Scoția - Castelul Kilchurn
Scoția - Castelul Kilchurn / Foto: Swen Stroop
Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Scotia

Scotia, un taram al legendelor, cu o istorie bogata si unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume, retrezeste la viata spiritul de aventura care exista in fiecare dintre noi. Traieste pe viu sentimentul pe care ti-l vor da aceste locuri, care i-au inspirat si pe realizatorii filmului epic Braveheart. Scotia nu e mare, dar are un impact fantastic. Pentru a te ajuta sa-ti organizezi o calatorie in aceasta tara, parte a Regatului Unit al Marii Britanii, consulta lista de mai jos, ce grupeaza 10 atractii turistice din Scotia.

Broch of Mousa

Broch of Mousa
Broch of Mousa / Foto: Marcin Kadziolka

Una dintre cele mai cunoscute si bine conservate structuri din piatra din intreaga lume, se afla in Insulele Shetland. Alcatuita dintr-un turn rotund folosit pentru aparare si prevazut cu stanci atat la interior cat si la exterior, Broch of Mousa a fost construita in jurul anului 100 i.Hr.. si este singura de acest fel ramasa, completa pana la varf si avand inclusiv scara originala dintre ziduri.

Melrose Abbey

Melrose Abbey
Melrose Abbey / Foto: yaohuier

Melrose Abbey a fost descoperita in anul 1136, de catre calugarii din Ordinul Cistercian, la cererea Regelui David I al Scotiei. Despre grandioasa ruina impodobita cu impresionante decoratiuni masonice se presupune ca adaposteste inima imbalsamata a lui Robert The Bruce, alt rege al Scotiei. Adevarat loc de legenda, Melrose Abbey este una dintre cele mai importante structuri arhitectonice din Scotia.

Dealurile Cuillin

Dealurile Cuillin
Dealurile Cuillin / Foto: Lakeland Photos

Aflate in Skye, cea mai nordica insula a Scotiei, Dealurile Cuillin sunt de o frumusete rara, fiind compuse din doua formatiuni distincte. Cele rosii sunt din stanca de granit, mai domoale si cu o aparitie placuta ochiului. La polul opus se afla dealurile negre, cu varfuri abrupte si ascutite, din roca vulcanica – acestea se inalta spre cer ca o amenintare pentru cei care vin sa le vada neinvitati.

Skara Brae

Skara Brae
Skara Brae / Foto: Ian35mm

Localizat pe insula Orkney, Skara Brae este unul dintre cele mai bine conservate orase din Europa, ce dateaza din Epoca de Piatra. Sute de ani el a fost acoperit de o duna de nisip, mai precis pana in 1850, cand o furtuna puternica l-a scos la iveala. Zidurile din stanca s-au pastrat foarte bine, intrucat salasurile de la Skara Brae au fost umplute cu nisip aproape imediat dupa ce locul a fost abandonat. Cu o vechime mai mare decat Stonehenge sau decat Marile Piramide, Skara Brae a fost supranumit „Cetatea Pompeii a Scotiei”, datorita modului excelent in care a fost conservat.

Castelul Stirling

Castelul Stirling
Castelul Stirling / Foto: IsabelPoulin

Castelul Stirling este unul dintre cele mai spectaculoase castele din Scotia. Inaltandu-se pe un perete de stanca al unui deal, el a servit in acele vremuri (a fost construit in 1490) pentru aparare. Experimenteaza arta, cultura si viata asa cum se desfasurau ele in Scotia secolelor 15-16. Iubitorii de istorie nu vor rata cu siguranta aceasta populara atractie turistica.

Plaja Luskentyre

Plaja Luskentyre
Plaja Luskentyre / Foto: Studio-Annike

Plaja Luskentyre se afla pe spectaculoasa coasta de vest South Harris din Outer Hebrides. Aceasta este, de altfel, una dintre cele mai frumoase zone de coasta din Scotia, fiind scaldata de ape limpezi, albastru-verzui. Peisajul este completat de nisipul auriu si dealurile verzi din apropiere. Locul acesta plin de liniste, unde timpul pare ca si-a oprit trecerea, a fost votat ca fiind cea mai buna plaja scotiana.

Loch Ness

Loch Ness
Castelul Urquhart, de pe malurile lacului Loch Ness / Foto: TT

Unul dintre cele mai celebre lacuri din lume, Loch Ness este al doilea ca marime din Scotia, dupa Loch Lomond (si, gratie adancimii sale, este cel mai mare ca volum). Aici a luat nastere legenda cunoscutului monstru acvatic, creatura mitica de mare notorietate despre care se spune ca isi are salasul in adancurile acestui lac. Invaluita in mister, zona lacului Loch Ness nu trebuie ratata si cine stie, poate ai sansa sa dai nas in nas cu Nessie!

Ben Nevis

Ben Nevis
Ben Nevis / Foto: lucentius

Ben Nevis este cel mai inalt varf din tinuturile muntoase ale Scotiei. Oferind privelisti spectaculoase, cu atmosfera sa incarcata de istorie, Ben Nevis atrage multi calatori si alpinisti deopotriva, care vin aici pentru a se bucura de linistea naturii. Muntele este accesibil gratie unei poteci facute de om, care urca in zig-zag pana pe versantul vestic, in timp ce peretele de stanca din nord-vest se adreseaza exclusiv cataratorilor experimentati.

Eilean Donan

Eilean Donan
Eilean Donan /Foto: JanBer405

Eilean Donan este o mica insula din Loch Duich, aflata in partea de vest a Dealurilor Scotiei. Legata de tarm prin intermediul unui pod, insula este dominata de un pitoresc castel medieval. Castelul original a fost construit la inceputul secolului 13, avand scop defensiv in fata atacurilor vikingilor. In prezent, castelul este unul dintre cele mai fotografiate monumente din Scotia si o locatie populara pentru organizarea de nunti si realizarea de pelicule cinematografice. Eilean Donan a aparut in filme precum Highlander si The World Is Not Enough.

Castelul Edinburgh

castelul edinburgh
Castelul Edinburgh / Foto: rabbit75

Castelul Edinburgh este un magnific exemplu de arhitectura tipic scotiana si un obiectiv important din punct de vedere ideologic, politic si militar. Urca pana in varful vulcanului inactiv aflat in apropiere pentru a admira privelistea impresionanta a acestei structuri, vizibila din toate directiile, de la kilometri intregi distanta. Intimidant pentru toti cei ce voiau sa il cucereasca, scotienii au folosit Castelul Edinburgh in scopuri defensive, in toate bataliile importante si in strategiile militare ale vremii. Simbol al curajului si al luptei pentru independenta, castelul este una dintre atractiile turistice de top din Scotia. Desigur, castelul trebuie vizitat in contextul unei vizite a superbului oras Edinburgh, cea mai frumoasa localitate scotiana, despre atractiile caruia poti citi pe larg aici.

Citeste si: Cum sa scoti din sarite un scotian

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!