Ghid foto

Cum sa fotografiezi peisaje iarna

E iarna si peisajul hibernal te incanta atat de mult incat arzi de nerabdare sa-ti iei camera foto si sa surprinzi frumusetea alba. Trebuie sa stii insa ca realizarea fotografiilor in conditii de temperaturi scazute necesita cateva masuri de precautie. Si nu numai. Iata cum sa faci fotografii iarna:

Echipament necesar

Camera, Trepied, Lentile, Filtre – de polarizare si gradare, Multe baterii de rezerva – intrucat ele nu rezista mult la frig, Haine groase, Geanta impermeabila pentru camera.

Tehnici de fotografiere

Sa incepem cu conditiile ideale: un peisaj alb imaculat si un cer albastru – poati oare da gres cu ceva intr-o zi ca asta?

Metering

Mai intai, aceasta tehnica – majoritatea camerelor sunt calibrate la un procent de culoare gri de 18% – te ajuta daca vrei sa faci fotografii obisnuite, in care sa amesteci culorile. Din pacate, acest lucru nu functioneaza perfect la extreme, cum ar fi o pisica neagra intr-o pivinita cu carbuni sau zapada alba si stralucitoare. Sistemele “inteligente” de metering functioneaza mai bine daca te descurci in conditii de luminozitate excesiva sau intuneric, dar chiar si asa pozele tale vor fi intr-o oarecare masura subexpuse, lasand tonurile de alb estompate, si blocand detaliile umbrelor.

Fii atent la histograma si asteapta-te sa fii nevoit sa ajustezi valorile acestui sistem intre +0.7 si +1.7 opriri. Ideal, histograma ta ar trebui sa se incheie in partea dreapta a axei, orice alta valoare indicand o subexpunere.

Suport

In al doilea rand, trepiedele sunt si ele de mare ajutor, desi intr-o zi insorita, vitezele mari de declansare sunt usor de realizat. Atunci cand vrei sa obtii o deschidere mai mare, in special dimineata sau spre seara, viteza de declansare poate scadea si mainile reci nu sunt tocmai potrivite pentru a mentine camera nemiscata. Daca folosesti un trepied din fibra de carbon, mainile nu se racesc asa cum o fac la contactul cu aluminiul, dar daca folosesti un trepied din aluminiu, incearca sa-i izolezi cumva picioarele, pentru ca ele sa fie calde la atingere. Poti incerca asta cu banda izolanta pentru ghidonul de bicicleta, sau pentru manerul rachetei de tenis, pe care le gasesti la magazinele cu articole sportive.

Fotografierea in sine

Acesta ar fi al treilea aspect – chiar daca suna ciudat, dar adesea cele mai evidente lucruri sunt trecute cu vederea. Cu pamantul acoperit de un strat alb de zapada, incearca sa gasesti niste “linii conducatoare” bune, respectiv ceea ce va reprezenta mai tarziu punctul de atractie in poza ta. Un amanunt important – atunci cand mergi pe malul unui lac sau pe un deal pentru a face poze, ai grija la urmele pe care le lasi in zapada si care vor strica pozele pe care vrei sa le faci ulterior din alte unghiuri.

Asa ca, priveste totul cu atentie de la distanta si ai grija pe unde calci. Aceasta regula se aplica atunci cand zapada este proaspata, asa ca un alt aspect de care trebuie sa tii seama este acela de a iesi sa faci poze cat de repede poti atunci cand ninge, inainte ca totul sa fie impanzit de urmele lasate de cei care au trecut inaintea ta pe acolo.

J41-272999

Atenție la detalii

Acorda atentie si detaliilor, cum ar fi cateva fire de iarba care pot adauga efect imaginii. Si petele de culoare au un impact vizual deosebit in cadrul peisajelor monocromatice. Nu uita ca si atunci cand ninge, oamenii sunt activi, asa ca incearca sa suprinzi activitati ale fermierilor pe camp, pentru a adauga si elementul uman in fotografie.

Ninge fara incetare

Si ce daca vremea nu este buna? Si pe ninsoare se aplica aceleasi reguli de expunere si compozitie, dar vei descoperi ca decorul este adesea mult mai atragator in alb si negru, creand intrucatva efectul schitelor realizate in tus. Acorda atentie elementelor din prim plan si felului in care acestea interactioneaza unele cu altele- incearca sa eviti suprapunerile in exces, pentru a nu crea o compozitie confuza.

Pastreaza-te cald

Poate ceea ce este cel mai important, ai grija de tine – imbraca-te bine si pastreaza-te cald: o caciula este esentiala, avand in vedere ca 33% din caldura corpului se pierde pe la cap si, desi manusile incomodeaza atunci cand fotografiezi, accepta si acest compromis – poarta fie manusi fara degete, fie manusi care pot fi scoase usor atunci cand incadrezi si faci poza. Foarte practice sunt manusile de vanatoare, care au o fanta prin care poti scoate degetul aratator, restul degetelor ramanand la caldura. Daca ai de gand sa stai mai mult timp afara, merita sa iei cu tine niste bauturi fierbinti.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!