valea ourika
Foto: Dreamer4787
Africa

O evadare in Valea Ourika din Maroc

Barbati in varsta si uscativi, avand pe cap palarii de paie, coboara agale de pe dealurile rosietice, leganandu-se in spatele magarilor plapanzi. Copiii se joaca de-a v-ati ascunselea in livezile de nuci aflate pe malul raului, alergand prin lanurile de usturoi salbatic si menta. Caprele negre masoara din priviri crengile copacilor in cautarea pretioaselor fructe. Peste toate acestea, aidoma un fundal desprins parca din filmele de la Hollywood, domina cerul african fara de sfarsit, scaldat de lumina blanda a soarelui de septembrie. Unde? In Valea Ourika, din Maroc.

Pitoreasca vale Ourika, din Maroc

Maroc este un regat impanzit de unghere fermecate, un tinut avand drept fundal desertul si asezarile antice din zona, muntii si dealurile, oceanele si marile. Petrece putin timp aici si vei incepe sa intelegi ca nu mai poate exista altceva care sa te surprinda. Dar in asta consta adevarata magie a acestei tari – faptul ca exista intotdeauna noi si noi secrete de descoperit, care te asteapta la fiecare pas.

Sat berber in Valea Ourika

Odata ajuns in Maroc, te vei simti de parca ai patrunde intr-o lume desprinsa direct din povestile din “O mie si una de nopti”. Orasul Marrakech este vestit pentru imblanzitorii de serpi, orasul vechi labirintic si amestecul cultural plin de culoare. De-a lungul anilor, atractia sa este una magica, a carei intensitate continua sa creasca si care exercita un fel de vraja asupra oricarui vizitator care ii calca pragul. Si cu toate acestea, raman inca multe minuni nedescoperite, oriunde te-ai indrepta.

Poposeste in Djemaa al Fna, piata magica aflata in inima medievalului Marrakech si petrece cateva clipe in fata unei cani cu ceai de menta. In fata ta se va desfasura un spectacol fantastic, in care vor defila prezicatori, ghicitoare si vindecatori imbracati in haine lungi albastre. Vor urma apoi imblanzitorii de serpi, pierduti in imensitatea pietei, cu cobrele lor suieratoare, care par ca vor sa muste aerul. Langa ei, un sir de muzicanti orbi, care iti incanta auzul cu sunetele scoase de fluierele lor din trestie si de tobele pe care le ating cu degetele lor vrajite.  Dar pentru a putea aprecia mai bine toate aceste lucruri, trebuie sa mergi in coltul de sud al pietei. Acolo se afla Valea Ourika.

Piata Djemaa El Fna din Marrakesh

Pentru a ajunge acolo, vei parasi la un moment dat drumul asfaltat si vei ajunge pe niste carari prafuite, adevarata piatra de incercare pentru Jeep-ul in care te afli. Dupa mai bine de o ora, vei ajunge la destinatie.

Ca prin farmec, drumul off-road dispare, locul sau fiind luat de campuri de un verde precum smaraldul, parfumul de levantica va umple aerul si vei auzi undeva in departare sunetul apei care se rostogoleste peste stanci. Daca ar fi sa patrunzi printr-o usa secreta intr-un taram interzis, locul in care te afli ar corespunde din plin cerintelor.

O parte dintr-un tinut antic berber, valea Ourika a fost o bucata de pamant disputata si impartita de-a lungul secolelor, inca de pe vremea romanilor si chiar inainte de acestia. Inconjurata de crestele muntilor Atlas, ea este un adevarat bastion de serenitate, contrastand puternic cu forfota si energia emanata de orasul Marrakech – si unde, in mod surprinzator, se poate ajunge extrem de usor.

Aici vei gasi Kasbah Bab Ourika, o mica ascunzatoare intr-o fortareata, cuibarita deasupra vaii, de unde poti admira privelistea magnifica a imprejurimilor. Daca te ratacesti, intreaba grupurile de pastori cu care te vei intalni pe drum, pe unde trebuie sa o iei si vei ajunge in sate incantatoare, care si-au pastrat acelasi farmec de-a lungul secolelor. La final vei ajunge la o poteca abrupta, la capatul careia un barbat in varsta ciopleste un fluier dintr-o bucata de abanos. Daca il vei intreba unde duce drumul acela, iti va face un semn din cap, indicand varful dealului.

Kasbah Bab Ourika

In cateva minute vei sorbi dintr-un pahar cu limonada rece, intr-un loc asemanator Paradisului.

Kasbah Bab Ourika este un refugiu luxos din Maroc. Majoritatea celor care vin aici se pot caza in hoteluri asemanatoare unor mici palate, in pietele din Marrakech si Fez. Frumos decorate, cu tesaturi traditionale si mozaicuri, aceste locatii sunt in felul lor magice. Totusi, in timp ce vechile orase marocane sunt introvertite, viata care se desfasoara dincolo de zidurile inalte ale caselor este complet altfel. Totul se rezuma la a te bucura de ceea ce ai, inconjurat de maretia muntilor.

