Ghiduri turistice

Roma romantica

ghid roma icon

Nu te lasa atras doar de Paris! Roma, cu apusurile sale magnifice de soare, stradutele serpuite, panoramele incantatoare si locurile de ascunzatoare de pe acoperisuri, intrece Orasul Luminilor in romantism. Datorita celor aproape 10 luni de vreme frumoasa, e usor sa gasesti romantismul in Roma. Iar in privinta celorlalte doua luni – n-ai nevoie decat de putina creativitate…

Se poate spune ca Roma e mai romantica decat Parisul
Se poate spune ca Roma e mai romantica decat Parisul

Secretul Romei romantice este sa profiti de fiecare ora a zilei – de la o plimbare pe scuter la orele diminetii, à la Katharine Hepburn si Gregory Peck, pana la o sedinta de masaj la baile romane sau o scurta plimbare pe strazile pustii. Roma este orasul iubirii, pentru indragostiti de toate varstele. Stradutele sale ascunse sunt perfecte pentru saruturile din faptul serii, iar peiajele care iti taie rasuflarea alcatuiesc locatia perfecta pentru o cerere in casatorie. Dar ai nevoie de mult mai multe, nu-i asa? Pentru o experienta cu adevarat romantica in Roma, trebuie sa profiti de oras in sine. Roma iti poate oferi tot ce vrei.

Inchirieri de masini de epoca

Viziteaza Roma plimbandu-te intr-o masina a anilor 60!
Viziteaza Roma plimbandu-te intr-o masina a anilor 60!

Atunci cand esti in Roma, de ce sa nu conduci precum romanii? HR Tours iti ofera o modalitate unica de a vedea orasul – intr-o masina sau motocicleta italiana de epoca, din anii ’60 si ’70. Urca-te intr-un Fiat, Alfa Romeo sau Autobianchi, sau sari in saua unui Vespa sau Lambretta, pentru un tur individual sau in grup, in oras si in imprejurimile sale. HR Tours are o experienta vasta in organizarea unor astfel de circuite, asa ca daca esti in cautarea unui eveniment complet, organizat special pentru tine, de la inceput pana la sfarsit, sau daca esti nerabdator sa-ti iei cheile si sa pleci, compania HR Tours iti pune la dispozitie diferite optiuni. Nu rata faimoasa gaura a cheii si Giardini delle Arance, pentru sarutul de la apusul soarelui.

Adresa: Via Piave, 24

Villa Farnesina

Villa renascentista Farnesina nu e foarte mare, dar adaposteste in interior opere de arta, cele mai faimoase apartinandu-i lui Rafael. Ea a fost proiectata la inceputul secolului 16, de catre Baldassare Peruzzi, pentru Agostino Chigi, un bancher si patron al artelor. Una dintre camerele din vila care nu trebuie ratate este galeria sau coridorul lui Psyche. Stilul este cel al lui Rafael, dar aici au lucrat mai mult ucenicii sai. Sala Galatea este o alta nestemata, cu o fresca minunata, tot a lui Rafael, infatisand “Triumful lui Galatea”.

Villa Farnesina
Villa Farnesina

Sala perspectivei (Sala delle Prospettive) de Peruzzi este decorata astfel incat sa semene cu un coridor de unde se poate admira privelistea orasului. La moartea lui Chigi, picturile lui Rafael au trebuit sa fie vandute, intrucat mostenitorii sai nu puteau intretine proprietatea. Tot ce a ramas de pe urma maestrului sunt frescele sale. Proprietatea a fost cumparata de catre familia Farnese, dupa care si-a luat si numele. Vila adaposteste in prezent Academia Lincei si Colectia nationala de desene si tiparituri. Urca pana la dormitorul de la ultimul etaj pentru a vedea un grafitti datand din secolul 17.

