Europa Ghiduri turistice Transport

Transportul in Roma: cum ajungi si cum te deplasezi in capitala Italiei (1)

Afla care sunt mijloacele de transport in Roma, de la cele pe calea aerului la taxiuri.

Aeroporturi

Roma este deservita de doua aeroporturi, Fiumicino si Ciampino. Fiumicino este principala poarta aeriana a tarii, in timp ce Ciampino se afla mai aproape de centrul orasului si deserveste mai degraba zboruri low-cost.

Fiumicino este principalul aeroport al Romei

Aeroportul International Fiumicino Leonardo da Vinci (FCO) si Aeroportul Ciampino (CIA) sunt cele doua porti aeriene ale Romei. Aeroportul Fiumicino este aeroportul principal si se afla la aproximativ 35 de kilometri de vestul orasului, dincolo de coasta. Are 3 terminale (A, B si C), fiecare dintre ele cu magazine (inclusiv duty free), restaurante, puncte de informare, ghisee de schimb valutar si bancomate. Tot aici exista parcare pe termen lung si scurt, iar distanta intre aeroport si oras poate fi parcursa in 30 de minute, cu trenul, autobuzul sau taxiul. Ciampino este poarta de intrare pentru traficul european, mai ales pentru companii low-cost precum Ryan Air si Easy Jet. Se afla la o distanta de 15 kilometri de centrul orasului si de aici poti lua autobuzul, microbuzul sau taxiul. Din Romania insa, zborurile Wizz Air si Blue Air aterizeaza la Fiumicino.

Cum ajungi de la aeroport in oras

Aeroportul International Fiumicino-Leonardo Da Vinci (FCO)

Trenul: Una dintre cele mai usoare modalitati de a ajunge in oras de la aeroport, este trenul, atata timp cat nu cari cu tine bagaje serioase. Expresul Leonardo circula direct de la aeroport la gara principala, Termini, precum si la statiile Tiburtina si Trastevere, din 30 in 30 de minute, intre 6.35 – 23.35. De la statia Termini la aeroport, trenurile circula din 30 in 30 de minute, intre 5.50 si 22.50. Biletele costa 14 euro, pot fi cumparate fie de la casier fie de la automate si trebuie validate inainte de urcarea in tren. Copiii sub 12 ani insotiti de un adult beneficiaza de gratuitate. Urmareste indicatoarele “Stazione FS / Statie de cale ferata,” aflate la etajul 2. Alta optiune feroviara este trenul Metropolitan FM1, care costa in jur de 5 euro si circula mai frecvent (din 15 in 15 minute in timpul saptamanii si sambata si la fiecare 30 de minute, duminica), dar face mai mult pe drum, avand statii dese si facand si un popas scurt la statia Tiburtina.

Autobuzul: Terravison opereaza intre aeroport si Roma Termini, avand cateva opriri pe parcurs. Calatoria dureaza aproximativ 70 de minute, un bilet costa 7 euro si este nevoie de o carte de imbarcare sau un bilet valid, de la una din companiile aeriene cu care colaboreaza.

Microbuzul SitBus circula catre si de la aeroport spre centrul orasului (Piazza Cavour si Stazione Termini, in Via Marsala). Statia de autobuz se afla in fata Terminalului 3, la “Sosiri”. Biletele se cumpara din autobuz.

Taxi: Taxiurile oficiale din Roma sunt albe, cu coduri de identificare negre, pe portiera. O calatorie de la aeroport pana in centrul orasului costa 40 de euro, cu taxe suplimentare pentru bagaje. Alege companiile de taxi autorizate si evita soferii care nu au licenta.

Aeroportul Ciampino Airport (CIA)

Liniile care fac legatura intre Aeroportul Ciampino si Gara Termini sunt ASTRAL, COTRAL, SIT si TERRAVISION. Acestea sunt parcate in zona speciala pentru autobuze, vizavi de Terminalul plecarilor internationale. Statia Tiburtina, aflata in partea de nord-est a Romei este principala statie pentru majoritatea autobuzelor intercity. Terminalul autobuzelor se afla langa gara. Rutele internationale sunt deservite de firmele Euroline si Cotral.

Microbuzele SIT fac legatura cu garile Roma Termini si Tiburtina. O calatorie dus costa 6 euro, iar biletele pot fi cumparate de la sofer.

Costul unei calatorii cu autobuzul COTRAL este de 1 euro, iar acestea fac legatura intre aeroport si statia de metrou  Anagnina, de pe traseul A.

Microbuzele Terravision opereaza frecvent catre Roma Termini, dar se cere o carte de imbarcare valida de la una din liniile aeriene cu care ei colaboreaza, precum si un voucher Terravision. Voucher-ele pot fi procurate de la biroul Terravission din Via Marsala, din gara Roma Termini sau de la aeroport. Un astfel de voucher costa 8 euro dus si pot fi luat si din alte aeroporturi din Europa, precum Londra Stansted si Frankfurt Hahn.

Taxi: Taxiurile se afla langa terminalul sosirilor. De la Ciampino pana in centrul orasului, cursa costa 35 de euro.

