Techno Tuk

Cele mai bune laptopuri pentru calatorie in 2012

E greu de raspuns la intrebarea care este cel mai tare laptop de calatorie, pentru simplul fapt ca raspunsul ar fi: nu exista unul singur cel mai bun. E ca si cum ai intreba care este cea mai buna masina sau marca de pantofi; totul depinde de ceea ce ai tu nevoie, de buget si de preferinte. Acestea fiind spuse, exista cateva laptopuri cu adevarat bune pe piata si in cele ce urmeaza ai o lista cu astfel de echipamente, de la netbook-uri pana la laptopuri full-size, pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie.

Alegerea celui mai bun laptop pentru calatorie – grea decizie. (Foto: Mark Leibowitz)

Laptopuri si netbook-uri pentru cei cu bugete restranse

In general vorbind, cu cat pretul unui laptop e mai mic, cu atat oferta este mai variata. Aceasta face ca selectia unui laptop sub 600 de dolari sa fie mai dificila decat alte alegeri. Si asta pentru ca exista foarte multe pe piata, iar in aceasta categorie, apar foarte des modele noi pe piata, ceea ce face ca misiunea alegerii unuia sa fie foarte grea.

Asus EEE 1025C-BBK301 (aproximativ 1500 lei) – Acest netbook cu ecran de 10 inch si o greutate de 1,08 kilograme, este fiabil si se remarca si printr-o durata destul de mare de viata a bateriei (12,5 ore), toate in schimbul unui pret de exceptie. Asus EEE 1025C-BBK301 este o alegere buna pentru turistii care nu sunt preocupati in mod special de munca sau de conexiunea la Internet, atat timp se afla in vacanta. Poti sa-ti verifici mail-ul, sa treci in revista cateva documente si probabil sa nu mai fii asa speriat ca ramai fara el, daca e  sa te gandesti la cat costa.

ASUS Eee PC

HP Pavilion dm1 (aproximativ 1900 lei) – Netbook-urile HP tind sa castige tot mai mult teren, mai ales atunci cand il alegi pe acesta – o masinarie relativ puternica, cu o memorie de 4 ori mai mare si un hard cu 60% mai puternic, in comparatie cu modelul  Asus EEE 1025C-BBK301, descris mai sus. Poti beneficia si de un ecran cam cu un inch mai mare, dar greutatea creste si ea in mod corespunzator la 1,29 kilograme, iar durata de viata a bateriei scade la 7 ore.

Ultrabook-uri

Probabil stii despre ce e vorba atunci cand auzi cuvantul “ultrabook.” Nu toti sunt insa fani ai acestui produs. Dar aceasta categorie de laptopuri se distinge prin marime si finete. Ultrabook-urile sunt de obicei cu 2,5 centimetri mai groase si cantaresc mai putin de un kilogram si jumatate, diferenta dintre ele si netbook-uri fiind de obicei pretul si puterea – exista uneori o diferenta intre aceasta categorie de laptopuri si altele.

Macbook Air 11-Inch (aproximativ 3600 lei) – Daca nu cauti o masinarie care sa aiba instalat Windows, Macbook Air este ultrabook-ul ideal pentru vacanta. Air defineste cu adevarat categoria dezvoltata anterior de Intel si care a reprezentat o lovitura pe piata si este o masinarie destul de puternica in ciuda marimii sale. In afara de procesorul solid de 1.7GHz dual-core Intel Core i5, Air este chiar mai plin de viata, cu o memorie de 64-128GB, cuibarita intr-un cadru de 0.3-1,7 centimetri. Singurul neajuns al sau este durata de viata a bateriei, de numai 5 ore, suprinzator de mica pentru un laptop cu acest design.

Macbook Air 11 inci

Toshiba Portege R835 (aproximativ 2500 lei) – Acest laptop de 13,3 inch delimiteaza granita dintre ultrabook-uri si laptop-urile full-size, in principal datorita dimensiunilor sale (8.94 x 12.44 x 1.05 inch), desi are incorporat un drive de 8x DVD. Durata de viata a bateriei este chiar mai buna decat cea a lui Macbook Air (in jur de 9 ore) si are si o capacitate de stocare mult mai mare – 640GB – desi pe hard disk. La jumatate de pret fata de Air, vei fi tentat sa scoti niste bani din buzunar pentru a-l cumpara.