Adresa: Via d. Lungara 230

Parcul Gianicolo

Roma, vazuta din Parcul Gianicolo
Roma, vazuta din Parcul Gianicolo

Fara indoiala, locul de unde se vede cea mai frumoasa priveliste a frumosului cartier Trastevere, Parcul Gianicolo se afla pe dealul cu acelasi nume si reprezinta o atractie obligatoriu de vazut intr-o vacanta petrecuta in Roma! Un amestec spectaculos de farmec, natura, istorie si frumusete nepieritoare face din acest parc unul dintre cele mai bune locuri de unde se poate vedea panorama incantatoare a orasului; privelistea de aici este comparabila cu cea care se vede din Pincio si din Gradina de portocali (Giardino degli Aranci). Loc preferat al cuplurilor de indragostiti, Parcul Gianicolo adaposteste si istoricul Teatro dei Burattini (teatru de papusi) si cateva carusele pentru copii, precum si cladiri si monumente istorice – memorialul Giuseppe Garibaldi, fantana Acqua Paola si un tun care trage o data pe zi, la pranz, anuntand cat este ceasul.

Adresa: via Garibaldi and Passeggiata del Gianicolo

Hammam-ul AcquaMadre

Hammam-ul AquaMadre
Hammam-ul AquaMadre
recomandat

Vechii romani credeau foarte mult in beneficiile pentru sanatate ale bailor termale, iar AcquaMadre Hammam – care iti ofera o experienta autentica a bailor romane, dar cu amenajari moderne – este continuatoare a acestei traditii. Cei care vin aici incep din vestiar (apodyterium), de unde trec in tepidarium (baia calduta) unde temperatura atinge 36ºC. De aici se merge in calidarium (camera cu aburi) unde vei trai experienta unei bai autentice de aburi cu umiditate 100% si temperaturi care ating 45ºC.  Dupa baile fierbinti, urmeaza frigidarium (baia rece), care actioneaza ca un tonic al pielii si al musculaturii. AcquaMadre Hammam ofera si masaje, tratamente de exfoliere, zile spa exclusiv pentru femei, cupluri si chiar copii. Desi baile sunt si separate in anumite zile, martea, joia, sambata si duminica ele sunt mixte.

Adresa: Via di Sant’Ambrogio, 17

Il Vittoriano

Il Vittoriano
Il Vittoriano

Il Vittoriano, o structura fina din marmura alba, construita de Regele Victor Emmanuel, a fost inaugurata in anul 1911 si reprezinta un simbol al unitatii italienilor. Ea a fost martora multor momente de glorie, printre care paradele lui Mussolini care s-au desfasurat aici. Statuia lui Emmanuel sta semeata in fata magnificei cladiri, alaturi de mormantul soldatului necunoscut. Intreaga locatie arata minunat, aidoma un car al carui fraie sunt tinute de rege. O excursie in Roma nu este completa, daca nu faci o vizita la acest monument. Urca pana in varf. In spatele constructiei se afla un lift din sticla care te va duce pana la balconul cel mai de sus, pentru cea mai spectaculoasa priveliste a Romei.

Adresa: piazza Venezia

Piata Cavalerilor de Malta

Stai la coada dar merita sa o faci pentru a te uita pe gaura cheii aflata la intrarea care duce spre complexul apartinand Ordinului Cavalerilor de Malta. Curiozitatea este data de privelistea neobisnuita a cupolei Bazilicii Sf. Petru, incadrata de copacii din gradina si care se vede foarte aproape.

Adresa: Piazza dei Cavalieri di Malta

Piata Cavalerilor de Malta
Piata Cavalerilor de Malta

Gradinile de portocali

Istoria, natura si portocalii: Gradina de portocali este nestemata de pe colina Aventin si din vecinatatea Ripa. Ea a fost creata in secolul 13 de catre o familie nobila, Savellis, pe ruinele unui castel vechi apartinand altei familii de aristocrati, Crescenzis. Planul actual al parcului a fost proiectat in anii ’30 de catre arhitectul italian Raffaele de Vico – in timp ce portocalii au fost plantati in onoarea vechiului ordin al Sf. Dominic. Cunoscut si drept Parcul Savello, aceasta minunata gradina rectangulara inconjurata de ziduri medievale, are o suprafata de 700 metri patrati. De aici poti admira privelistea minunata a Romei, de la Tibru, pana la Bazilica Sf. Petru. E o atractie de top pentru un sarut.

