Food & Drink

Turul podgoriilor din Sicilia

Muntele vulcanic Etna din Sicilia este vestit pentru eruptiile sale, varfurile inzapezite si expeditiile in salbaticie cu jeep-ul, dar faima de ultima ora a vulcanului este data de podgoriile si degustarile de vinuri din zona. La mica distanta de mers cu masina de statiunea litorala Taormina, dar si de orasul de coasta, Catania, turul podgoriilor din Sicilia, in special de langa muntele Etna, este facil, iar ghidul de fata iti ofera toate informatiile necesare pentru a te convinge sa vii pentru o degustare. Trebuie insa sa stii ca nu toate podgoriile iti ofera degustari de vinuri. Lista de fata le include pe cele unde poti savura licoarea bahica si informatii legate de preturi, acolo unde ele sunt disponibile.

Podgoriile siciliene produc vinuri de buna calitate

Sicilia este renumita pentru vinul produs aici, din soiul de struguri Nero D’Avola, dar multe dintre podgoriile de pe Muntele Etna se concentreaza pe alte soiuri, cum ar fi cele din partea locului, nerello mascalese si nerello cappuccino, plus cele internationale,  cabernet sauvignon, merlot si syrah. Datorita unor producatori precum Frank Cornelissen, sau “Madman of Mt. Etna” (Nebunul de pe Muntele Etna), vinurile de aici sunt servite in restaurante si se gasesc in magazine din SUA. Dar nimic nu se compara cu a bea un vin in regiunea unde el este produs.

Imagineaza-ti inceputul unei zile fierbinti in Taormina, Sicilia – un oras cocotat pe o stanca, de unde se vede privelistea de vis a unei insule. Acest loc incredibil a  fost adorat de vechii scriitori greci, ca si de Truman Capote si D. H. Lawrence, iar in una dintre formatiunile stancoase masive de langa mare, exista chiar un teatru grecesc antic, sapat in stanca. Muntele Etna bolboroseste in partea de vest si chiar si in zilele toride, poti vedea zapada in varful sau. In acest cadru, un pahar de vin sicilian capata noi arome si intelesuri.

Taormina este o destinatie foarte populara, care in zilele de vara poate fi si foarte aglomerata. Orasele podgorii din apropiere, precum Motta Camastra si Linguaglossa, sunt aproape necunoscute, desi nu dureaza mai mult de 40 de minute sa ajungi la ele. Pentru a-ti planifica o excursie de zi pentru a degusta vinuri, tot ce trebuie sa faci este sa alegi cateva podgorii, sa faci rezervare prin e-mail sau telefonic cu cateva zile inainte si sa inchiriezi o masina. Calatoria este minunata, cu o urcare pe colinele de pe Muntele Etna, de unde poti admira privelistea marii si a vulcanului. In zona siciliana rurala poti admira terase din piatra, plantatii de lamai si cactusi.

[sws_pullquote_right] Pentru a degusta vinurile din partea de sud a Muntelui Etna, poti pleca din orasul port Catania. Catania este renumita pentru fructele de mare si viata de noapte. Multe podgorii se afla la numai 30 de minute distanta, majoritatea aflandu-se langa orasele Viagrande si Trecastagni. O calatorie care dureaza inca 20 de minute te va duce in Santa Venerina, pentru o alta runda de degustari. [/sws_pullquote_right]

In Sicilia, majoritatea podgoriilor cer rezervare, asa ca asigura-te ca trimiti un mail sau dai un telefon cu cateva zile inainte. Daca te intereseaza o degustare de cateva zile, te poti caza la una dintre podgoriile care ofera astfel de facilitati. In cele ce urmeaza ai o lista a podgoriilor de pe Muntele Etna, care ofera degustari de vinuri si preturile aferente.

Podgoriile din nordul Muntelui Etna (de langa Taormina)

Gambino: 10 euro; cu rezervare in prealabil.

Passopisciaro: (vinuri apartinandu-i lui Andrea Franchetti): 20 euro pentru  vinuri,  25 euro cu mezeluri si branza, 45 euro cu pranz inclus; cu rezervare in prealabil.

Cornelissen: costul degustarii este determinat de costul sticlelor deschise; cu rezervare in prealabil.

Cottanera: degustari sunt oferite de luni pana sambata; cu rezervare in prealabil.

Antichi Vinai : se fac degustari; cu rezervare in prealabil.

Scilio: se fac degustari; cu rezervare in prealabil si exista si posibilitati de cazare.

Podgoriile din zona centrala a Muntelui Etna

Podgoria Murgo: degustarea costa 8 euro; cu rezervare in prealabil si te poti si caza peste noapte.

Barone di Villagrande : se fac degustari; cu rezervare in prealabil.

Enoteca Etna Wine : aceasta crama din Riposto ofera degustari, fara programare in prealabil.

Podgoriile din sudul Muntelui Etna (langa Catania)

Benanti : exista posibilitati de degustare, inclusiv un tur al podgoriilor, in limba engleza. Pretul este in jur de 20 de euro; cu rezervare in prealabil.

Biondi : degustarea este gratuita; cu rezervare in prealabil.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!