste placi. Cascada Gullfoss este cea mai mare si mai impresionanta cascada din Islanda, cu o cadere dubla de apa, localizata in canionul format de raul Hvítá. Cea de-a treia oprire din itinerariul tau este Strokkur, cel mai activ gheizer, care arunca apa la o inaltime de pana la 30 de metri, la fiecare cateva minute.

Laguna Albastra

Acest centru spa geotermal se afla la 47 de kilometri distanta de Reykjavik. O scufundare in apele bogate in minerale este menita sa te reumple de energie. Admira peisajul spectaculos, respira aerul curat si scalda-te in apele pline de proprietati curative, relaxandu-ti astfel trupul si spiritul. Laguna a castigat numeroase premii de-a lungul timpului, asa ca o vizita aici este obligatorie.

Laguna Albastra, un spa celebru in toata lumea
Laguna Albastra, un spa celebru in toata lumea

Jökulsárlón

Aceasta laguna glaciara se afla in apropierea autostrazii nationale 1 si este locul in care icebergurile de un albastru ireal plutesc in apele adanci de peste 200 de metri. Limba ghetarului Breiðamerkurjökull este atractia principala aici, pe care o poti vedea de aproape la bordul unei ambarcatiuni care te poarta printre blocurile de gheata.

Laguna Jökulsárlón
Laguna Jökulsárlón

Landmannalaugar

Un loc faimos pentru ascensiunile sale, aceasta regiune este de o frumusete ireala. Aici exista o cabana care ofera cazare turistilor, impreuna cu toate facilitatile de care acestia au nevoie. Zona este inconjurata de campuri vaste de lava si de muntii Rhyolite, care afiseasa un spectru magnific de culori.

Landmannalaugar
Pictura naturii: Landmannalaugar

 

Lacul Mývatn

Cel mai activ loc din punct de vedere geotermal din Islanda, acest lac se afla in apropiere de orasul Akureyri. Aspectul sau unic se datoreaza numeroaselor eruptii vulcanice din zona. Locul este ideal pentru a admira speciile de pasari care traiesc aici si tot in zona se afla multe arcade vulcanice, coloane, pesteri, mlastini si craterul Hverfjall, vechi de 2500 de ani.

Un splendid lac vulcanic: Mývatn
Un splendid lac vulcanic: Mývatn

Soarele de la miezul noptii si Aurora Boreala

O excursie in Islanda nu ar fi completa fara a vedea aceste doua fenomene unice. In timpul verii, soarele nu apune niciodata complet aici. Locul ideal pentru a vedea acest fenomen este insula Grímsey. Aurora Boreala se vede cel mai bine toamna, in lunile de iarna si uneori, primavara. Conditia principala este insa aceea ca cerul sa fie senin.

Cazare

Ofertele de cazare sunt variate, de la hoteluri scumpe si case de vacanta pana la campinguri. Grand Hotel Reykjavik si Hotel Borg se numara printre locatiile de 4 stele. Akranes, Akureyri si Berunes sunt hosteluri unde te poti caza cu bani putini.

Activitati

Cumpara palarii si pulovere traditionale, accesorii din piele si alte suveniruri, printre care casti de vikingi, din magazinele de profil islandeze (ce-i drept, foarte scumpe). Piata de vechituri Kolaportið, 12 Tónar, Ískelda Galleri, Liborius si Rammagerðin sunt locuri excelente in care poti face cumparaturi.

Capitala Reykjavik - o viata culturala intensa
Capitala Reykjavik – o viata culturala intensa

Asista la reprezentatii muzicale live in timp ce savurezi o cafea alaturi de prajituri proaspete si mancaruri delicioase la restaurante precum Cafe Amsterdam, NASA, Indian Mango, Við Tjörnina, Bæjarins Beztu, Krua Siam si Brynja. Desi multe zone din Islanda sunt nelocuite, vei gasi nenumarate locuri in care sa iti satisfaci poftele culinare.

Rafting, plimbari pe ghetari, schi, calarie, snorkeling, plimbari pe campurile cu lava sau pur si simplu admirarea naturii salbatice in toata splendoarea sa – iata numai cateva posibilitati de petrecere a timpului liber. Islanda iti prezinta o oferta unica si greu de refuzat, care iti va ramane in minte toata viata.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Islanda, insula de foc și gheață, insula a cărei echipă națională de fotbal a uimit la Euro 2016, tărâmul nordic al Europei care a devenit una dintre cele mai râvnite destinații turistice ale planetei, nu doar pentru aventurieri ci și pentru cei care iubesc natura și își doresc ceva diferit pentru vacanțele lor. Aceștia au din plin cu ce se delecta în Islanda: vulcani, gheizere, fiorduri, izvoare de ape termale și multe altele. […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!