Europa

Magica insula Madeira

De sus, Madeira pare un loc din alta lume. Pe masura ce zbori catre insula si treci de minusculul sau vecin Porto Santo, te simti de parca te-ai apropia de un taram mitic. Lafaindu-se de una singura in Oceanul Atlantic, Madeira se afla la aproximativ 650 de kilometri vest de Maroc si 1000 de kilometri sud-vest de Europa, plasament ce iti confera un puternic sentiment de evadare din realitate pe care il vei trai chiar inainte de a ajunge pe acest mirific pamant portughez.

O intindere de pamant desprinsa parca din alta lume

Parte a unui mic arhipelag portughez in care se afla si insulele Desertas, Madeira este o fasie de pamant de o frumusete unica. Odata ajuns aici, vei trai senzatia ca te afli intr-unul dintre cele mai indepartate si salbatice colturi ale planetei. Asta probabil si datorita vegetatiei abundente de pe insula. Gazda a nenumarate varietati de plante, Madeira a fost descoperita de catre marinarii portughezi João Gonçalves Zargo si Tristao Vaz, in anul 1420, atunci cand acestia au dat peste o insula muntoasa acoperita de paduri dese. De aici si numele acestor locuri: ‘Madeira’, inseamna ‘lemn’ in limba portugheza.

Ponta do Sol

Plaja luxurianta din Madeira

Desi padurea sa tropicala indigena, Laurissilva, a fost incendiata in mare parte de catre colonialisti, ea a ramas predominanta si neatinsa in partea de nord, aceasta zona fiind inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Carari nesfarsite si peisaje de o frumusete rara. Mandrindu-se cu o mare diversitate a florei si faunei, de la pasari si lilieci, pana la reptile si moluste rare, biodiversitatea sa contribuie la magnetismul pe care il exercita aceste locuri si ii confera insulei un aer enigmatic, ea fiind considerata o ‘gradina plutitoare din Atlantic’.

Peisajele insulei Madeira sunt fabuloase

Flora din Madeira

Gratie pozitionarii sale, Madeira se bucura de un climat perfect subtropical si mediteraneean; aceasta insemnand ca temperaturile blande si calde sunt insotite de briza oceanica, ceea ce face ca insula sa fie vizitata de catre turisti tot timpul anului. Dar dincolo de pozitionarea sa geografica, ceea ce te frapeaza aici este coloritul. Un amestec incantator de flori impodobeste intreaga insula, alcatuind o paleta stralucitoare de culori, ce reflecta curcubeul.

Minunatele flori din Madeira

O retea spectaculoasa de rezervatii, parcuri si gradini se infatiseaza vizitatorilor, oferindu-le acestora un spectru de privelisti naturale si pline de viata. O simpla plimbare de-a lungul coastei, catre capitala Madeirei, Funchal, iti va dezvalui nenumarate locuri de o frumusete ireala.

Gradina botanica in Madeira

Fa miscare in Quinta Magnólia, unde ai la dispozitie terenuri de tenis, piscina in aer liber si circuit pentru jogging, sau relaxeaza-te in gradinile din  Santa Catarina, unde poti admira panorama golfului Funchal, in compania unor flori exotice, cu un colorit fantastic. La fel, Gradina Municipala – sau Donna Amélia, cum este cunoscuta, e locul in care se afla un amfiteatru si unde mirosul florilor e o reala incantare pentru simturi. Festivalul primaverii din Madeira este un eveniment care nu trebuie ratat.

Jardim do Mar

Apusul de soare in Madeira

Seara, faleza din Funchal si zona portului iti ofera numeroase restaurante si baruri, unde cu siguranta te vei simti bine si unde vei putea savura preparatele traditionale. Momentul servirii mesei in Madeira este o activitate extrem de populara. Incearca specialitatea locala pe baza de peste, ‘espada’, care are de toate, de la banane pana la fructul pasiunii; sau frigaruile cu carne de vita, ‘espetada’ sau cu carne de porc, ‘carne de vinha d’alhos’. Stropeste totul cu un pahar din legendarul vin de Madeira sau cu bautura traditionala ‘poncha’, pentru a te declara cu adevarat satisfacut.

Apus in Ponta do Sol

Din afara, Madeira poate parea un loc linistit, dar in fapt aceasta insula iti ofera nenumarate atractii si activitati, care ii vor multumi si pe iubitorii adrenalinei, dar si pe cei ai plajei. De la pescuit si snorkeling, pana la plimbari pe intinderile nesfarsite de nisip scaldate de soare, Madeira are cate ceva pentru toti. Plajele dintre Jardim do Mar si Paul do Mar sunt renumite pentru surfing, in timp ce coasta Garajau, cu apele sale limpezi si de culoarea turcoazului, este ideala pentru scufundari.

Sfarsitul unei zile perfecte in Madeira

Fa cumparaturi sau fa un tur al insulei, viziteaza Parcul acvatic Santa Cruz sau incearca un safari pe mare, printre balene si delfini. Nu trebuie sa ratezi nici coborarea cu ‘Toboganul’ pana in Funchal, asigurata de doi barbati, care folosesc pe post de frana talpile din cauciuc ale pantofilor. Sau daca nu esti atat de curajos, poti admita privelistea de sus, din telecabina, care trece deasupra oceanului si peste frumoasa capitala.

Aceleasi privelisti le vei putea admira si din avionul care te va duce acasa, dupa o calatorie cu adevarat magica, care iti va ramane pentru multa vreme in minte.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!