Food & Drink

10 delicii pe care trebuie sa le incerci inainte sa mori

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Un titlu mai potrivit ar fi fost:“10 mancaruri, bauturi si destinatii de incercat inainte sa mori”. Nu se gandeste nimeni ca esti pe cale sa ti se intample asa ceva, dar hai sa vorbim despre asta cu un bine dezvoltat simt al umorului. Asa cum spunea Marc Aureliu, “Moartea ne zambeste tuturor. Ce putem face altceva decat sa-i intoarcem zambetul?” Sau sa-l citam pe Seneca, “Bibamus. Moriendum est” –  “Moartea nu poate fi evitata. Asa ca sa bem.”

10. Whisky Macallan vechi de 25 de ani, Speyside, Scotia

E o bautura scumpa. O sticla e in jur de 600 de dolari, dar daca il vei incerca, vei dori mai mult, indiferent de pret. Daca vrei si un fundal pe masura, mergi la lacul Morlich iarna. Se afla in sud-estul orasului Aviemore. Zapada si multe cursuri de apa, carora le poti asculta susurul (unde crezi ca distileriile isi imbuteliaza whisky-urile?).

Pentru autostrada gatului: whisky Macallan

9. Spotted Dick, Londra, Marea Britanie

Se mai numeste Plum Duff si este o budinca cu afine uscate, crema din oua si lapte si rom. In cele mai bune restaurante, romul de deasupra este turnat in cantitati generoase. Asa cum spunea personajul Long John Silver, interpreta de Robert Newton, “Romul ii da aroma! Ha haargh!”

Spotted Dick

8. Churrasco, Belem, Brazilia

Churrasco nu este o mancare in sine, ci un stil brazilian si argentinian de a servi carnea. Aceste doua tari sunt cunoscute in intreage lume pentru fripturile excelente de vita, dar se mandresc si cu carnea de porc, miel, oaie, pui si fructe de mare. Unele restaurante iti servesc tot ce poti manca, felii de carne la gratar, cu porumb, orez si fructe proaspete, in special mango. Belem este poreclit “Orasul arborilor de mango.”

Daca ti-ai dorit dintotdeauna sa vezi jungla amazoniana, dar nu ai vrut sa fii si mancat, odata ajuns acolo, Belem e locul perfect pentru asta.
Orasul se afla pe coasta, dar numai la maxim 50 de kilometri in interiorul tarmului si poti ajunge acolo cu feribotul pe raurile Para si Tocantins.

Churrasco in stil brazilian

Acestea nu se varsa din punct de vedere tehnic in Amazon, dar fac parte din estuarul sau si daca faci o scurta plimbare la bordul unei ambarcatiuni, poti vedea jungla pe care ti-ai dorit-o intotdeauna. Poti sa-ti imaginezi deja cat de adanc, intunecat si salbatic este totul. Ai vazut vreodata paianjenul urias, mancator de pasari? Acum ai sansa sa ii vezi escaladand arborii de pe marginea apei, chiar de la 15 metri distanta. Poti fi sigur ca vei vedea papagalul amazonian, una dintre cele mai faimoase specii de papagali din lume. Stoluri intregi zboara tot timpul peste fluviu, traversand jungla.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

7. Pizza, Napoli, Italia

Pizza a fost inventata in orasul Napoli, de catre oamenii saraci care aveau bani doar pentru aluat de paine, rosii si branza. Asa ca strangeau totul la un loc si pregateau  aceasta mancare. In zilele noastre, pizza se gaseste peste tot, dar daca vrei sa o mananci acolo unde a fost ea inventata, Napoli e singura optiune. Orice restaurant si local din oras iti va servi o pizza delicioasa. Motivul pentru care pizza e cea mai buna in Napoli, este acela ca rosiile sunt din soiul San Marzano, care creste in partea de sud a vulcanului Vezuviu, intr-un sol extrem de fertil, iar branza mozzarella este facuta din laptele vacilor din Campana si este numita “Mozzarella di Bufala Campana.”

Se spune ca cea mai buna pizza o gasesti acolo unde a fost inventata: la Napoli

6. Miel la protap, Stavros, Creta

Grecii stiu cu siguranta cum sa se distreze, iar daca nu te poti decide ce iti place mai mult, marea sau muntele, mergi undeva unde le ai pe amandoua. Fotografii au remarcat faptul ca apeleaza foarte rar la tehnici de imbunatatire a culorilor pozelor pe care le fac in Marea Egee. Apa nu este nicaieri mai albastra decat in Grecia si in imprejurimile sale. Padurile si dealurile au si ele un colorit aparte si ai nevoie de ochelari de soare pentru a le face fata. Mielul fript la protap, in aer liber, este o traditie greceasca si ai trait degeaba daca nu l-ai incercat preparat de catre femeile in varsta de aici.

