Europa

Minunile mai putin stiute ale Londrei

Putine capitale din lume pot fi considerate atat de faimoase sau diverse precum Londra. Cu structurile sale devenite simboluri, precum Catedrala Westminster, Palatul Buckingham, Tower Bridge si Big Ben (care este de fapt numele clopotului si nu al turnului) pe care le gasesti la orice colt de strada, nu e de mirare ca milioane de turisti viziteaza in fiecare an capitala Marii Britanii.

Cu toate acestea, sunt si multe alte atractii mai putin stiute pe care le poti gasi in Londra si iata in cele ce urmeaza cinci dintre ele:

1. Cea mai mica sectie de politie din lume

Orasul Londra are multe simboluri distincte – de la acela ca este primul oras din lume care a beneficiat de retea de metrou subteran, pana la titlul pe care il detine de cel mai mare oras din Marea Britanie si Europa. Un fapt de care cu siguranta nu ai auzit face referire la cea mai mica sectie de politie din lume, care se afla in partea de sud-est a Trafalgar Square! Ea este atat de mica incat capacitatea sa de incarcerare este de numai doi prizonieri, ea fiind creata cu scopul de a permite unui singur ofiter de politie sa lucreze in ea. Si mai ciudat, aici luminile sunt montate cumva camuflat, astfel incat sunt nedetectabile de catre un ochi neantrenat.

Cea mai mica sectie de politie poate gazdui doi infractori
Cea mai mica sectie de politie poate gazdui doi infractori

2. Templul lui Mithras

Pentru cei care vin in Londra, muzeele si atractiile istorice se bucura de multa popularitate – ceea ce nu e suprinzator daca ne gandim ca orasul are 22 de muzee nationale si peste alte 200 de muzee. Muzeul de Istorie al Londrei si Muzeul Razboiului Imperial iti suna poate cunoscut, dar ai auzit vreodata despre Templul lui Mithras? Descoperit in timpul reconstructiei de dupa razboi a orasului, aceasta este o descoperire arheologica remarcabila, care dateaza din perioada Imperiului Roman. In fapt, templul este considerat atat de important, incat a fost mutat aproximativ 80 de metri de la locatia sa originala, pentru a putea fi pastrat mai bine. In prezent se vorbeste despre mutarea templului inapoi unde a fost, restaurarea sa completa urmand a fi terminata pana in 2015, ceea ce inseamna ca el nu va mai ramane multa vreme o atractie secreta a Londrei. Aflat pe strada Walbrook, se ajunge usor la el, oriunde te-ai caza in Londra.

Vestigii romane in centrul Londrei: templul lui Mithras
Vestigii romane in centrul Londrei: templul lui Mithras

3. Singurul far din Londra

Fiind un oras fara iesire la mare, nu te-ai astepta sa vezi un far in Londra – dar asta nu inseamna ca el nu exista. Construit in perioada 1864-1866, acesta a fost folosit initial pentru a testa felinarele destinate farurilor din intreaga tara – o munca nobila care ii ferea de primejdii pe marinari. Aflat in Trinity Buoy Wharf, farmecul unic al farului nu este dat numai de catre locatia sa bizara. Ca parte a celebrarii mileniului, o piesa muzicala care este programata sa se auda timp de 1000 de ani, se aude din interiorul constructiei. Cunoscuta sub numele de “Longplayer”, aceasta bucata muzicala va continua sa rasune dincolo de zidurile farului pana in data de 31 decembrie 2999.

Farul "cantaret" din Londra
Farul “cantaret” din Londra

4. Platanii

Londra nu se rezuma numai la peisaje urbane sau structuri create de mana omului – aici exista si multa verdeata. Un parc de care probabil nu ai auzit este London Plane: un coridor fascinant de verdeata care tine de la templu pana la Richmond. Primii copaci au fost plantati aici acum in jur de 1550 de ani, dar un mare numar dintre cei pe care ii poti vedea azi in parc au o varsta de aproximativ 300 de ani. Cu o coaja rar intalnita si un trunchi baltat, ei sunt usor de identificat si reprezinta o caracteristica interesanta a capitalei britanice.

5. Blackwall Point

O bucatica din Londra secreta: Slice of Reality
O bucatica din Londra secreta: Slice of Reality

Candva un loc in care piratii condamnati la moarte erau spanzurati, iar in prezent locatia sculpturii “Slice of Reality“, Blackwall Point este o alta atractie turistica interesanta din Londra. Ea se afla in cel mai nordic punct al cartierului Greenwich. Daca odata pe aici treceau nenumarate vase maritime, locul a fost amenajat pentru a fi locuit in secolul 16.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!