Cum sa

Cum sa te simti in aeroport ca acasa

Indiferent ca este vorba de ghinion sau de circumstante, in cazul in care calatoresti mult, ai mari sanse la un moment dat, sa inchei ziua dormind intr-un aeroport. Un zbor de durata sau o intarziere care se prelungeste, nu trebuie sa reprezinte o experienta epuizanta. Mai mult, ea poate fi chiar o experienta relaxanta daca stii sa profiti de tot ce au mai bun de oferit aeroporturile. Orele petrecute in aceste ‘hoteluri’ gratuite sunt rezultatul unor zboruri la ore prea putin convenabile, al unor anulari neprevazute, al intarzierilor care se prelungesc pana la extrem, sau se intampla pur si simplu atunci cand zbori cu compania aeriana care are acelasi nume cu cea de-a patra litera din alfabetul grecesc.

De multe ori, aeroporturile devin a doua casa
De multe ori, aeroporturile devin a doua casa

Cand ajungi sa petreci zile si nopti in aeroporturile din intreaga lume, incepi sa cunosti locurile cele mai confortabile, productive si ergonomice. In clipa cand incepi sa pui in practica tot ceea ce ai invatat in urma experientelor anterioare, sederea ta intr-un aeroport sau altul din lume se poate transforma intr-o vacanta extrem de placuta sub luminile turnului de control.

Esti norocos in noaptea asta?

Nu toate aeroporturile sunt construite la fel, asa ca inainte de a-ti face rezervare, e bine sa verifici daca ai conexiuni pe unele dintre cele mai bune aeroporturi din lume in care poti dormi:

Aeroportul International din Kuala Lumpur (KUL), Aeroportul International Istanbul Ataturk (IST), Aeroportul International din Vancouver (YVR) si Boryspil International (KBP-Kiev) merita si ele adaugate pe lista. Ele nu duc lipsa de scaune confortabile, sunt prevazute cu conexiune wi-fi gratuita si au si optiuni variate de mancare. O cautare rapida pe Google sau un popas la biroul de informatii iti pot dezvalui cele mai bune porti de imbarcare unde te poti odihni, unde se afla camerele speciale pentru odihna, barurile si alte ‘surprize’ pe care daca nu le cunosti le poti rata cu usurinta.

Atentie la orientarea in aeroport!
Atentie la orientarea in aeroport!

Nu lasa totul pe ultima suta de metri

Schimbul de bani, cumpararea cadoului pe care ai uitat sa il iei mamei tale si orice altceva ai de facut inainte de imbarcare este cel mai bine sa le faci cu 3 ore inainte de a te duce la culcare. Exercitiile fizice usoare fac ca organismul sa elibereze hormonul numit cortizon, ale carui efecte ce induc relaxarea apar in 180 de minute dupa ce ai alergat dintr-un terminal in altul. Completarea listei cu lucrurile pe care le ai de facut te va ajuta sa dormi mai bine si sa impusti doi iepuri dintr-un foc. Daca iti petreci noaptea in aeroport, tine cont ca serile sunt momentele in care cozile la ghisee sunt cele mai mici in majoritatea aeroporturilor, asa ca  ai grija sa ajungi la unde trebuie, inainte de ora inchiderii.

Gaseste cele mai bune locuri de dormit in aeroport

In general vorbind, exista trei categorii de locatii in care poti dormi linistit in orice aeroport. Enumerarea de fata este facuta in ordinea confortului si ele sunt dupa cum urmeaza: zona portilor de imbarcare, saloanele din aeroport si zonele speciale pentru dormit. In functie de cat de mult timp vei sta intr-un aeroport si in functie de banii de care dispui, iata cateva sfaturi utile pe care e bine sa le urmezi.

Zona portilor de imbarcare Avantaje: gratuite, aproape de avion. Dezavantaje: nu intotdeauna linistite, spatiu limitat, scaune mai putin confortabile.

Primul lucru cu care trebuie  sa incepi este cautarea unui loc de dormit in aeroport, iar primul pas (dupa ce ai rezolvat problema schimbului valutar, cea mai importanta dintre multe altele ) este gasirea unui colt linistit, sau cel putin ‘camparea’ intr-o zona in care sa ai un zid in spate. Acest lucru le ofera hotilor sanse mai mici de a te aborda.