Mielul la protap face parte dintre deliciile grecesti

De regula, este frecat cu mere de cateva ori in timpul prepararii si se serveste cu ghanoush – sarmalute in foi de vita, umplute cu legume, vin rosu grecesc si baclava facuta in casa. Exista multe restaurante pe malul marii in Stavros, in umbra muntilor Akrotirian. Poti sa faci ascensiuni si ai sansa sa vezi ruinele unei manastiri catolice ce dateaza din secolul 5 sau 6, fondata de Sf. Ioan Sihastrul. Inainte, in timpul si dupa cina, intrucat vei manca impreuna cu straini prietenosi, localnici si turisti, vei fi incurajat sa bei ouzo, un lichior grecesc care are gust de anason. Apoi poti incinge un sirtaki pe plaja, in jurul focului, faimosul dans care incheie filmul Zorba Grecul, cu Anthony Quinn, ale carui filmari au fost realizate in Stavros.

5. Sachertorte, Viena, Austria

Viena este vestita in intreaga lume pentru deserturile sale, iar sachertorte, servit la hotelul Sacher, este de departe cel mai faimos. El este o prajitura cu ciocolata uscata, gem de caise in straturi si ciocolata neagra in varf si pe margini. Singurul loc in afara de Viena unde poti gasi acest desert, este magazinul Sacher din Bolzano, Italia. El se serveste cu frisca, care compenseaza aroma ciocolatei uscate. Cat timp te afli acolo, omagiaza-i pe Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Strauss si altii, la Cimitirul Central. Mozart ese ingropat undeva in Cimitirul Sf. Marx, dar are un monument langa mormintele lui Beethoven si Schubert. Mergi sa vezi un spectacol de opera sau un concert simfonic, cum ar fi Simfonia a IX-a a lui Beethoven sau “Don Giovanni” a lui Mozart.

Un tort celebru: Sachertorte

 

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

4. Trockenbeerenauslese, Alpii Bavarezi

Germania are tot dreptul sa se mandreasca cu unele dintre cele mai bune vinuri din lume. Trockenbeerenauslese este un vin alb, extraordinar de dulce, care are atat de mult zahar incat este ca un sirop. Daca ai avut nesansa sa bei un vin prost, acesta te va ajuta sa iti revii. Este scump, dar cele 300 de grame de zahar dintr-o sticla, te pot imbolnavi de diabet. Continutul de alcool este prin urmare scazut, ceea ce inseamna ca poti bea destul de mult inainte de a te imbata. [sws_pullquote_left] Este un desert in sine si merge de minune cu un pretzel din partea locului, proaspat si mare, cu sare din abundenta care sa mai taie din dulceata vinului. [/sws_pullquote_left] Iar daca vrei si un peisaj pe masura, Alpii Bavarezi te pot ‘imbolnavi’ si ei. Incearca Muntii Padurea Neagra pentru inceput.

Strugurii mucegaiti, resposabili pentru vinul Trockenbeerenauslese

3. Homar si crab, plajele cu nisip roz din insula Harbor, Bahamas

Poate ca nu esti atat de mare fan al muntilor, pe cat esti al tropicelor. Insula Harbor este faimoasa in intreaga lume pentru plajele sale cu nisip roz, iar orasul  Dunmore atrage turistii cu restaurantele excelente cu specific pescaresc.  Ia-ti portia de fructe de mare pe plaja, odata cu lasarea serii si vei avea sansa sa vezi apusul soarelui, dincolo de palmieri si cocotieri. Nisipul este plin de cuart, iar lumina soarelui il face sa straluceasca si sa capete culori ireale. Daca ai noroc, vei vedea si caii salbatici.

Homarul de Bahamas

2. Romanee-Conti, Franta

Cel putin o cina servita aici, va fi acompaniata de cel mai bun vin din lume. Domeniul Romanee-Conti este o podgorie foarte mica, avand o suprafata de 16000 de metri patrati si care produce numai 5000 de sticle de vin pe an, dar aceste sticle au un gust cu totul aparte. Inainte de a incerca sa il descrii, trebuie sa stii ca un vin bun din acest soi are o vechime de 20-30 de ani si costa in jur de 900 de dolari un pahar. Sau 3600 o sticla. Unele sticle au fost vandute la licitatii cu 14000 de dolari bucata. Daca dispui de banii astia, trebuie sa il incerci. Daca esti iubitor de arta, orasul Paris este un dar. O multime de restaurante de aici servesc Romanee-Conti. Sau mergi in partea de sud-est, catre Grenoble, gaseste un restaurant elegant, apoi fa o ascensiune pe muntii Chartreuse. Totul este cu adevarat spectaculos.

Se spune despre vinul Romanee-Conti ca ar fi cel mai bun din lume

1. Spaghete bologneze, Bologna, Italia

Spaghete bolognese. Trebuie savurate in… Bologna

Dintotdeauna, cele mai bune spaghete din lume le gasesti in Italia, iar cele mai bune restaurante sunt in Bologna. Porecla acestui oras este “di Grassa,” “Bologna cea grasa.” Desigur, chinezii au inventat taiteii, dar sosul de rosii e italian. Cel mai bun restaurant este Clorofilla, din Strada Maggiore, 64. Bologna este un oras incantator si se afla nu departe de unele dintre cele mai spectaculoase privelisti montane din nordul tarii. Poti traversa cu masina Apeninii, pana in Florenta, unde vei vedea statuia originala a lui David, printre multe alte opere de arta. Daca ajungi in Bologna sau Florenta, nu rata Requiem Mass a lui Verdi. Dupa ce vei pleca de acolo, te vei duce cu siguranta sa te spovedesti, atat de mare este incarcatura emotionala si religioasa.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!