artificii dubai
Foto: Patryk Kosmider
Festivaluri

10 spectaculoase traditii de Anul Nou

Odata cu terminarea petrecerilor de Craciun, lumea incepe sa se pregateasca de sarbatorirea Noului An. Este o perioada cand pana si cei mai putin amatori de petreceri, se vor lasa dusi de val intr-o noapte stropita din belsug cu alcool, cantece si mancare. Lista de fata iti prezinta 10 dintre cele mai frumoase si interesante traditii de Anul Nou din intreaga lume.

10. Primul venit

Doar brunetii aduc noroc daca sunt primii veniti!
Doar brunetii aduc noroc daca sunt primii veniti!

Vizita primului venit este un vechi obicei european, care se pastreaza si in prezent in multe locuri, in special in Marea Britanie. Prima persoana care intra in casa dupa miezul noptii, in noaptea de Anul Nou trebuie sa fie un barbat, de preferinta brunet. Blonzii sunt asociati cu vikingii – vizitatori care nu aduc niciodata noroc. Primul barbat care intra in casa trebuie sa aduca un dar, cum ar fi o moneda pentru prosperitate, paine simbolizand mancarea, sare pentru savoare sau whisky pentru voie buna. Acest barbat poate fi un membru al familiei, dar el nu trebuie sa fi fost in casa respectiva cu o ora inainte de miezul noptii. Daca iese din casa si intra iar, nu se pune!

9. Vantul irlandez

Irlandezii sunt atenti la cum bate vantul de anul nou
Irlandezii sunt atenti la cum bate vantul de anul nou

Exista o traditie irlandeza prin care viitorul politic al tarii poate fi prezis in functie de cum bate vantul la miezul noptii, de Anul Nou. Daca vantul bate dinspre vest, exista sanse ca norocul sa guverneze intregul an. Daca vantul bate dinspre est, va predomina influenta britanica. Vascul se pune afara pentru a tine la distanta ghinionul, iar femeile singure isi pun o crenguta de vasc sub perna, in speranta ca isi vor visa viitorul sot. Alt obicei spune ca trebuie sa presari la usi si ferestre, firimituri de paine, pentru a goni spiritele rele si a avea paine tot anul ce vine.

8. Petreceri pline de fast

Petrecerile de anul nou din Madeira sunt fabuloase
Petrecerile de anul nou din Madeira sunt fabuloase

Madeira, insula ce apartine de Portugalia, a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca a organizat cea mai fastuoasa petrecere de Anul Nou din lume. In anul 2007, 8000 de focuri de artificii pe minut au luminat capitala Funchal, numarul total al artificiilor ridicandu-se la 600000.  Turistii din intreaga lume umplu portul, iar in anul 2009, guvernul a cheltuit 12 milioane de euro pentru a organiza cea mai spectaculoasa sarbatoare a Noului An. Alte focuri de artificii faimoase in intreaga lume au loc in Rio de Janeiro, in portul din Sydney si, desigur, in New York, acolo unde cei de fata asista la coborarea uriasului glob de cristal, care marcheaza ultimele momente ale anului care se incheie.

7. Istoria antica

Anul Nou este cea mai veche sarbatoare care se organizeaza si in prezent. Babilonienii l-au sarbatorit inca din anul 4000 i.e.n. La acel moment, Noul An incepea in ziua lunii noi, dupa echinoctiul de primavara. Sarbatoarea continua timp de 11 zile, fiecare zi avand un alt motiv de petrecere si o alta activitate. Atunci, ca si acum, existau traditii specifice. Un obicei babilonian era acela de a inapoia echipamentul imprumutat pentru lucrul in cadrul fermelor. In acea zi a anului, regelui i se luau toate puterile, in cadrul unui ritual de umilire, in care el era lovit de catre un preot si izolat timp de trei zile, pentru a se ruga. Atunci cand isi facea din nou aparitia, avea loc o ceremonie de reinscaunare a sa, pentru a asigura ca natura va fi de partea lui in noul an.

6. Balul Imperial

Elegantul bal imperial vienez
Elegantul bal imperial vienez

Austria are una dintre cel mai pline de fast sarbatori cu ocazia sosirii Noului An. La Balul Imperial, o traditie care dateaza din perioada habsburgica si care continua de sute de ani, dansatorii poarta rochii albe si costume negre. La miezul noptii este interpretata celebra partitura “Dunarea albastra”. Opereta lui Strauss, “Die Fledermaus” este prezentata in fiecare an in ziua de Anul Nou. Oaspetii servesc la cina friptura de porc – considerat a aduce noroc. Mesele sunt adesea decorate cu bomboane in forma de porc. Copiii scurg plumb topit in apa rece, iar un prezicator interpreteaza apoi forma care apare in apa. Este considerat ghinion daca apare ceva ce seamana cu o femeie in varsta.

