Causa Rellena
Causa Rellena / Foto: Proformabooks
Retetele lumii

Retetele lumii: Causa Rellena (Peru)

Causa Rellena (cartofi peruvieni in straturi) avand drept ingredient principal cartofii, reprezinta un preparat usor si un aperitiv excelent. Intre straturile sale se pun cel mai adesea salata de pui sau de ton. Servita rece, “Causa rellena” este ornata cu diverse garnituri extravagante si sosuri, pentru o prezentare mult mai bogata in culoare. 

Causa Rellena pui
Causa Rellena de pui / Foto: Larisa Blinova

Ingrediente pentru 4-6 portii

  • 1 kilogram de cartofi glbeni, aurii
  • O jumatate cana cu ulei
  • Un sfert de cana cu suc de lime sau de lamaie
  • 2 sau 3 lingurite de pasta iute de ardei Ají amarillo  (optional)
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 cani umpluturi (vezi variatiunile)
  • 2-3 oua fierte tari, taiate rondele
  • 6-8 masline negre

Mod de preparare

  1. Pune cartofii intr-un vas mare umplut cu apa rece, in care ai adaugat sare. Lasa apa sa fiarba, pana ce cartofii se inmoaie si se patrund. Strecoara-i de apa si lasa-i deoparte sa se raceasca.
  2. Cand cartofii s-au racit, astfel incat sa ii poti tine in mana, curata-i de coaja. Pune-i intr-un vas special sau zdrobeste-i cu ustensila de facut piure. Adauga uleiul, pasta de ardei iute (daca o folosesti), sucul de lime sau de lamaie, sare si piper dupa gust.
  3. Pune intr-o cratita folie de plastic si aseaza jumatate din cantitatea de cartofi pe fundul ei. Peste primul strat de cartofi aseaza umplutura dorita, peste care vei adauga restul de cartofi. Apasa usor pentru ca straturile sa se lipeasca bine unul de celalalt. Acopera tava si las-o sa se raceasca.
  4. Pune o farfurie mare peste cratita si intoarce vasul cu fundul in sus. Indeparteaza si arunca folia de plastic.
  5. Orneaza “causa” cu rondelele de oua si cu maslinele si adauga daca vrei si un sos. Taie in portii potrivite ca marime si serveste-le ca atare.

Variatiuni pe aceeasi tema

Causa Rellena
Variatiuni de causa / Foto: Peter Acker
  • Cartofii: In Peru se gasesc sute de varietati de cartofi. Cei galbeni aurii se folosesc de obicei pentru “causa rellena”, intrucat culoarea lor contrasteaza cu cea a pastei de ardei iute. Daca gasesti cartofi albastri, poti sa incerci si cu ei. In loc de suc de lime sau de lamaie, unii bucatari pun suc de portocale.
  • Umpluturi: salata de pui sau de fructe de mare, amestecate cu maioneza sunt umplutura folosita cel mai adesea. Pentru fructele de mare, incearca salata de ton, de crab, de homar, pastrav afumat sau salata ceviche. Umpluturile vegetariene includ avocado, branza, rosii, boabe de porumb si ceapa rosie.
  • Garnituri: cele clasice sunt ouale fierte si maslinele negre. Poti pune insa si frunze de salata sau orice alt ingredient folosit la umplutura.
  • Sosuri: acestea sunt puse de obicei la sfarsit peste “causa”. Incearca sa amesteci maioneza cu putin suc de lamaie, ketchup sau piure de avocado. Sau poti face Salsa Huancaina: 350 de grame branza feta sau ricotta, 5 ardei proaspeti Ají Amarillo, o jumatate cana cu lapte, 2 catei de usturoi, o jumatate cana cu ulei, sare si piper. Pune branza, ardeii, laptele si usturoiul in blender si fa un piure. Adauga si uleiul, pana ce amestecul capata o consistenta cremoasa. Asezoneaza cu sare si piper.
  • O alternativa populara pentru a face “causa” este sa o rulezi, obtinand asa-numita pionono. Pune stratul de cartofi in forma de patrat, apoi adauga umplutura si procedeaza ca mai sus, intorcand cratita la final si indepartand folia de plastic. “Causa rellena” se poate pregati si in portii individuale.
  • Causa Limeña: Este o “causa” originara din Lima, cu umplutura de peste sau cu peste prajit pe post de garnitura.
Causa Rellena fructe mare
Causa Rellena cu fructe de mare / Foto: daniel san martin

Nota

  • “Causa” si-a luat numele de la vechiul cuvant apartinand incasilor Quechua – “kausaq“, care inseamna “cel care da viata” alta denumire folosita pentru cartofi. “Rellena” este cuvantul spaniol pentru umplutura.

Citeste si: Retetele lumii – Pan de jamon (Venezuela)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!