Europa

Muzeul pantofului, din Northampton

Muzeul Northampton este renumit pentru colectia sa de arta decorativa, dar si pentru marturiile istorice, care includ 35000 de specimene geologice, 5000 articole din piele si 5000 de articole militare. Oricum, una dintre cele mai interesante colectii este cea de pantofi. De la incaltamintea purtata de vechii egipteni, pana la pantofii britanici in stil modern si contemporan, muzeul expune peste 12000 de perechi. In cele ce urmeaza sunt descrise cele trei expozitii principale.

Istoria pantofilor

Aici exista cateva colectii mai mici, incepand de la pantofii purtati in cele mai vechi timpuri in cele doua Americi, Japonia si Polinezia, inainte de aparitia Imperiului Roman. Printre pantofii din timpul ocupatiei romanilor se regasesc stilurile calceus, caliga si gallica, purtate de catre armata romana.

Mai sunt expusi si pantofi purtati in Evul Mediu si in Epoca lui Tudor. Urmeaza pantofii cu toc patrat din secolul 17 si modelele elaborate din secolul 18. Cizmele barbatesti si pantofii de curte ai doamnelor, din secolul 19, scot in evidenta acea perioada din istorie, in timp ce incaltamintea din secolul 20 afiseaza modele din anii ’20, pana la pantofii platforma din era disco a anilor ’70.

Atractiile colectiei pe pantofi

Exista cateva perechi care scot in evidenta colectia ce expune modele din perioada cuprinsa intre secolele 17 si 20. Iata cateva dintre cele mai importante:

  • pantofii cu broderie si catifea albastra ai lui Lady Mary Stanhope, din jurul anului 1660
  • cizmele Wellington din piele neagra, din anii 1830-35
  • cizmele din piele Black Wellington, purtate de Printul Albert intre 1840 si 1850
  • pantofii din satin alb, purtati in ziua nuntii de Regina Victoria, in 10 februarie 1840
  • pantofi brodati din catifea rosie din anii ‘20
  • pantofi de dama fara toc, din piele neagra si piele argintie de sarpe

Nu e nevoie sa precizam ca aceste exemple sunt numai cateva din multele perechi de pantofi care descriu diferite ere din istorie.

Pantofi din intreaga lume

In plus fata de cele de mai sus, exista si o expozitie care prezinta stiluri de pantofi din intreaga lume, apartinand perioadei cuprinse intre secolele 19 si 20.

Pantofi din secolul 19 – pantofi de dama chinezesti, sandale barbatesti din piele din Ghana, sandale indiene, cizme din piele din Mesopotamia, papuci marocani din piele de camila, incaltaminte apartinand amerindienilor si saboti de baie turcesti pentru femei.

Pantofi din secolul 20 – saboti barbatesti frantuzesti, cizme de cowboy din piele, pantofi de dama japonezi (getas) si saboti nigerieni.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!