beirut
Foto: ramzihachicho
Asia

Cum sa petreci 24 de ore in Beirut

Cuvantul vibrant este frecvent folosit de catre cei care scriu articole cu tematica turistica, iar pentru capitala libaneza, Beirut, este cel care se potriveste perfect. Una dintre locatiile cele mai cautate din lume pentru distractie, orasul Beirut combina apetitul pentru placere cu bulevardele fascinante si cu o istorie extrem de turbulenta. O singura zi petrecuta aici nu este niciodata de ajuns, dar cu ghidul de fata vei putea sa-ti faci o idee despre cele mai populare atractii.

Rasaritul soarelui

Asezat intre mare si munte, Beirut este unul dintre putinele orase care iti permit sa te conectezi la natura, in timp ce stai nu departe de luminile sale din centru. Si nicaieri in lumea asta, nu poti simti mai bine imbinarea dintre natural si urban, decat in Beirut Corniche.

Cornisa Beirutului
Cornisa Beirutului / Foto: Em Campos

Nu cu mult timp in urma, o plimbare pe faleza marii era rezervata pentru corespondentii de razboi din aceasta tara – sau pentru nebunii care se incumetau sa vina aici – dar acum, Beirut Corniche este una dintre atractiile orasului. Impreuna cu privelistea spectaculoasa a Marii Mediterane, clipele petrecute pe faleza iti vor oferi sansa de a admira Muntii Libanului in partea de est, dar si o colectie eclectica de stiluri arhitecturale. Vino aici devreme, inainte ca locul sa se umple de oameni, pentru a te bucura de tot ceea ce vezi in liniste, alaturi de o cafea sau o bucata de baclava, pe care le poti procura de la unii dintre numerosii vanzatori ambulanti.

Micul dejun

Daca ai reusit sa rezisti ofertei vanzatorilor de baclava de pe faleza, mergi in centru pentru a servi micul dejun. Gratie optimismului de dupa razboi din aceasta tara, noi cladiri se inalta spre cer in toate partile, dar zonele din centrul istoric iti ofera cateva indicii despre cum si-a atras acest oras porecla de Parisul Oriental. Bulevarde largi flancate de relicve coloniale si case din piatra de culoarea mierii domina peisajul, in timp ce cafenelele umplu locul de energie. Corturile stralucitoare adauga si mai multa culoare acestei zone, in timp ce soferii maniaci care isi fac aparitia pe strazi la ora de varf, iti ofera o scuza pentru a merge agale pe trotuare.

strada beirut
Pe strazile din Beirut / Foto: dkaranouh

Micul dejun in stil libanez reprezinta o activitate obisnuita in acest oras, fiind alcatuit in principal din labneh (crema de branza), zaatar (un amestec de ierburi si susan), menta, rosii si castraveti, toate servite cu paine proaspata markouk si cafea neagra. Cafeaua este un lucru foarte serios in Liban, asa ca evita sa faci greseala de a cere un cappuccino: lumea se va uita confuza la tine si vei sfarsi prin a bea ceva care nu va diferi prea tare de un Nescafe obsinuit. Decat sa faci asta, mai bine imita-i pe localnici si bea cafea neagra cu mult zahar.

mancare libaneza
Delicioasa mancare libaneza / Foto: tbralninaphotos

Inainte de pranz

Nicio vizita in capitala libaneza nu este completa fara o excursie la  Muzeul National (Rue de Damas), asa ca vino aici dupa micul dejun. Istoria Beirutului se intinde pe mai mult de 5000 de ani, orasul fiind pentru prima oara mentionat in scrisorile egiptene din secolul 15 i.e.n. De atunci, orasul a fost deseori invadat, incepand cu macedonenii in anul 140 i.e.n si culminand cu domnia franceza ce a urmat colapsului adus de Imperiul Otoman. Ca rezultat, arhitectura si cultura orasului Beirut se remarca printr-un sentiment multicultural distinct, in timp ce Muzeul National este locul in care vei gasi antichitati cu origini complet diferite una de alta.

Muzeul national

Vasta colectie de relicve feniciene a muzeului te va tine ocupat pentru cateva ore bune, dar nu uita sa faci o incursiune si in trecutul propriu al orasului. In timpul razboiului civil libanez, orasul Beirut a fost impartit in doua, iar muzeul, care a reprezentat linia de demarcatie, a fost in repetate randuri jefuit. La terminarea razboiului, in anul 1991, el a fost serios distrus, fiind complet redeschis abia in anul 1999. Iar daca istoria ti-a facut pofta de mancare, mergi spre est, de-a lungul strazii Abdallah El Yafi, pana vei ajunge pe strada  Abdel Wahab, unde vei gasi restaurantul cu acelasi nume, unde poti servi mancaruri traditionale si care are si o terasa unde te poti bucura de soare.

Dupa-amiaza

Dupa pranz, mergi inapoi pe faleza si fa plaja pe una din multele intinderi de nisip din Beirut. Exista multe plaje publice, dar majoritatea dintre ele nu sunt foarte curate, asa ca cel mai bine ar fi sa mergi pe plaja privata Riviera Beach Club (Corniche El-Manara). Gratuita pentru oaspetii hotelului Riviera Beirut, toti ceilalti trebuie sa isi procure un abonament pentru o zi, dar merita daca te gandesti la nisipul curat si la apele albastre si limpezi ale Mediteranei.

poarta dorset beirut
Poarta Dorset / Foto: Xavi Ferrando

Mai tarziu, mergi catre sud, pana la Stancile Porumbelului, aflate de-a lungul falezei, pentru a admira apusul soarelui, care cade dincolo de singura minune naturala din Beirut. Este vorba despre Poarta Dorset’s Durdle, un arc natural format in stancile calcaroase, care se intalneste cu uscatul la capatul unei scurte poteci stancoase Adesea vei vedea in aceasta zona femei din partea locului, balansandu-se pe tocuri inalte, dar e mai bine sa vii aici in tinuta sport sau sa admiri peisajul de pe terenul sigur al falezei.

Seara

Mergi inapoi catre centru pentru a servi cina in minunatul Abdel Wahab (Strada Abdel Wahab el-Inglizi 51). Locatia se bucura de o imensa popularitate in randul localnicilor si turistilor deopotriva si este specializata in mancaruri extrem de delicioase, care au la baza mai multe varietati de humus decat ai putea crede ca exista, toate intr-un cadru de vis oferit de o cladire in stil otoman. Daca reusesti sa scapi teafar in urma confruntarii cu humusul, la Abdel Wahab gasesti multe deserturi bune, printre care si o baclava de exceptie.

Serveste o cina delicioasa la Abdel Wahab!

Daca dupa toate astea te mai poti misca inca, trebuie sa stii ca scena distractiei din Beirut este una dintre cele mai tari din lume. Localnicii prietenosi si marea varietate  a barurilor, cluburilor si cafenelelor, sunt destul pentru a te convinge ca aici exista cate ceva pentru toata lumea. Odata cu lasarea intunericului, strazile capitalei libaneze se umplu de lume, iar spiritul de petrecere isi face cel mai bine simtita prezenta in Amethyste Lounge (Minet El Hosn), la hotelul Phoenicia. Aici vei gasi un meniu variat de cocktailuri (incearca Beirut Cosmopolitan), mobilier de lux si terasa pe marginea piscinei. Locatia este fantastica pentru a savura o narghilea inconjurat de oameni frumosi si este tocmai buna pentru a da startul petrecerii care va tine pana la rasaritul soarelui.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!