Adresa: Piazza Pietro d’Illiria

Gradinile de portocali
Gradinile de portocali

Ceasul acvatic de la Villa Borghese

La sfarsitul anului 2007, dupa aproape 100 de ani de inactivitate, ceasul acvatic a inceput din nou sa functioneze. Elevii de la scoala pentru bijutieri si ceasornicari l-au reparat. Este un exemplu bizar de inginerie, iar hidro cronometrul este singurul amplasat intr-o gradina publica. El se poate vedea la Villa Borghese, in sectiunea Pincio. Parintele Dominican Giovan Battista Embriaco l-a creat in anul 1867. In afara de mecanismul de ceasornic, are si calitati artistice, ansamblate intr-un turn rustic din lemn, care este amplasat intr-un loc stancos in mijlocul lacului, proiectat de arhitectul gradinii municipale,  Maria Frullini. O vizita la Villa Borghese si la ceasul sau acvatic, este unul dintre lucrurile obligatoriu de facut si vazut in Roma.

Adresa: viale dell’Orologio, Villa Borghese

Ceasul acvatic de la Villa Borghese
Ceasul acvatic de la Villa Borghese

Casina Valadier

Casina a fost initial o ferma, transformata de catre Valadier intr-o mica vila in stil neo-clasic, cu terase, coridoare si elemente arhitecturale, pentru Cardinalul Della Porta. Bustul astronomului Angelo Secchi se afla in micul scuar din fata casei, iar daca te uiti atent, vei vedea o mica gaura care indica punctul in care meridianul trece prin Roma. Casina a fost construita initial pe un rezervor antic de apa roman, ale carui conducte erau folosite drept ascunzatoare in timpul Bataliei Romei din anul 1527. In prezent este o cafenea-restaurant eleganta, unde se intalnesc artisti si intelectuali. Aici se ajunge mergand in sus pe Viale D’Annunzio, catre Pincio, apoi pe Via Belvedere si in final pe Via A. Mickievicz. Casina Valadier este o locatie de prim rang si pentru privelistea care ti se desfasoara in fata ochilor de aici.

Adresa: Viale Valadier

Casina Valadier
Casina Valadier

Via dei Coronari

Via dei Coronari
Via dei Coronari

Multi considera aceasta strada drept una dintre cele mai frumoase din Roma. Numele ei vine de la micile magazine care vindeau matanii, ghirlande si alte obiecte sacre, grupurilor de pelerini care veneau in Roma, mai ales in timpul sarbatorii Jubileului. In aceasta zona sunt prezente trei stiluri arhitecturale diferite: cele din Evul Mediu, pe micile stradute, cele ale Renasterii, in pietele care se deschid aici si de-a lungul strazii si in final, stilul tipic baroc al bisericii Chiesa della Pace. Dovezile despre grupurile de pelerini pot fi gasite in ediculele unde credinciosii se opreau pentru a se ruga, in bisericile si in atelierele mestesugaresti din zona. In prezent, Via dei Coronari a devenit o strada plina de magazine de antichitati si doar o ramasita a lumii pelerinilor. Este locatia ideala pentru a hoinari in Roma si un loc incantator pentru a face o plimbare dupa cina.

Adresa: via dei Coronari

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Nu te lasa atras doar de Paris! Roma, cu apusurile sale magnifice de soare, stradutele serpuite, panoramele incantatoare si locurile de ascunzatoare de pe acoperisuri, intrece Orasul Luminilor in romantism. Datorita celor aproape 10 luni de vreme frumoasa, e usor sa gasesti romantismul in Roma. Iar in privinta celorlalte doua luni – n-ai nevoie decat de putina creativitate… (Citeste mai mult…) […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!