Camerele foto ale telefoanelor mobile sunt capabile in prezent sa realizeze fotografii despre care si cei mai critici fotografi vor spune ca sunt reusite si merita expuse. Atunci cand combini aceasta tehnologie avansata cu sutele de aplicatii disponibile (Instagram a declansat nebunia in aceasta zona) si care sunt destinate sa te ajute sa devii mai creativ si mai prolific in realizarea de fotografii, e usor sa iti dai seama de ce admiratia pentru astfel de creatii este in crestere.
Cum majoritatea oamenilor au in prezent in buzunar un telefon mobil cu camera incorporata, iti prezentam o lista cu 10 sfaturi care sa te ajute sa iti imbunatatesti tehnica fotografica.
[highlights color=”orange”]Gandeste-te la telefonul mobil ca la o camera foto[/highlights]
Daca tii telefonul intr-o mana si incerci sa apesi butonul de declansare, vei avea ca rezultat poze incetosate si miscate. Tine telefonul cu doua maini, cat mai aproape de corp, ceea ce ii va conferi mai multa stabilitate si, drept rezultat, pozele vor iesi mult mai bine.
[highlights color=”orange”]Stai nemiscat[/highlights]
Tine mainile cat mai apropiate de corp si stai cat mai nemiscat cu putinta pentru a obtine poze reusite. Nu misca telefonul imediat dupa ce ai apasat declansatorul camerei, pentru ca s-ar putea ca aceasta sa proceseze inca imaginea, iar “nerabdarea” ta sa duca la niste poze miscate sau care au in cadru cu totul altceva decat ai fi dorit.
[highlights color=”orange”]Foloseste accesorii[/highlights]
Multe companii produc in prezent lentile si suporturi pentru iPhone si alte telefoane mobile, care te ajuta sa imbunatatesti calitatea imaginilor foto. Un exemplu este USB Fever Super 20x Macro Lens care iti ofera o amplificare de 20 de ori mai mare si care poate fi folosit foarte bine cu telefonul iPhone 5. Aici gasesti mai multe informatii despre cum functioneaza lentilele.
[highlights color=”orange”]Fa zoom… cu picioarele[/highlights]
In situatia in care telefonul tau mobil are o camera ce nu este prevazuta cu zoom optic, foloseste-ti propriile picioare pentru a te apropia de subiect, decat sa apelezi la zoom-ul digital care poate avea ca efect o calitate mai slaba a imaginii.
[highlights color=”orange”]Lumina[/highlights]
Bazeaza-te cat mai mult cu putinta pe lumina naturala atunci cand esti afara si aseaza-te langa fereastra atunci cand lucrezi inauntru. Daca ai nevoie sa aprinzi lumina, obesrva paleta coloristica creata de aceasta. Poti regla balansul de alb la anumite telefoane sau poti apela la diverse aplicatii, care te vor ajuta sa faci asta. Unele dintre ele iti ofera si optiuni pentru compensarea expunerii, asa ca poti lumina sau dimpotriva intuneca imaginea. Merita sa verifici si setarile, pentru a vedea ce este camera capabila sa faca si ce nu. Ai grija unde te pozitionezi atunci cand faci poze in aer liber, intrucat daca esti pe directia soarelui, poti avea ca rezultat un efect de valvataie, desi multora le place acest lucru si el functioneaza destul de bine in cazul anumitor poze. Atat prea multa lumina cat si prea putina pot avea ca rezultat poze “granulate”, in care nu pot fi vazute prea multe detalii.
[highlights color=”orange”]Verifica setarile[/highlights]
Selecteaza cea mai mare rezolutie la care poate face fotografii camera telefonului mobil, intrucat cu cat aceasta este mai mare, cu atat si pozele ies mai bine. Daca poti ajusta si calitatea imaginii, seteaz-o si pe aceasta la cea mai mare valoarea posibila. Poti descoperi ca exista diverse moduri de fotografiere, precum si presetari pentru poze nocturne, fotografii panoramice si portrete, toate menite sa te ajute sa faci cele mai bune poze cu putinta.
[highlights color=”orange”]Lentilele[/highlights]
Este usor sa faci poze in care unul dintre degete sa acopere lentilele, asa ca ai grija unde iti pozitionezi mainile. Intrucat telefoanele sunt tinute in buzunar sau in genti, ele se pot umple usor de praf, asa ca incearca pe cat posibil sa mentii lentilele curate si verifica acest lucru inainte de face poze.
[highlights color=”orange”]Incearca unghiuri diferite[/highlights]
Lucrul cu un telefon iti ofera in general mai multa flexibilitate decat cel cu o camera foto aflata pe un trepied, asa ca profita de aceasta libertate, pentru a varia unghiurile si a incerca realizarea de instantanee diferite. Oamenii nu isi dau seama tot timpul cand faci poze cu telefonul mobil, asa ca poti incerca realizarea de imagini gen “candid camera”. Asta nu inseamna sa faci poze in locuri in care fotografiatul este interzis, intrucat regulile trebuie respectate.
[highlights color=”orange”]Nu uita activitatea de post-procesare[/highlights]
Faptul ca folosesti telefonul mobil pentru a face poze, nu este o scuza pentru a nu corecta anumite linii si a nu ajusta nivelele luminozitatii. Poti edita fotografiile, cu aplicatii de pe telefonul mobil, dar pentru ca ecranul sau este destul de mic, nu trece cu vederea posibilitatea de a transfera aceste aplicatii pe computer, acolo unde beneficiezi de avantajele unui ecran mai mare.
[highlights color=”orange”]Experimenteaza aplicatiile[/highlights]
Cu ajutorul lor poti adauga efecte de culoare, cadre, poti crea efecte de film si lista nu se opreste aici. Exista si aplicatii care iti ofera sfaturi de tot felul. Pentru unele trebuie sa platesti, dar exista si multe gratuite, la fel de bune.
buna. cu ce program as putea sa lucrez pt a edita poza aceasta http://imaginipoze.com/pensula-magica/ si de a o face mai artistica??? astept raspuns. multumesc mult