5. Anul Nou Chinezesc

Ssssss... 2013 e anul Sarpelui!
Ssssss… 2013 e anul Sarpelui!

Anul Nou se sarbatoreste in ziua de 10 februarie. Petardele si alte obiecte zgomotoase vor alunga spiritele rele, iar personaje ciudate vor dansa pe strazi. Oamenii poarta haine rosii in aceasta zi, iar copiii primesc plicuri rosii in  care sunt pusi banuti norocosi. Pentru noroc se ofera mandarine, dar numerele impare sunt nenorocoase, asa ca se dau intotdeauna daruri cu sot. A treia zi a noului an este ziua in care soarecele isi marita fetele, asa ca oamenii se duc devreme la culcare pentru a nu deranja ceremonia rozatoarelor.

4. Anul Nou Japonez

Si japonezii sarbatoresc cu fast intrarea in noul an
Si japonezii sarbatoresc cu fast intrarea in noul an

In Japonia exista traditia de a petrece o saptamana intreaga inainte de Noul An, pentru a-l pregati cum se cuvine. Casa trebuie curatata, pentru ca spiritele rele sa nu ramana in ea. Toate datoriile trebuie platite si, cel mai important, toate conflictele trebuie rezolvate si date uitarii. Inainte de miezul noptii, bat 108 clopote, ce simbolizeaza eliminarea a 108 necazuri. Fara necazuri, conflicte si datorii, toata lumea e libera sa ureze bun venit Noului An, cu sperante de pace si prosperitate.  Ziua de dupa este Prima Zi a Scrisului, cand oamenii isi scriu pe hartie sperantele si visele pentru noul an.

3. Ziua Emanciparii

Ziua emanciparii, la africani
Ziua emanciparii, la africani

Pentru afro-americani, ziua de Anul Nou are o semnificatie aparte si este numita adesea Ziua Emanciparii sau Ziua Jubileului. In data de 1 ianuarie 1863, Proclamatia Emanciparii, care a eliberat toti sclavii, a fost citita in Boston. In prezent, multe familii afro-americane organizeaza ceremonii speciale in aceasta data. Printre mancarurile traditionale se numara fasolea pestrita, verdeturile, ciolanul de porc si macaroanele cu branza. Unica sarbatoare afro-americana, Kwanzaa, continua mai bine de sapte zile, incepand cu 26 decembrie, asa ca venirea Anului Nou face adesea parte din sarbatoarea Kwanzaa, care permite oamenilor de culoare sa isi aduca aminte de radacinile lor africane. Kwanzaa a fost prima oara sarbatorita in SUA in anii ’60 si nu se sarbatoreste in Africa.

2. Auld Lang Syne

“Auld Lang Syne” este cel mai faimos cantec, caruia nimeni nu ii stie versurile. Scris de Robert Burns si publicat prima oara dupa moartea sa, in anul 1796, cantecul a devenit rapid un simbol in anul 1929, atunci cand Guy Lombardo si Royal Canadians l-au interpretat de Anul Nou, fiind transmis de la Waldorf Astoria in tot orasul New York. In traducere literara, titlul cantecului inseamna “De dragul vremurilor de altadata” O traducere aproximativa ar suna cam asa:

Ar trebui uitate vechile cunostinte, fara a-ti mai aduce niciodata aminte de ele?

Ar trebui uitati vechii prieteni si vremurile de altadata?

De dragul vremurilor de altadata, draga mea, de dragul vremurilor de altadata

Vom mai fi inca generosi, de dragul vremurilor de altadata

Vom merge pe dealuri

Si vom culege margarete

Si vom fi obositi, dar totul va fi de dragul vremurilor de altadata

Amandoi am vaslit pe rau

De dimineata pana la apusul soarelui

Iar apele pe care am plutit au mugit

Asa cum o faceau in vremurile de altadata

Iti intind mana prietenul meu de incredere

Da-mi-o si tu pe a ata

Vom ciocni din nou un pahar

De dragul vremurilor de altadata.

1. Primul nascut

Folosirea drept simbol a unui copil pentru a marca venirea Noului An a fost controversata inca de la inceput. In multe locuri, primul nou nascut in noul an, este coplesit cu daruri si primeste si foarte multa atentie din partea mass-media. Dar a face parada cu un copil nou nascut pe strazi, a atras dezaprobarea mamelor din Grecia, inca din anul 600 i.e.n. Si egiptenii foloseau un copil pentru a marca venirea Noului An. Primii crestini au fost impotriva acestei practici, dar ea se bucura de popularitate si a devenit un simbol. Noul nascut este in zilele noastre un baiat in scutece, care poarta o centura pe care este trecut numarul ce reprezinta noul an care vine.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!