Cum sa

Sfaturi pentru cei care calatoresc prima oara in Asia

Iti planifici o calatorie pe cel mai mare continent al lumii? Tarile asiatice au o cultura bogata, care a aparut cu mult timp inainte ca tarile occidentale sa existe macar si iti ofera oportunitati nesfarsite de a vizita si explora parti ce fac parte dintr-o mostenire unica. Dar e foarte important sa stii dinainte ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in Asia, intrucat si cele mai moderne orase de aici, au anumite bariere culturale. Pentru cei novici in cultura asiatica, e bine sa arunce un ochi pe cele ce urmeaza, pentru a evita gafele si ghinioanele, pe durata periplului in incredibilul Orient.

Invata limbajul trupului

Atunci cand calatoresti in Asia, nu stii limba si ti-e greu sa citesti sau sa pronunti simbolurile lor. De aceea, comunicarea prin limbajul trupului este un instrument extrem de util. Locuitorii tarilor din Asia fac adesea un “x” cu mainile, pentru a simboliza oprirea sau negatia. Asiaticii se inclina atunci cand te saluta sau iti multumesc. Uneori lucruri simple precum o plecaciune sau un zambet te ajuta sa comunici si sa transmiti un mesaj. Atunci cand ai dubii, fii atent cum se poarta localnicii si urmeaza-le limbajul trupului.

Memoreaza fraze cheie

Desi limbajul trupului si cateva gesturi te pot ajuta sa te descurci in Asia (din fericire, cultura asiatica este foarte prietenoasa si este usor sa te acomodezi cu ea), invatarea a cateva fraze cheie poate face minuni. Efortul de a invata cateva cuvinte este un semn de respect si ii va face pe localnici sa fie mai maleabili cu tine. Ia cu tine un ghid de conversatie pentru fiecare tara pe care ai de gand sa o incluzi pe traseu si memoreaza cuvinte importante, precum stanga, dreapta, va rog, multumesc si numerele de la 1 la 5.

 Tocmeste-te

Tocmitul este acceptat si incurajat in multe piete si targuri din Asia. Chiar daca un produs are o eticheta cu pret, acesta este adesea punctul de plecare in negociere. Este considerat normal si politicos sa te tocmesti pentru un pret mai mic, dar ai grija sa nu sari calul si sa fii rezonabil.

Pastreaza-ti calmul

Unul dintre cele mai tari lucruri despre Asia este cultura Zen, care continua sa influenteze chiar si orasele moderne. In public, asiaticii sunt in general tacuti, ordonati si calmi. Lucrul acesta nu este valabil pentru piete, targuri, pasaje de trecere si alte zone tipice care starnesc emotii. Niciodata insa sa nu vorbesti tare in public sau sa te certi cu ceilalti. Invata din filozofia budista si pastreaza-ti calmul si linsitea, pe durata calatoriei tale.

Nu umbla cu droguri ilegale

Consecintele sunt dintre cele mai serioase daca esti prins cu substante ilegale  in majoritatea tarilor asiatice. Ceea ce se soldeaza cu o mustrare in tara ta de origine, in Asia te poate arunca pentru 10 ani in inchisoare. Ai grija la regulamente si riscuri, oriunde te-ai indrepta si nu uita ca nu merita sa-ti ruinezi vacanta pentru o prostie.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!