fotografii pe ceata
Foto: Karol Wisniewski
Ghid foto

Cum sa faci fotografii pe ceață

Ai un chef nebun sa faci fotografii, te afli intr-un loc minunat dar… stupoare: afara este ceata! O ceata deasa invaluie peisajul si, aparent, ziua ta de fotografiat pare compromisa. Nu te grabi, insa. Chiar si pe timp de ceata se pot face niste fotografii simpatice. Iata cum.

Sugestii pentru echipament

Camera

Orice camera foto este potrivita pentru a face fotografii pe timp de ceata si poti apela la orice fel de lentile, asa ca totul tine de alegerea combinatiei favorite. Nu este nimic rau nici in a folosi o camera compacta, daca o camera DSLR nu este cea mai potrivita alegere pentru tine.

Lentilele

In ce priveste alegerea lentilelor, un unghi larg iti permite sa expui diferentele de ton dintre prim plan si fundalul incetosat, intr-un mod gradat. Cauta detalii indraznete si linii “puternice” (stanci, copaci, alei, rauri etc) pentru a obtine un efect maxim.

Prim planul este la fel de important si in cazul lentilelor pentru fotografiere la distanta. Capteaza o scena incetosata fara prim plan si nu vei avea nici perspectiva nici profunzime. Asta poate functiona in unele cazuri, dar majoritatea scenelor au nevoie de un prim plan interesant, pentru a conferi imaginii o calitate tridimensionala si o tranzitie mult mai abrupta a tonalitatilor.

Ultraviolet sau filtru pentru lumina puternica

Poate dispui deja de lentilele prevazute cu un filtru pentru raze ultraviolete sau pentru lumina puternica; daca nu, merita sa acorzi atentie acestui aspect, intrucat un filtru este mai usor de inlocuit decat o lentila. In zilele cetoase, in care poti da peste stropi de apa care cad peste lentile, asta iti va afecta imaginea, asa ca daca poti sa le usuci, fara prea multa delicatete, este un avantaj.

Trepied

Daca ai spatiu, merita sa impachetezi si trepiedul, intrucat expunerile pot fi indelungate, dat fiind ca nu vei avea prea multa lumina naturala, care sa iti permita sa patrunzi prin ceata in timp ce fotografiezi.

Tehnici

Vai si zone joase

Ceata se formeaza in zonele joase, cum ar fi vaile si desupra apei, asa ca daca te fascineaza ideea de a face poze cand atmosfera nu este clara, acestea sunt locatiile ideale catre care merita sa te indrepti. Pentru a adauga un plus de mister si vraja, mergi in zone impadurite, unde ceata va pluti printre copaci.

Contorul poate fi pacalit

Contorul camerei poate fi adesea pacalit in zonele cetoase sub-expuse, asa ca pozele pot iesi foarte gri, mai degraba decat luminoase si aerisite. Setarea +0.5EV sau +0.7EV te va ajuta sa depasesti acest neajuns. In cazul scenelor puternic iluminate din spate, vei avea nevoie de pana la +1EV sau chiar +2EV, pentru a putea surprinde caracterul delicat al cetii.

Realizarea de fotografii brute si realizarea ulterioara a ajustarilor este o optiune, dar este mult mai bine sa faci totul din prima.

Lucreaza repede

In final, tine minte sa ajungi la timp, astfel incat daca este ceata sa ai timp sa surprinzi cateva instantanee reusite, apoi sa decizi singur care este cel mai bun. Conditiile meteo se pot schimba repede, asa ca misca-te si tu cu repeziciune, apeleaza la bracketing si treci mai departe.

Citeste si: Cum sa fotografiezi peisaje iarna

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!