1. Fa autostopul pana la Manastirea Rila
Daca nu ai ajuns cu masina personala in Sofia, schimba cateva camioane si autoturisme pana vei ajunge la poalele versantului de sud-vest al Muntilor Rila din Bulgaria. Mai mult ca sigur esti prea mandru si snob ca sa iei autocarul ce preia grupurile organizate de turisti din Sofia. In loc de asta, admira peisajul inaltimilor si incearca sa ignori faptul ca te afli inca la 120 de kilometri de viitoarea ta destinatie. In benzinaria de pe marginea autostrazii, asculta ce se povesteste despre faimoasa manastire din munti. La naiba, ai inca timp, mai sunt cateva ore bune pana la lasarea intunericului. Poti ajunge si pana in Macedonia in timpul asta. Fa autostopul si asteapta cam o ora pana cand i se va face vreunui sofer mila de tine. Un cal cu ochii incetosati sa holbeaza la tine din lanul de grau.
2. Exploreaza imprejurimile
Hoinareste in jurul manastirii ortodoxe cu structura sa din tabla striata care se regaseste la toate cele 4 etaje. Biserica iti va atrage imediat atentia. Arcadele sale in stil Cordoba ce infatiseaza Ziua Judecatii in culoarea sofranului, rosu aprins si auriu se contopesc parca cu cerul albastru. Admira iconostasele si sculpturile in lemn, frescele in culori tipatoare, fantana cu cap de balaur, cupolal si ferestrele cu arcade pompoase. Innebuneste-ti tovarasul de drum cu lecturi interminabile despre turnurile şi casele pe picioroange din orasele otomane.
3. Viziteaza biserica
Esti femeie? Pune-ti un sal care sa-ti ascunda umerii dezgoliti. Patrunde in imensul sanctuar al bisericii. Pentru cat de inalte sunt tavanele sale, el este surprinzator de mic. Fiecare centimetru este ornat si poleit, o adevarata incantare, de proportii draconice. Podelele din marmura si absenta razelor soarelui, fac ca inauntru sa fie destul de racoare. Sfintii – asezati in criptele lor, adanciti in ganduri si acoperiti de falduri de matase – sunt de-a dreptul impresionanti. Unul dintre preoti cu barba neagra se apropie de tine. Simti un curent rece pe la glezne. Fii un bun crestin si aprinde o lumanare, pe care sa o infigi apoi in nisip, rostind o rugaciune.
4. Dormi intr-o chilie de calugari
Renunta la Skopje pentru o zi. Pentru 20 de leva poti dormi o noapte intr-o chilie. Daca platesti 30 de leva, poti avea propria ta baie. Nu te uita la bani cand ai posibilitatea sa te lafai intr-o baie spatioasa, numai a ta. Vei realiza in curand cat de ‘cool’ este sa dormi aidoma calugarilor medievali.
Camerele sunt simple, vopsite in alb si mirosind a gips vechi. Lasa-te condus intr-o chilie mica, cu 3 paturi, dulapuri incastrate in perete si usa cu geam.
5. Trezeste-te cand bat clopotele
Deschide ochii la rasaritul soarelui, in sunet de clopote. O privire aruncata afara si vei vedea un calugar care bate toaca, ca un metronom medieval. Altul trage de o franghie in Turnul din Hrelyu, facand clopotele sa bata. Pentru ca esti pasionat de istorie, consulta ghidul turistic ca sa vezi originea numelui.
Turnul este numit dupa un comandant de osti puternic care a reconstruit manastirea in secolul 14, el fiind folosit pe post de depozit, inchisoare si azil. Ridicata in anul 1334, cea mai veche cladire care a rezistat in fata trecerii timpului are clopotnita, coloane din piatra alba, clopote de culoare verde si o cutie din sticla in care sunt puse haine si stofe. Aluneca pe balustradele vechi din lemn negru si priveste cainii care topaie pe piatra cubica.
6. Exploreaza imprejurimile
Arunca un ochi si lumii de dincolo de zidurile din piatra; respira aerul curat din valea ascunsa intre muntii Rila. Plimba-te prin padurea de pini, printre lanurile de flori si culege fructe de padure.
[sws_pullquote_right] Traverseaza un mic pod strajuit de ingeri si sfinti, sub care raul curge cu furie. Odihneste-te putin, mediteaza si fa niste poze. [/sws_pullquote_right]7. Serveste pranzul
Daca ti s-a facut foame, indreapta-te catre unul dintre magazinele de branzeturi pentru a face provizii. Chiar langa zidurile manastirii, la poalele dealului, se afla un resturant. Comanda o salata shopska – esti deja fan al branzei bulgaresti de capra, faimoasa in intreaga lume – si niste supa de castraveti cu iaurt si usturoi. La final, bea o cafea din cana pe care scrie un singur cuvant: Rila.
8. Exploreaza regiunea
Acum esti pregatit sa colinzi potecile pline de praf si sa traversezi podetele din lemn; in fond si la urma urmei te afli pe un taram de legenda, inconjurat de muntii grandiosi si plini de verdeata. Treci pe langa un grup de tineri care te vor saluta in engleza si te vor intreba ce faci. Scoate-ti pantofii si baga-ti picioarele in apa rece a raului. Aseaza-te pe mal si priveste-ti languros partenera care tocmai si-a ridicat fusta pentru a simti si ea racoarea apei de munte.
Spre seara e timpul sa pleci. Fa-ti bagajele si coboara dealul. Umple-ti pentru ultima oara plamanii cu aer curat. Multumeste-i ingerul pazitor al autostopistilor care ti-a scos in cale o masina care sa te duca la destinatie. Stai cuminte pe bancheta din spate in timp ce astepti ca aspiratiile tale pentru o viata linistita de calugar sa dispara odata cu muntii care se pierd in zare.
[…] drept “Perla Marii Negre”, orasul Nessebar din Bulgaria reprezinta o marturie a culturii sofisticate a civilizatiilor stravechi. El se afla pe o mica […]
[…] drept “Perla Marii Negre”, orasul Nessebar din Bulgaria reprezinta o marturie a culturii sofisticate a civilizatiilor stravechi. El se afla pe o mica […]