Toshiba Portege R835-P94

Acer Aspire S5-391-9880 (aproximativ 4800 lei) – Daca iti permiti luxul de a-ti cumpara un laptop, acest Acer Aspire merita sa ii acorzi atentie, daca te afli intr-un magazin de ultrabook-uri. Marimea sa (12.77 x 9.85 x 0.59 inch, cu ecran de 13,3 inch) si greutatea de 1,2 kilograme ale acestui Aspire, nu vor reprezenta o problema pentru rucsacul tau, iar drive-ul sau de 256GB (SSD) este extrem de abil. Singura mare problema a sa o reprezinta port-urile (ex: USB); ele au la baza un motor mic care te lasa balta cand ti-e lumea mai draga. De ce Acer adauga parti mobile care nu sunt necesare unui laptop, este o intrebare oarecum retorica, dar toate celelalte caracteristici fac din el un ultrabook demn de luat in considerare.

Acer Aspire S5-391-9880

Diploma de onoare

Dell XPS XPS13-40002sLV 13 inch (aproximativ 975 dolari) – Acest laptop reprezinta un candidat Hackintosh redutabil.

HP Folio 13-1020US 13,3 inch (aproximativ 1000 dolari) – 9 ore durata de viata a bateriei si o configuratie hardware atractiva.

ASUS Zenbook UX31E-DH52 13,3 inch (aproximativ 925 dolari) – Design hardware interesant si cititor de card SD.

Laptopuri full-size

Macbook Pro with Retina Display 15 inch (aproximativ 9300 lei) – Exista multe lucruri care atrag la ultima creatie Pro line a celor de la Apple, printre care se numara desigur si afisajul (retina display) cu cea mai mare rezolutie posibila pentru ochi. O capacitate de stocare imensa, de 768GB, 7 ore durata de viata a bateriei, o greutate de numai 2,02 kilograme si suficient de ingust pentru a face ca toti banii pe care ii cheltui pentru a achizitiona asa ceva sa merite pana la ultimul leu (sau cent). Singurul neajuns este pretul, desi se asteapta ca Apple sa lanseze o versiune de 13 inch, care sa coste sub 2000 de dolari.

Macbook Pro retina display

Dell XPS 14z (procesor de 2.8GHz Core i7-2640M) 14 inch (aproximativ 5900 lei) – Acest Dell nu va inlocui Macbook Pro, dar este un candidat demn de luat in seama pentru celelalte laptopuri de calatorie din clasa de mijloc.  In special prin acest procesor de 2.8GHz, desi este mai putin scump decat versiunea de 1.7GHz, la pretul de 1000 dolari. Dell nu se remarca prin laptopuri cu un design foarte atractiv, dar cu cateva artificii, aceasta masinarie ar putea sa arate cu totul altfel. In orice caz, nu te lasa pacalit de aparente, interiorul sau este mult mai bun decat sugereaza aspectul sau exterior.

Dell XPS 14z

Pe care sa il cumpar?

Nu exista un singur laptop de calatorie cel mai bun si ar mai exista poate cateva demne de adaugat pe aceasta lista. In orice caz, pentru turisti in general, cele mai importante aspecte care sunt demne de luat in seama sunt: marimea, durata de viata a bateriei si daca masinaria poate face ceea ce iti doresti sa faca.  Daca nu esti un utilizator impatimit, majoritatea acestor echipamente s-ar putea sa iti satisfaca nevoile; gandeste-te intotdeauna cat de mult stai cu ochii in ecran si cat timp petreci in fata tastaturii. Toate aceste consideratii ar putea sa reprezinte un imbold pentru a te face sa alegi un ecran mai mare sau sa testezi cateva tastaturi ca sa vezi cum se descurca degetele tale pe ele.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!