Cum sa

10 sfaturi pentru calatoriile impreuna cu animalul de companie

Exista reguli pentru calatoriile obisnuite si reguli pentru calatoriile in care iti iei si cainele cu tine, asa ca in cele ce urmeaza ai o lista cu 10 sfaturi de care trebuie sa tii seama atunci cand esti insotit de animalul de companie. Imagineaza-ti ca trebuie sa petreci zile intregi pe drum. Esti impreuna cu prietena, minivan-ul si un pui de catel in varsta de 6 luni. E prima ora cand iei si animalul cu tine si e primul sau drum mai lung de 30 de minute, asa ca nu ai unde sa stii cum va reactiona.

Calatoria cu animalul de companie implica unele pregatiri
Calatoria cu animalul de companie implica unele pregatiri

Scenariul fericit este acela in care cainele se comporta precum stapanul. Daca are si dor de duca e si mai bine, pentru ca astfel va reusi sa faca fata drumului (si zapezii daca faci calatoria in sezonul rece). Asa ca e foarte posibil ca cel mai prieten al omului sa se comporte admirabil in timpul excursiei si sa te intorci si tu la randul tau acasa cu sfaturi demne de urmat de catre cei care iubesc calatoriile, dar prefera sa ia si cainele cu ei atunci cand pleaca la drum.

Mergi la veterinar inainte de a pleca in calatorie

Este important ca animalul tau sa fie sanatos, daca vrei ca el sa se comporte bine si sa faca fata drumului, mai ales daca este unul lung. Inainte de a pleca, fa o vizita veterinarului. [sws_pullquote_left] In semn de respect fata de hotelurile unde te vei caza dar si fata de animalul tau, cumpara medicamente impotriva puricilor si impotriva viermilor intestinali. [/sws_pullquote_left] Asigura-te ca are facute toate vaccinurile de care are nevoie, in functie de destinatia calatoriei tale. Cel mai important este fara doar si poate vaccinul antirabic. Nu numai ca vei fi oprit la trecerea frontierei in alta tara, dar iti pui in pericol si animalul daca nu are acest vaccin facut. Odata ajuns la veterinar, cumpara-i cainelui toate medicamentele de care ar putea avea nevoie.Daca nu a fost sterilizat sau neutralizat si iti surade aceasta idee, e timpul sa faci un pas inainte in sensul asta si sa te salvezi pe tine si pe ceilalti proprietari de caini de calvarul unei sarcini nedorite. Veterinarul poate sa si insereze un microcip sub pielea cainelui tau, pentru a-l putea avea sub observatie de-a lungul drumului.

Fa o excursie la magazinul cu articole pentru caini

In functie de unde mergi in vacanta, cainele tau poate avea nevoie de tot felul de lucruri, pe care in mod normal nu le ai la indemana. Asigura-te ca faci provizii suficiente de hrana pentru el, care sa-ti ajunga pe toata durata calatoriei. Completeaza toate acestea cu niste gustari sanatoase, pe care le vei gasi foarte folositoare, daca animalul tau va suferi de anxietate pe drum sau pur si simplu vei considera ca acesta merita sa fie rasfatat. Poti sa-i cumperi si o jucarie robusta, pentru a-i oferi ceva care sa-l tina ocupat pe drum, in timpul orelor petrecute in masina. Daca nu ai cusca pentru el, ia in considerare achizitionarea uneia. Este important ca excursia pe care o faceti sa fie una in siguranta atat pentru tine cat si pentru el (gandeste-te numai la situatia in care pui o frana brusca si te trezesti cu cainele peste tine). Tine cont si de climatul pe care i-l oferi animalului. Daca blana cainelui are parul scurt si nici n-a vazut zapada pana acum, cumpara-i o hainuta groasa. S-ar putea sa nu-i placa, dar ii va tine de cald atunci cand ajungi in zone cu temperaturi mai scazute. Ar fi bine sa-i cumperi si o lesa noua, zgarda, trusa de prim ajutor pentru caini, cleste pentru unghii, radacini de valeriana (buna pentru anxietate), o vesta portocaliu fosforescent daca aveti in plan si excursii prin padure si, favoritul multora, FURminator (o perie pentru caini, destul de scumpa, dar care va tine tapiteria curata si bagajul mult mai eliberat de parul nedorit).

