zagreb
Foto: joyt
Europa

Atractii turistice din Zagreb, inima de aur a Croatiei

In timp ce majoritatea turistilor din Croatia se indreapta catre coasta Dalmatiei, capitala Zagreb are multe de oferit celor care vor sa exploreze cultura autentica croata. Cu muzeele si parcurile sale si cu cel mai frumos cimitir din Europa, orasul Zagreb din Croatia merita cateva zile pentru a-i patrunde tainele. El este situat intre culmile din partea de sud a muntilor Medvednica si malurile de nord si de sud ale raului Sava. Hoinareste prin piata in aer liber a orasului, cu o cafea in mana si fa cunostinta cu arhitectura medievala si istoria bogata a acestor locuri. Sa trecem in revista cateva dintre cele mai frumoase atractii turistice din Zagreb:

Parcul Maksimir

maksimir park
Pavilionul Echo, din parcul Maksimir / Foto: TomasSereda

Orasul Zagreb este impanzit de oaze minunate de verdeata care abia te asteapta sa le descoperi. Una dintre ele este parcul Maksimir, infiintat in anul 1794, cu un peisaj asemenator unei gradini englezesti, intregit de lacuri artificiale si alei. Cele mai populare atractii din parc sunt pavilionul Bellevue, construit in anul 1843 si pavilionul Echo, care seamana cu o casa taraneasca din Elvetia.

Gradina botanica din Zagreb

gradina botanica zagreb
Gradina botanica din Zagreb a fost fondata in 1890 / Foto: xbrchx

Pentru o schimbare de ritm, mergi in gradina botanica din oras, inaugurata in anul 1890. Cu cele 10000 de specii de plante si micile intinderi de apa, poti petrece cu usurinta aici cateva ore, plimbandu-te pe aleile umbrite.

Cimitirul istoric Mirogoj

cimitirul Mirogoj
Capela centrala a cimitirului Mirogoj / Foto: Dreamer4787

Desi nu este chiar un loc de promenada, Mirogoj este unul dintre cele mai frumoase cimitire din Europa. Proiectat de catre Herman Bollé, unul dintre cei mai buni arhitecti croati, cimitirul are cateva cupole si alei unde se afla sculpturi si morminte impresionante. In interior, cimitirul este bogat in vegetatie si plin de liniste. Cele 10 minute pe care le ai de mers cu autobuzul pentru a ajunge aici, merita din plin.

Fortareata medievala din Medvedgrad

Medvedgrad
Medvedgrad, o fortareata construita in secolul 11 / Foto: xbrchx

Alta locatie care merita vizitata este fortareata Medvedgrad, aflata in partea de sud a muntilor Medvednica. Cel mai de pret monument medieval din Zagreb, Medvedgrad a fost construit intre anii 1249 si 1254, pentru a proteja orasul de invaziile tatarilor.

Catederala din Zagreb

Catedrala din Zagreb
Catedrala din Zagreb / Foto: Iascic

Nu trebuie ratata in Zagreb ceba mai vestita cladire de aici, Catedrala. Construita in secolul 11, Catedrala din Zagreb a fost distrusa de tatari in anul 1242 si reconstruita ulterior de catre Hermann Bollé. Poti ajunge usor la ea, din piata Dolac.

Muzeele

Zagreb gazduieste numeroase muzee de istorie, cultura si arta. Nu rata Muzeul Mimara, care a fost infiintat in urma unei donatii oferite de catre Ante “Mimara” Topić. Cu peste 1500 de exponate, muzeul contine lucrari ale lui Lorenzetti, Cravaggio, Raffaello si Rembrandt. Alte lacasuri de cultura care merita vizitate sunt Muzeul Arheologic, Muzeul de Arta contemporana si Muzeul croat de arta naiva.

Piata

Piata Dolac
Incantatoarea Piata Dolac / Foto: Wikipedia

Impresionanta piata de fructe si legume se afla in cartierul Dolac. Ea este cea mai vizitata si cunoscuta piata din Zagreb, vestita pentru combinatia de piata traditionala in aer liber, cu standuri si zona acoperita de langa ea. Aflata la numai cativa pasi de piata principala a orasului, Ban Jelačić si in mijlocul zonelor vechi din Zagreb, Dolac este un loc ideal pentru a servi micul dejun sau o cafea si pentru a cumpara produse proaspete. Pe durata vizitei tale aici, mananca o Croaterra, o prajitura traditionala croata, facuta din ingrediente organice si cereale integrale.

Viata de noapte

La fel ca si in Italia, restaurantele cu terasa sunt locuri propice pentru a incepe distractia nocturna. Strada Tkalcicev din Gornji Grad se mandreste cu cea mai mare concentrare de baruri si cafenele, unde poti privi trecatorii sau servi masa. Gradska Kavana si Lisna Kavana sunt amandoua café baruri relaxante, unde poti savura o bautura in timp ce stai la taclale cu prietenii.

Pe aceeasi strada se afla Oliver Twist, “locul unde vezi si trebuie sa fii vazut” in Zagreb. Acest bar la moda iti ofera o selectie variata de beri locale si importate, servite pe cele doua nivele ale sale si pe terasa in aer liber. Bulldog Belgian Beer Café este o locatie populara atat printre turisti cat si localnici, care are o terasa imensa, intotdeauna plina. Berea belgiana este excelenta, iar aici sunt organizate multe petreceri.

Pub-ul Tolkien este unul dintre cele mai excentrice localuri din Zagreb. Decorat cu imagini din vestitele carti ale autorului, pub-ul este tot timpul plin si este locatia perfecta pentru socializare. In fond si la urma urmei, cine nu iubeste “Stapanul Inelelor”?

In lunile de vara, petrecerile se tin lant la Lacul Jarun, un loc de recreere, unde lumea vine sa danseze si sa bea (unele cluburi sunt inchise pe perioada verii, intrucat localnicii pleaca sa viziteze insulele). Doua dintre cele mai populare cluburi de noapte din Zagreb, Aquarius and Piranha, se afla in aceasta zona. La scurta distanta de mers cu tramvaiul, aici gasesti numeroase cafenele, restaurante, plaja pentru nudisti, inchirieri de biciclete si poti naviga pe lac, poti practica windsurfing si poti da la vasle, asa ca locul este ideal pentru a petrece ziua, dar si noaptea

Excursii de o zi

Locatia centrala a orasului Zagreb ofera turistilor cateva optiuni pentru excursii de o zi. Samobor este un oras medieval incantator, cu magazine vechi, bine conservate, parcuri minunate si alei pentru plimbare. Arhitectura baroca este extrem de pitoreasca in combinatie cu dealurile impadurite din fundal. In Samobor se poate ajunge cu masina sau cu autobuzul si nu uita sa incerci cafeaua cu gheata, care seamana mult cu un milkshake.

Samobor
O excursie la Samobor / Foto: Spanic

Vrbovec, la est de Zagreb, este un alt oras pe care ai dori poate sa il explorezi. El este faimos pentru specialitatile culinare croate si un exemplu autentic de cultura. Turistii spun ca odata ce ajungi in Vrbovec, te vei simti ca acasa.

In final, poti hoinari printre ruinele stravechi ale castelului, aflate surprinzator de aproape de oras. Cateva ore petrecute inconjurat de istoria medievala iti vor lasa amintiri de neuitat.

Citeste si: Cele mai bune plaje din Croatia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!