Europa

Sicilia, o privire rapida asupra unei insule incantatoare

Pentru a vedea toate atractiile din Sicilia ai nevoie de cel putin o saptamana. Incepe cu un zbor pana la Palermo, capitala si cel mai mare oras al Siciliei. Poti inchiria o masina la aeroport şi poti face din aceasta locatie punctul de plecare intr-o excursie de o zi catre Erice. Din Romania, zborurile low cost te vor duce in Catania, insa ideea cu inchiriatul masinii ramane.

Palermo

Este un oras mare si dezordonat, impanzit de biserici, piete si palate care il fac atragator pentru turisti (care vor face plimbarea pe jos si nu cu masina, intrucat strazile sunt un adevarat talmes-balmes).

Aici vei gasi Teatro Massimo, unul dintre cele mai mari teatre de opera din Europa si platou de filmare pentru scena finala din Nasul, partea a treia. Zidurile inguste ale Catacombei Cappuccinilor din Palermo sunt strajuite de aproximativ 8000 de mumii, imbracate in haine foarte bine conservate.

Palermo e un oras inghesuit dar fascinant

Arunca un ochi si catre La Vucciria, locatia unei piete imense unde se vand fructe de mare proaspete. Ea se afla langa unul dintre cele mai vechi cartiere din Palermo, La Kalsa, care a servit drept cetate pentru arabi, cand acestia au capturat Sicilia, in anul 831 e.n.

Erice

Din Palermo mergi cu masina catre vest, timp de o ora si jumatate, pana la Trapani, de unde vei lua gondola catre Erice. Orasul este in stilul Evului Mediu: ziduri din piatra, strazi inguste, castele pe stanci de unde se poate vedea marea. Strazile sunt pavate cu pietre, datand din antichitate. De la marginea acestei asezari, se poate vedea o mare parte din coasta de nord a insulei. In afara de arhitectura si peisaje, Erice se remarca si prin numarul mare al chioscurilor care vand inghetata.

Castelul din Erice

Cefalu

Cefalu are farmecul care lipseste vecinului sau, Palermo. El se afla la malul Marii Tireniene, la baza unor stanci de culoare maronie. Dumul cu masina din Palermo pana in Cefalu dureaza cam o ora si iti ofera sansa de a vedea privelistile fantastice ale orasului si ale atractiei sale principale, catederala.

Mica plaja din Cefalu este plina pana la refuz vara, asa ca atunci cand te afli acolo, iti poti petrece ziua asa cum o fac localnicii: relaxandu-te intr-o cafenea sau restaurant, la umbra turnurilor catedralei.

Cefalu, un orasel care te va cuceri pe loc

Siracusa

Condu de-a lungul insulei (cam 3 ore distanta de Palermo) catre un alt oras cu un trecut istoric, Siracusa. Infiintat de corintieni, Siracusa a fost o asezare extrem de puternica la vremea respectiva. Cea mai buna marturie cu privire la istoria orasului este reprezentata de vechiul cartier Ortigia şi ruinele Templului lui Apollo – cateva coloane obscure in mijlocul unei piete moderne.

Piata Arhimede, din Siracusa

Domul, construit în jurul templului grecesc al zeitei Atena, domina Ortigia. In interiorul sau, poti vedea cele 12 coloane originale ale templului, absorbite de mai noii pereti ai bisericii. De acolo, mergi catre vasta Piata Arhimede, cu fantana sa baroca in centru si ia un taxi pana in Neapolis, un parc arheologic in care se afla un teatru grecesc foarte bine conservat. Planifica dinainte sa vizionezi si un spectacol.

Taormina

Taormina, superba si luxoasa statiune-oras aflata pe o insiruire de stanci de unde se poate vedea Marea Ionica, se afla la o ora si jumatate de mers in nordul Siracusei. Aici poti face un tur al Muntelui Etna, unde, pe timpul noptii, lava stralucitoare a vulcanului se poate vedea cu usurinta.

Taormina este unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii

Taormina are multe strazi pietonale, impanzite de magazine si restaurante (care se aglomereaza repede, asa ca mergi din timp pentru a prinde o masa). Tot aici se afla si ruinele stravechi ale Teatro Greco si poti urca si scarile interminabile care te duc pana in varful muntelui ce sta de veghe orasului. Plajele sunt si ele accesibile daca iei funivia (funicularul) care circula din 15 in 15 minute.

Sa fii pregatit pentru soferii vitezomani si nerabdatori si pentru taxele pe care trebuie sa le platesti pe ‘autostrada’. Poti sa alegi si drumurile locale, paralele cu autostrada, pe care se circula mai incet, dar care nu sunt intotodeauna la indemana.

Traficul si parcarea sunt mai putin infernale decat in interiorul tarii, dar e bine sa iti iei o marja de timp atunci cand ajungi la destinatie. Fa rost de o harta fie de la Automobile Club d’Italia sau de la Italia Touring Club, inainte de a porni la drum. Majoritatea companiilor de inchirieri auto opereaza in Sicilia si poti cauta cele mai bune tarife pe Expedia, Travelocity si Orbitz. Daca returnezi masina la alt aeroport decat cel de unde ai inchiriat-o, se percepe o taxa, dar in functie de pretul benzinei si de cursul de schimb valutar, poti ajunge cam la acelasi pret pe care l-ai plati daca ai conduce inapoi la Palermo. In plus, poti economisi timp daca pleci de la un aeroport mai apropiat (Catania).

Pentru mai multe informatii despre cum se circula in Italia, intra pe InItaly.com.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

7 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!