[sws_pullquote_right] Verifica monitoarele din zona de plecari pentru a vedea de unde nu pleaca avioane, acestea fiind colturile cele mai linistite din aeroport. [/sws_pullquote_right]

Poti incerca sa dormi si pe canapelele pufoase pe care le gasesti in majoritatea cafenelelor din terminal dupa ce acestea se inchid – vei fi trezit in jurul orei 4 dimineata – dar cel putin vei dormi confortabil pe timpul noptii. In cele din urma, o alta precautie pe care trebuie sa ti-o iei este aceea de a-ti lega bagajele unul de celalalt, cu o sfoara sau un siret mai lung de la pantofi, ultima legatura fiind facuta la incheietura mainii sau la glezna. Nu tine aceasta legatura la vedere si ai deja un mini-sistem de alarma, chiar daca numai temporar.

Aeroportule un oras in sine
Aeroportul e un oras in sine

Saloanele din aeroportAvantaje: mancare si bautura in plus, wireless, canapele moi. Dezavantaje: costul acestora, adesea nu tocmai ideal pentru sederi de scurta durata in aeroport.

Multi turisti nu stiu ca au acces in majoritatea saloanelor din aeroport, chiar daca nu au bilet business sau la clasa intai. Pretul este de regula cuprins intre 50 si 75 de dolari, pentru o sedere de 4 ore sau mai mult, timp in care poti beneficia de toate facilitatile din interior. Calatorii frecventi pot folosi bonusul de mile pentru a acoperi aceste costuri, sau daca beneficiezi de statut special, verifica daca nu ai deja acces in aceste locatii. In interiorul salonului ai mancare si bautura la discretie (da, de obicei, alcool), magazine, acces la Internet si fotolii confortabile. Multe saloane iti ofera si masaje si dusuri gratuite. Inainte de a intra in ele, roaga personalul de aici sa te anunte cand este gata de imbarcare zborul tau, ca sa stai fara griji chiar daca adormi.

Napcabs - cutiile de somn din aeroportul din Munchen
Napcabs – cutiile de somn din aeroportul din Munchen

In multe aeroporturi exista nenumarate saloane, asa ca de unde stii cum sa il alegi pe cel mai bun?  In general, apeleaza la saloanele companiei aeriene nationale (cea din tara in care te afli): de exemplu Malaysian Airlines in Kuala Lumpur); la cele ale companiilor aeriene cu sediul in orasul in care te afli (United in San Francisco); sau ale oricarei linii aeriene pe care vrei sa castigi mile cu cardul de ‘frequent flyer’. Birourile de informatii iti pot oferi si ele sfaturi si recomandari in ce priveste cele mai bune saloane dintr-un aeroport.

Zonele speciale pentru dormitAvantaje: intimitate, confort, paturi. Dezavantaje: costuri ridicate, disponibilitate, lipsa mancarii si bauturii.

Unele aeroporturi iti ofera camere speciale pentru dormit, unde te poti odihni pentru cateva ore. Aeroportul International Sheremetievo din Moscova are “cutii pentru dormit”, in timp ce pe Aeroportul Narita din Tokyo, gasesti camere sport pentru dormit (in jur de 20 de dolari pentru prima ora, 10 dolari urmatoarea). Din nou, birourile de informatii sau o cautare rapida pe Google iti pot dezvalui unde se afla fiecare dintre aceste optiuni de dormit, creative si personalizate.

Securitate, gustari si streaming

Aeroporturile pun la dispozitia turistilor facilitati diverse in ce priveste odihna, mancarea, accesul la Internet si securitatea. Cu toate acestea, exista inca aeroporturi mai putin sigure in care trebuie sa descopri singur toate aceste lucruri elementare. In ce priveste gustarile, daca nu beneficiezi de masa in salon, cumpara ce vrei sa mananci inainte ca magazinele sa se inchida. Daca nu rezisti fara cafea, pune-ti alarma telefonului sa sune cu 15 minute inainte ca cea mai apropiata cafenea sa se deschida.

Dormi cu o ureche eliberata de casti, pentru a auzi anunturile importante, nu-ti lasa dispozitivele electronice la vedere si leaga-ti bagajele intre ele si de tine. Daca vrei sa faci niste cautari online inainte de culcare si dispui de un iPhone, poti folosi aplicatia 4sqwifi pentru a gasi parole wireless. Fa abstractie de conexiunile Ethernet, pentru a-ti putea seta propriul punct wireless. Porturile Ethernet sunt de obicei ascunse langa portile de imbarcare si ghiseele de check-in.

In final, daca stii din timp ca va trebui sa dormi in aeroport, ia cu tine in bagaj haine confortabile si papuci, ca sa te poti schimba. Indiferent cat de bine ar arata un aeroport, e greu sa te odihnesti peste noapte intr-o pereche de blugi stramti.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!