Seco de chivo
Foto: ALLEKO
Retetele lumii

Retetele lumii: Seco de chivo (Ecuador)

‘Secos’ sunt tocane ecuadoriene, care se servesc de obicei cu orez galben si banane prajite. Seco de chivo este o tocana de capra si, totodata, un preparat pentru ocazii speciale. In mod traditional, seco de chivo se facea cu ‘chicha’, o bautura fermentata din porumb, care era preferata incasilor. In zilele noastre, se foloseste in mod obisnuit bere. Se mai adauga adesea si sucuri de fructe pentru mai multa aroma si pentru a mai taia din amareala.

Seco de chivo
Foto: eluniverso.com

Ingrediente pentru 6 – 8 portii Seco de chivo:  

  • 1 kg carne de capra cu oase
  • 3 lingurite ulei
  • 2 lingurite de pudra de achiote sau boia dulce
  • 1 ceapa rosie, taiata fin
  • 1 ardei gras verde, tocat marunt
  • 2 cani cu rosii taiate
  • 2 cani cu chicha de jora sau bere
  • 2 cani cu bulion, apa sau suc acrisor de fructe
  • 2 lingurite cu piloncillo (zahar candel) sau zahar brun
  • sare si piper dupa gust
  • o jumatate legatura coriandru

Mod de preparare Seco de chivo

  1. Spala carnea de capra in apa rece, scurge-o si bate-o ca pentru snitele. Incalzeste uleiul intr-un vas mare, la foc potrivit. Frige carnea in uleiul incins, pana devine maronie pe ambele parti. Scoate-o pe o farfurie si las-o deoparte.
  2. Mai adauga ulei daca e nevoie si amesteca pudra de achoite sau boia, pentru a-l colora. Amesteca si ceapa si ardeiul gras si fa un sote timp de 3-4 minute, sau pana cand ceapa devine transparenta. Pune si rosiile si mai lasa totul pe foc timp de 3-4 minute.
  3. Adauga carnea si pune si chicha sau berea, bulionul, apa sau sucul de fructe, zaharul, sarea si piperul. Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi lasa focul mic si mai fierbe cu cratita partial acoperita, timp de 2 pana la 2,5 ore, sau pana cand carnea devine frageda si se desprinde de pe os. Mai pune apa daca e nevoie.
  4. Ia cratita de pe foc, pune sare si piper si adauga si coriandrul tocat. Serveste totul cald alaturi de ‘arroz amarillo’ (orez colorat in galben cu sofran sau cu achiote), platanos fritos (banane prajite) si feliute de avocado

Variatiuni pe aceeasi tema:

  • Carne: Carnea de capra nu prea se gaseste usor. Poti incerca la magazinele arabesti, dar daca nu faci rost de ea, merge si carnea de miel.
  • Suc de fructe: In Ecuador, sucul care se adauga in mod frecvent in ‘seco de chivo’ provine dintr-un fruct numit ‘naranjilla’, de culoare verde si usor acrisor. Poti folosi si alte sucuri acrisoare, precum cel de portocale, tamarin sau ananas.
  • Condimente: Adauga unul sau doi ardei iuti maruntiti impreuna cu ceapa, pentru ca tocana sa iasa mai picanta. Adauga si niste chimion sau oregano. In amestecul de pe foc mai pune o mana de patrunjel.
  • Seco de Pollo (tocana de pui): Inlocuieste carnea de capra cu bucati de carne de pui. Redu timpul de fierbere la aproximativ o ora sau o ora si jumatate.

Citeste si: Retetele lumii: Yorkshire pudding (Anglia)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!