Completand cum nu se poate mai bine cateva zile de relaxare in piata din Marrakech,  Kasbah Bab Ourika isi atrage vizitatorii printr-un alt fel de opulenta. Gradinile sunt pline de portocali si plante cu flori roz, podele de caramida acoperite de covoare subtiri din lana. Aici se afla comorile berberilor, candelabre din alama, seminee in care arde focul in noptile lungi de iarna si un sentiment destul de straniu ca ai pasit in casa unui sef de trib.

Creatia lui Stephen Skinner, un englez care s-a indragostit de Maroc cu cativa ani in urma, ‘kasbah’ este una dintre cele mai ecologice constructii din tara. Facuta din ‘pise’ sau  pamant batatorit, folosit timp de secole in satele berbere, aceasta locatie este una traditionala in zona de munte a tarii. Zidurile subtiri din chirpici asigura o temperatura racoroasa in interior, in zilele de vara si mentin caldura, iarna. Electricitatea provine de la panourile solare si de la un echipament ingenios care transforma compostul in energie. In ce priveste apa, aceasta provine din fantanile locale si este reciclata, fiind folosita si la udarea gradinilor.

Camerle luxoase de la Kasbah Bab Ourika

Kasbah are numai 15 camere si apartamente, fiecare dintre ele complet separata de celelalte si oferind privelistea vaii din jur. Ceea ce iese in evidenta inca de la inceput in acest loc, este sentimentul pe care il ai, acela ca nimeni nu vrea sa te impresioneze cu nimic. Mai degraba, decadenta vine aici din interior. Efectul este unul care frizeaza perfectiunea. Petale de trandafiri sunt imprastiate pe pat, lumanarile impodobesc baia, iar florile de portocal plutesc in cada. Daca ai fi fost o capatenie berbera, cu siguranta ti-ar fi placut sa traiesti asa.

Dupa un somn bun si odihnitor, te trezesti a doua zi inconjurat din toate partile de natura. Un mic dejun adecvat pentru un sef de trib te asteapta pe terasa, acolo unde zorii zilei isi fac simtita prezenta. In departare se vad muntii acoperiti de zapada, iar langa ei, apele scanteietoare ale raului Ourika, care curg in zig-zag prin vale. Aerul diminetii iti invioreaza trupul si te pregateste pentru o zi plina de surprize.

Kasbah Bab Ourika este un imn adus frumusetii acestor locuri, in mijlocul carora se afla cuibarite aceste locuri de vis. Fiecare detaliu de aici are legatura cu peisajul si natura inconjuratoare. Toate fructele si legumele cresc in gradini, fara pesticide si ingrijite de cativa gradinari pasionati. Solul de aici este sarat in mod natural, astfel incat bucatarii nu au nevoie sa isi condimenteze prea mult creatiile culinare.

Un hotel de lux, intr-o locatie de lux: Kasbah Bab Ourika

Un amestec de marocan si international, bucataria din aceasta zona este probabil cel mai memorabil lucru dintre toate. In ton cu decorul, preparatele culinare au ceva anume care le apropie de perfectiune. Pe durata sederii tale aici, nu-ti fie teama sa incerci o varietate cat mai mare de mancaruri, printre care cous cous cu ierburi salbatice si tajine cu masline, supa mediteraneeana de peste servita cu paine berbera, tarta cu gutui, serbet de piersici, toate stropite cu delicioase vinuri marocane.

Avand la indemana un astfel de decor plin de inspiratie si o bucatarie atat de generoasa, singurul pericol este lenevitul in exces. Asa ca imbraca-te si incalta-te adecvat si porneste sa colinzi dealurile din imprejurimi. Irigat de o retea inteligenta de canale, pamantul de aici permite galbenelelor si margaretelor, mentei salbatice, lavandei si macilor, sa creasca din abundenta pe el.

Lumea aici e prietenoasa si simpla. Cu totii stiu cine este presedintele Obama si daca ar putea, l-ar invita la o partida de pescuit.

Dupa-amiezele ti le poti petrece colindand prin lunci, pe malul raului si savurand mirosul usturoiului salbatic. Vegetatia este abundenta in aceste locuri, iarba este grasa si pe placul rumegatoarelor si vezi la tot pasul femei care au in spate vreascuri de lemne pe care le duc acasa. Pe masura ce timpul trece si ziua se apropie de final, armonia pune stapanire pe tine si te intrebi daca vei mai fi in stare sa te reintorci in lumea reala de unde ai plecat.

Seara te poti bucura de o baie cu arome de ulei de eucalipt in timp ce multumesti destinului ca ti-a oferit sansa sa ajungi in aceste locuri. O parte din tine ar vrea sa pastreze secretul acestei frumuseti nepieritoare, dar adevaratele comori ale naturii nu apartin numai unui singur om, ci noua tuturor.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!