Asigura-te ca ai luat cu tine toate lucrurile necesare catelului tau
Asigura-te ca ai luat cu tine toate lucrurile necesare catelului tau

Pregateste o zona de confort pentru cainele tau

De-a lungul calatoriei, cainele va fi supus experientei unor locuri noi, unor oameni noi si unor situatii neprevazute. El are nevoie de un spatiu confortabil, un loc sigur, in care sa se poata simti linistit si intr-un mediu familiar. Poti amenaja acest spatiu in cusca sa, punand in ea o patura, jucariile preferate ale animalului si alte lucruri care ii fac placere.  Poti instala si o lumina nocturna in apropierea custii, astfel incat cainele sa nu stea in intuneric total pe durata noptii. Scopul principal al tuturor acestor amenajari este acela ca animalul sa simta ca are un loc al sau in masina – cat mai familiar.

Aranjeaza cat mai bine bagajele in masina

Daca esti pregatit pentru a porni la drum cu masina, mai ales daca este unul lung, vei stii ca nu prea ai la dispozitie mult spatiu pentru lucrurile personale. S-ar putea sa ai surpriza sa constati la final ca masina ta e umpluta pana la refuz. Ia in calcul ca s-ar putea sa cari dupa tine si o bicicleta si suportul aferent pentru ea, ceea ce face accesul la portbagaj mult mai complicat.  Pastreaza lucrurile necesare cainelui tau la indemana si nu intr-un loc in care nu poti ajunge la ele. Ce ar trebui sa tii langa tine: pungi de plastic, prosoape cu care sa-i cureti labutele, mancare, apa, vesela, medicamente, hartii, cleste pentru unghii, perie si orice altceva consideri tu ca este important. Ca regula generala, daca nu ai acces la un lucru, e putin probabil ca il vei folosi. Poti impacheta lucrurile cainelui intr-o geanta numai a lui, pe care s-o pastrezi cat mai la indemana in portbagaj.

Evalueaza cu atentie intinerariul pe care il vei parcurge

Drumul cu masina insotit de caine implica multe si unul dintre elementele de care trebuie sa tii seama este locatia. Unde mergi? Daca treci granita, s-ar putea ca in anumite tari sa ti se refuze intrarea impreuna cu cainele, daca este de exemplu din rasa Pitbull. Exista informatii cum ca animalele din aceasta rasa sunt luate de la stapanii lor si eutanasiate. In functie de locul in care mergi, s-ar putea sa fie nevoie de anumite vaccinuri si trebuie sa ai grija si la conditiile climaterice. Desi in mod normal n-ar trebui sa existe probleme de natura jurisdictionala atunci cand calatoresti impreuna cu cainele, nu e exclus ca ele sa apara. E bine sa citesti inainte de calatorie legile tarii spre care te indrepti si reglementarile acestora in ce priveste persoanele si animalele.

Informeaza-te asupra destinatiilor calatoriei

Odata ce stii incotro te indrepti, poti face un studiu al zonei respective. Aplicatia Yelp iPhone te poate ajuta foarte mult in acest sens. Daca ai nevoie de exemplu de un veterinar pe drum, Yelp te poate ajuta, aratandu-ti cabinetul cel mai apropiat de locul in care te afli. Tot Yelp te ajuta sa localizezi parcurile cu locuri amenajate pentru caini si alte zone in care cainii au acces. De-a lungul drumului, cainele trebuie ajutat sa faca miscare si sa socializeze cu alte animale, acest lucru contribuind la un somn mult mai bun si mai profund. Putin studiu inainte te ajuta sa identifici cabinetele veterinare, parcurile, magazinele pentru animale, hotelurile in care iti este permis accesul cu caini, dar si alte destinatii.