Legatura intre Aeroporturile Ciampino si Fiumicino:

Compania Schiaffini Travel S.p.A. asigura transferul intre aeroporturile  Ciampino si Fiumicino. Biletele costa 5 euro si pot fi cumparate din autobuz.

Trenul: Nu exista tren care sa asigure legatura intre Ciampino si Roma, dar poti lua un taxi pana la gara Ciampino, aflata nu departe, apoi poti lua un tren regional pana la gara Termini din Roma.

Transportul cu trenul

Roma este un nod important de cale ferata, punctul principal fiind Gara Termini. Aceasta este administrata de Caile Ferate Italiene si ofera o varietate de optiuni pentru calatorii continentale, dar si locale. EuroStar si Freccia Rossa sunt liniile de mare viteza care traverseaza peninsula. Majoritatea trenurilor sosesc si pleaca din Gara Termini din Roma, printre care InterCity, trenurile regionale si nationale, cateva trenuri internationale oprind si in garile Ostiense si Tiburtina. Rutele feroviare includ EuroCity Michelangelo intre Roma si Munchen, trenul expres E368/369 care face legatura intre Roma si Nisa si EuroNight care leaga Roma de Basel si Geneva. Artesia are curse de noapte intre Roma si Paris.

Toate drumurile feroviare incep din gara Termini

Roma Termini este principalul punct de transport din oras. Ambele linii de metrou opresc aici, in afara garii exista cateva statii de autobuz si de asemenea, multe microbuze care fac legatura cu aeroportul opresc aici.

Statia Tiburtina este mai mica si se afla in nord-estul orasului. Aici opresc autobuze intercity dar si curse care circula pe rute internationale.

Transportul cu automobilul

Toate drumurile duc la Roma. A1, faimoasa autostrada a Italiei, care leaga Milano de Napoli, trece si prin Roma. A24 asigura traficul in est, iar ruta de coasta SS1 Aurelia taie A12/E80 intre Genova si Roma. Toate rutele converg in inelul de autostrazi din Roma, Grande Raccordo Anulare (GRA). Daca tii seama de pretul benzinei si de taxele platite pe autostrada, sofatul poate fi destul de scump. Aici gasesti informatii despre taxele de drum din tara.

Condusul masinii in Roma poate fi o experienta chinuitoare. Centrul istoric este o zona cu restrictii  (Zona Trafica Limitata – ZTL), iar vehiculele non-rezidente au accesul interzis de luni pana vineri, intre orele 8 – 18 si sambata intre 8 -13, amenzile fiind destul de piperate. Locurile de parcare cu plata sunt marcate cu albastru si sunt raspandite in tot orasul. Parcarea Termini se afla in fata garii principale si este deschisa de la 6 la 1 dimineata. ParkSi si Parcarea Ludovisi se afla langa Villa Borghese. Alta optiune sunt locurile de parcare ‘parcheggi di scampio’, situate in afara centrului orasului, de obicei langa statiile de metrou. Pentru in jur de 2 euro pe zi, aceasta optiune este foarte economicoasa, dar riscanta, intrucat locurile de parcare nu sunt pazite.

Transportul public

ATAC (Azienda Tramvie e Autobus del Comune di Roma) este reteaua de transport public din Roma, care include autobuze, tramvaie si linii de metrou. Biletele costa 1 euro si trebuie validate inainte de calatorie. Valabilitatea lor este de 75 de minute. Autobuzele circula 24 de ore prin intreg orasul. Un bilet valabil toata ziua (BIG) costa 4 euro si este valabil pana la miezul noptii. Biletele turistice (BTI) costa 11 euro si pot fi folosite oricand, timp de 3 zile dupa data validarii.  Copiii sub 10 ani beneficiaza de gratuitate.

Autobuzele ATAC impanzesc Roma

Metropolitana, reteaua de metrou din Roma, are doua linii (A si B), recunoscute dupa semnele mari, rosii, marcate cu litera ‘M’. Metroul traverseaza orasul, cele doua linii intersectandu-se numai la Gara Termini si circula  in fiecare zi de la 5.30 la 23.30, iar sambata numai pana la 00.30. Copiii sub 10 ani beneficiaza de gratuitate. Mai multe informatii despre bilete, abonamentele valabile o zi si despre trasee, gasesti aici.

Taxiul

In Roma, taxiurile sunt de culoare alba

Taxiurile oficiale din Roma sunt albe si au un numar de identificare negru pe portiera, pe care se poate citi Comune di Roma. Foloseste numai taxiuri autorizate, intrucat au aparat, dar trage din cand in cand cu ochiul si la acesta. Tariful normal de pornire este de 2,80 euro (intre 7 si 22); cele de noapte sunt de 5 euro (intre 22 si 7). Duminica si in zilele de sarbatoare si, de asemenea, daca iesi din oras, se aplica alte tarife. Sa ai marunt la tine, intrucat este de notorietate faptul ca soferii de taxi din Roma nu au niciodata rest!

Transportul in Roma: cum ajungi si cum te deplasezi in capitala Italiei (2)

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!