Senegalezii adora sa mananca aceste boulettes de poisson – chiftelute de peste cu sos tomat picant sau cu vestitul lor preparat din orez si legume, ceebu jen. Poti folosi orice fel de peste alb fara oase: cod, macrou sau altul asemanator.
Ingrediente pentru 4 portii Boulettes de poisson:
Pentru chiftelute
- 1 ceapa tocata
- 1-3 ardei iuti tocati marunt (optional)
- o jumatate de legatura de patrunjel
- 1 kilogram de file de peste alb
- o jumatate cana cu pesmet
- un sfert de cana cu apa sau lapte
- sare si piper dupa gust
- ulei pentru prajit
Pentru sosul tomat
- 3 lingurite de ulei
- 1 ceapa tocata marunt
- 1-3 ardei iuti tocati marunt (optional)
- 2-3 catei de usturoi
- 2 cani cu rosii taiate marunt
- 2 lingurite de bulion
- 2 cani cu apa
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare Boulettes de poisson:
- Pune ceapa, ardeiul iute si patrunjelul intr-un mixer sau intr-un vas in care acestea sa poata fi pisate manual. Adauga pestele si continua procesul pana obtii o pasta fina. Pune totul intr-un castron.
- Intr-un vas mic, amesteca pesmetul cu apa sau laptele, apoi pune acest amestec peste peste. Asezoneaza cu sare si piper
- Cu mainile unse cu ulei, formeaza din acest amestec chiftelute de marimea unei mingi de golf si aseaza-le intr-o tava.
- Incalzeste uleiul la circa 170°C. Adauga cateva chiftelute si lasa-le la prajit pana ce acestea capata o culoare maroniu aurie. Scoate-le pe o farfurie si repeta procedeul si cu celelalte.
- Pentru sos, incalzeste 3 lingurite de ulei, intr-o tigaie, la foc mediu. Adauga ceapa, ardeiul iute si usturoiul si fa-le sote pana cand ceapa devine transparenta. Pune apoi rosiile si bulionul si amesteca totul timp de 3-4 minute. Adauga apa si pune sare si piper dupa gust. Amesteca pentru inca 4-5 minute.
- Pune chiftelutele in sosul tomat si fierbe-le timp de 1-2 minute. Adauga condimente si serveste-le cu pilaf sau ceebu jen.
Variatiuni pe aceeasi tema:
- Foloseste orice tip de ardei iute vrei. Daca nu iti plac mancarurile picante, elimina ardeiul.
- Africanii adora condimentele Maggi. Pune un cub de Maggi sau un cub de supa de peste sau de pui in amestecul obtinut, pentru mai multa savoare.
Citește și: Retetele lumii: Jocon (Guatemala)
Add Comment