Evita sa stresezi animalul

Un caine stresat este de cele mai multe ori un caine greu de stapanit. Incearca sa-ti stresezi cat mai putin animalul. Opreste boxele din spatele masinii, daca tii cainele acolo. Nu uita ca zgomotele ii afecteaza mult mai mult pe caini decat pe oameni. Daca animalul tau sufera de anxietate in masina, da-i radacini de valeriana speciale pentru el. Preparatul este absolut natural si poate fi amestecat in mancarea pentru caini, pentru un efect calmant. Creaza-i cainelui un climat propice pentru somn (de exemplu, daca animalul vomita in cusca, fa tot ce-ti sta in putinta sa cureti mizeria inainte ca acesta sa adoarma). Nu lasa mult timp cainele nesupravegheat in masina.[sws_pullquote_right] Nu lasa cainele in masina daca temperatura de afara nu este una propice animalelor. [/sws_pullquote_right] O zi calda inseamna un interior foarte fierbinte al masinii. Daca este frig si trebuie sa-ti lasi cainele in masina cateva minute, asigura-te ca dai drumul la caldura si las-o sa mearga o vreme, inainte de a opri motorul. Si inca o data: nu lasa cainele singur in masina perioade lungi de timp si fa acest lucru numai daca este absolut necesar (alege sa iei mancarea la pachet in  loc sa servesti cina intr-un restaurant). Evita schimbarile bruste ale comportamentului la volan. Cu cat apesi mai putin frana, cu cat calci cat mai usor acceleratia si folosesti claxonul numai atunci cand este absolut nevoie, cu atat e mai bine.

Nu stresa catelul in masina!
Nu stresa catelul in masina!

Antreneaza-ti cainele

Multe probleme care apar intre proprietarii de caini si animale sunt cauzate de lipsa exercitiilor fizice. Cainele are nevoie sa fac miscare pentru a se simti fericit si bine. Ca si oamenii, cainii au nevoie sa faca in mod regulat exercitii fizice. Daca tu nu faci miscare, este totusi datoria ta sa faci asta pentru animalul tau. Acest lucru este cu atat mai important la drum lung, pentru ca animalul petrece foarte mult timp in spatiul stramt al custii. Fa din cand in cand popasuri. In multe dintre zonele amenajate in acest scop, exista locuri speciale pentru caini, in care acestia se pot misca in voie. In loc sa stai pe loc, asteptand ca animalul tau sa-si faca nevoile, alearga impreuna cu el. Iti va prinde bine si tie si il va ajuta si pe el sa se comporte bine in masina, daca faci astfel de popasuri la fiecare 2-3 ore. In plus, localizeaza si parcurile care au amenajate spatii speciale pentru caini. Si nu uita ca un caine care face miscare este un caine fericit.

Alcatuieste un program constant pentru animal

Nu este intotdeauna usor sa alcatuiesti un program constant pentru animalul tau, atunci cand pornesti la drum impreuna cu el. Calatoriile cu masina sunt imprevizibile. Accidente, trafic aglomerat, vreme rea, nevoia uneori de a conduce fara intrerupere toata noaptea, intalnirea cu oameni si locuri noi – toate acestea fac o sarcina grea din a stabili dinainte un program de urmat. Dar cainii iubesc constanta si familiaritatea. Daca poti face in mod constant macar unul sau doua lucruri, fa-le! Hraneste-ti animalul la aceleasi ore sau scoate-l afara timp de 15 minute in fiecare dimineata. Despre orice ar fi vorba, ofera-i animalului sansa de a se baza pe ceva si de a-l considera un ritual standard al vietii zilnice si, cu siguranta, cainele se va comporta mult mai bine pe drum.

Rasplateste-ti animalul

Comportamentul adecvat al cainelui la drum lung, mai ales daca este primul de acest gen, nu este o sarcina usoara pentru bietul animal. Rasplateste-l pe cat se poate. Sa ai la indemana mici recompense atunci cand se comporta bine in masina. Foloseste fraze de genul „Baiat bun”, „Fata buna” sau „Catel bun” ori de cate ori este cazul. Cainii inteleg in general cuvantul „bun” si le place sa-l auda. De ce? Pentru ca animalele vor sa stie atunci cand fac ceva bun. Lasa-l sa afle atunci cand se intampla asta, prin recompense, jucandu-te cu el si incurajandu-l si cainele va continua sa se comporte bine.

Si nu ezita sa impartasesti si altora din experienta capatata din calatoria impreuna cu animalul si sa le dai la randul tau sfaturi.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!