Asia

Jaipur – tentatii indiene

[dropcap size=small]D[/dropcap]aca iti planifici o excursie in Rajasthan, Jaipur trebuie inclus obligatoriu in itinerariu. Din moment ce este capitala statului, nu fi surprins ca aici se afla unele dintre cele mai interesante atractii. Mini-ghidul de fata te ajuta sa le descoperi.

Atractia Jaipur

Cetatile antice

Ca si restul Indiei, orasul Jaipur are o istorie uluitoare si aici exista multe locuri unde poti face cunostinta cu trecutul. Prima atractie de pe lista se afla la aproximativ 11 kilometri in afara orasului, dar nu trebuie ratata sub nicio forma.

Fortul Amber este cocotat pe un deal si a fost candva cetatea clanului Kachhwaha. Acestia au fost conducatorii din Amber (care se pronunta ‘Amer’), pana ce capitala a fost mutata la Jaipur. Asa ca aici poti decoperi o bucata foarte importanta de istorie. Datand din secolul 16, fortareata – sau palatul, cum se face de multe ori referire la el – trebuie admirat cel mai bine dinauntru (nu ca nu ar fi impresionant din afara !). Interiorul sau este cu adevarat minunat, reprezentand o combinatie fascinanta de arhitectura si arta. Asa ca asigura-te ca atunci cand il vizitezi, intri si inauntru!

Fortul Amber, o capodopera arhitectonica

Palatele

Urmatoarea locatie este Hawa Mahal. Cunoscuta si ca Palatul Vanturilor, aceasta structura impresionanta este faimoasa pentru faptul ca seamana cu un stup de albine. Mergi aici dimineata pentru a o vedea in toata splendoarea sa (se spune ca atunci capteaza cel mai bine lumina zilei), dar este impresionanta pe toata durata zilei.

Hawa Mahal, palatul vanturilor

Aparitia de neuitat este data de cele 953 de ferestre micute – numar aparent coplesitor pentru o cladire cu 5 etaje. Dar nu a fost vorba despre un simt bizar al design-ului care a condus la acest numar; in fapt, Hawa Mahal a fost special construit astfel pentru a permite doamnelor din familia regala sa ramana separate de barbati. Aceasta insemna ca ele nu puteau fi vazute de catre oamenii care se plimbau prin jur, dar puteau fi zarite usor de la fereastra. Daca ajungi acolo, fa si tu un tur al palatului – este un loc uimitor pentru a privi multimile.

[sws_pullquote_left] In Diwan-I-Aam, exista o galerie de arta unde sunt expuse manuscrise antice, in timp ce in Diwan-E-Khas, poti vedea cea mai mare colectie de vesela din argint din lume. [/sws_pullquote_left]

In prezent, Hawa Mahal functioneaza pe post de intrare in Palatul Orasului, care trebuie si el vazut – intrucat adaposteste numeroase muzee fascinante. El este alcatuit dintr-un complex de cladiri, curti si gradini si reprezinta un amestec de stiluri arhitecturale Mughal si Rajasthani.

Arunca o privire in jur si vei putea vedea exponatele, printre care o panoplie impresionante de arme Rajput, care se afla in palatul Maharani.

Locatii istorice

In final, dar nu in cele din urma, pe lista noastra se afla Jantar Mantar, un observator istoric, extrem de bine conservat. El se afla relativ aproape de Palatul Orasului, asa ca il poti vizita in aceeasi zi.

Jantar Mantar

Aici se afla instrumente grandioase si daca nu ai stii nimic despre acest loc dinainte, ai putea crede ca esti inconjurat de o serie de sculpturi uriase, ciudate. In fapt, vei avea in fata ochilor instrumente precise pentru calculul pozitiilor astronomice. E bine sa apelezi la un tur cu ghid al locatiei, pentru ca astfel vei intelege mai bine la ce a servit fiecare masinarie in parte.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!