oman
Foto: panso
Asia Aventura

Oman, gustul extravagant al Arabiei

Muntii abrupti din Oman, desertul vast si sterp si linia de coasta accidentata reprezinta o adevarata sursa de inspiratie pentru cei aflati in cautarea aventurii. De la scufundari alaturi de rechini pana la excursii cu bicicleta pe munte, iata numai cateva oferte pe care aceasta parte de lume ti le pune la dispozitie.

Oman, o tara perfecta pentru iubitorii de adrenalina

Scufundari alaturi de rechini

Factorul de senzatie: in afara lumii

Aceasta este fara indoiala una dintre cele mai indraznete aventuri din Oman. Canalele de apa, peretii alunecosi ai fiordurilor din Muntii Hajar si abundenta coralilor din zona, reprezinta o atractie pentru rechini, pisici de mare, testoase si rechini-balena. Scufundatorii isi petrec de regula intreaga viata in incercarea de a se intalni cu acestia din urma, cea mai mare specie de peste din lume, dar din fericire pentru toata lumea, acestia se aduna in zona Musandam, in fiecare vara, pentru a se hrani. Cei mai curajosi pot inota alaturi de aceste bestii uriase, care sunt adesea de marimea unui autobuz supraetajat.

Rechinii-balena din apele Omanului nu sunt neaparat prietenosi

Sfat: Schimba-ti echipamentul cu unul prevazut cu tub de alimentare cu aer, pentru a-ti creste sansele de a te intalni cu un rechin-balena. Despre rechini se stie ca se sperie la vederea bulelor de aer ale regulatorului folosit de scafandri si este foarte probabil sa dispara rapid in astfel de situatii. Cei care folosesc tuburi de alimentare cu aer pot localiza mult mai usor rechinii si se pot apropia chiar de ei. Astfel de locatii pentru scufundari sunt: Stanca Dibba, Insula Snoopy, Stanca Leema, Insula Pearl, Ras Marovi, Cape II, Stanca Octopus si Khor Hablane.

Cost: Pretul unei astfel de excursii porneste de la 400 de lei pe zi, in care sunt incluse cazarea si transportul. Pentru scufundarea in sine trebuie sa scoti din buzunar 170 de lei pe zi, inclusiv echipamentul. Rezerva la www.alboomdiving.com

Zbor cu parapanta

Factorul de senzatie: fluturi in stomac

Daca vrei sa-ti faci o intrare ca la carte in lumea sporturilor extreme, vino la Six Senses Zighy Bay Hotel, cu parapanta, dupa o coborare de la 800 de metri inaltime si o aterizare pe nisipul moale si auriu al plajei din apropiere. Legat cu chingi de instructor, poti pluti peste asezarile traditionale din regiune, peste versantii stancosi si statiunile pline de glamour de pe malul oceanului, aidoma unui James Bond. Zborul in tandem incepe cu o calatorie la bordul unui vehicul 4×4, care te va face sa iti simti inima in gat, drumul de la hotel fiind presarat cu poteci pline de praf si carari de munte, asta pana ajungi intr-o zona cunoscuta sub numele de “Norvegia Arabiei”. Acesta este singurul loc din Oman in care poti zbura cu parapanta.

Paragliding, sau cum sa vezi Omanul de sus

Sfat: Daca vrei senzatii cu adevarat tari, cere-i instructorului sa faca niste bucle in aer, ca sa simti adrenalina pe toata durata zborului.

Cost: Un zbor in tandem ajunge la 560 de lei (plus taxe). Pretul cazarii incepe de la 1600 de lei pe noapte, pentru o vila cu piscina. Rezerva la www.sixsenses.com/SixSensesZighyBay

Caiac 

Factorul de senzatie: piele de gaina

Apele linistite si soarele care straluceste aici tot timpul anului, ofera conditii ideale pentru a practica acest sport. Cei amatori de senzatii tari si cu ore bune de antrenament in spate, vor alege cursa mamut de 145 de kilometri, in jurul peninsulei, in timp ce categoria mai linistita va prefera un tur mai calm, prin grote si cu popasuri in satele traditionale si pe insulele si plajele izolate. In acest ultim caz, peisajul este cu adevarat fantastic si ai sansa de a vedea delfinii cum topaie in jurul caiacului, totul constituind o experienta cu adevarat incredibila.

Aventuri pe apa, cu caiacul

Sfat: Nu rata intalnirea cu natura. In apele mai putin adanci poti vedea o mare varietate de pesti tropicali, iar in desert poti admira vulpi, pasari si capre.

Cost: Sase ore de caiac costa 560 de lei (pentru cel putin doua persoane). Rezerva la www.msaoman.com

Ascensiuni si plimbari montane cu bicicleta

Factorul de senzatie: provocare si inviorare

Transpira un pic urcand pe carari de munte pana in varful Jebel Harim, inalt de 1908 metri, cel mai inalt din zona si care ofera privelisti minunate ale salbaticiei din imprejurimi. Tururile cu bicicleta pana la Khor Najd reprezinta si ele ceva aparte, mai ales daca iei in calcul ca ele se desfasoara le temperaturi de 45°C.

In lunile mai reci ale anului, trebuie sa fii atent la furtunile de nisip care au loc in mod frecvent aici. Pe masura ce parcurgi kilometri intregi de teren abrupt, vei trece pe langa case istorice din piatra si vei lasa in urma stancile pitoresti din Golful Oman.

Biciclistii au ce vedea in Oman

Sfat: In drumul tau, in Parcul National Birkat al-Khalidiya, cauta fosilele ce au o vechime de milioane de ani si pasarile rare printre care eretele de stanca, perusii cu coada rosie si alte specii cantatoare.

Cost: O jumatate de zi insotit de ghid costa circa 400 lei (pentru minimum doua persoane), inclusiv echipamentul si gustarile de pe drum. Pentru rezervari te poti adresa Agentiei de turism Musandam Sea Adventure. Rezerva la Musandam Sea Adventure Tourism. Tel: 2673 0424

Pescuit extrem

Factorul de senzatie: adrenalina la maximum.

Ai incercat vreodata sa tragi o locomotiva cu aburi in directia opusa? Pescarii din aceasta zona pretind ca asta simti atunci cand un peste gigantic cantarind 65 de kilograme iti iese in cale. Marinarii au invadat aceste ape cu mai bine de 5000 de ani in urma, in cautarea comorilor ce stau la panda sub suprafata apei.

Vei astepta sa iti cada in plasa un peste de dimensiuni impresionante, precum un ton, o dorada sau alta specie uriasa, suficient de mare pentru a hrani un grup de oameni, dar e o munca grea. Lupta pentru a prinde un astfel de exemplar poate dura chiar si o jumatate de ora, iar daca dai gres, ai toate sansele sa cazi in apa sau sa te trezesti cu barca distrusa.

Vrei un asemenea trofeu? Oman e locul potrivit!

Sfat: Cel mai mare peste prins in zona cantarea pe putin 67 de kilograme. Pentru a captura asa ceva ai nevoie de multa momeala (150 de grame sau chiar mai mult), dar daca reusesti sa dobori acest record, vei intra pentru totdeauna in istoria locurilor.

Cost: Pentru a inchiria o ambarcatiune de pescuit lunga de 12 metri, timp de 4 ore, inclusiv echipament si instructaj, trebuie sa scoti din buzunar 2500 lei. Rezerva la www.oceanactive.com

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!