Morile din Mykonos
Morile din Mykonos / Foto: THEPALMER
Destinatii

Cele mai frumoase mori de vant din lume

Puterea vantului a fost folosita de om inca de cand zeul Eol umfla panzele corabiilor. Pasul urmator a fost acela de a folosi vantul in scopul furnizarii de putere mecanica. In secolul 1 e.n., inginerul grec Heron din Alexandria a inventat o roata pusa in miscare de vant care sa faca sa functioneze o orga. Cea mai veche moara de vant a fost construita in Persia in secolul 9, fiind folosita pentru a macina porumbul si pentru a pompa apa.

Primele mori de vant din Europa au aparut in secolul 12. Se presupune ca vechii cruciati au fost inspirati de morile de vant cu ax vertical din Orientul Mijlociu, dar acest lucru este putin probabil din moment ce morile de vant europene aveau un design cu totul diferit. Toate morile vechi de vant din Europa medievala se invarteau in jurul unui ax orizontal. Doua secole mai tarziu, regiunea din delta fluviului Rin era impanzita de faimoasele mori de vant olandeze. Iata unde gasesti cele mai frumoase mori de vant din lume:

Morile de vant din Rhodos

mori rhodos
Morile de vant rhodosiene / Foto: Jorg Hoffmann

Portul Mandraki a fost candva port militar, pe vremea anticului Rhodos si locul unde se afla vestitul Colos din Rhodos, una din cele 7 minuni ale lumii antice. In prezent, Mandraki este un loc care si-a pastrat inca nealterata salbaticia, al carui tarm este impanzit de cafenele, de unde se pot admira iahturile si ambarcatiunile de pescuit. Pe digul lung din acest port grecesc, se afla trei mori de vant medievale, care macinau pe vremuri granele descarcate de pe vasele comerciale.

Morile de vant din Öland

Morile de lemn din Oland
Morile de lemn din Oland / Foto: Niklas Magnusson

Öland este a doua insula ca marime din Suedia, un loc putin populat, in care se afla in majoritate tinuturi ale fermierilor si paduri. Morile de vant construite din lemn, din Öland, sunt in numar de 400 si au devenit un adevarat simbol al insulei. Ele au fost construite in principal pentru a usura munca femierilor din partea locului, iar in prezent, toate sunt monumente protejate.

Zaanse Schans

Zaanse Schans
Rezervatia in aer liber Zaanse Schans / Foto: Gagliardi Photography

Zaanse Schans este o rezervatie in aer liber si muzeu, pe malul raului Zaan, la nord de Zaandam, in Olanda. Aici poti admira arhitectura traditionala datand din secolele 17 si 1 8, reprezentata in principal de case din lemn in culori negru si verde, cateva mori de vant inca functionale  si ateliere mestesugaresti, deschise pentru a putea fi vizitate de catre public. Morile de vant ajuta la realizarea unei multitudini de activitati industriale: taiatul lemnului, treieratul granelor si pentru obtinerea de seminte si ulei din nuci.

Morile de vant din La Mancha

mori la mancha
Unde e Don Quijote? / Foto: ernesto-photos

Castilla-La Mancha este o zona vasta de terenuri aride aflata in centrul Spaniei.  Acesta este un tinut al castelurilor medievale, al vinului si al faimoaselor mori de vant imortalizate in romanul Don Quijote al lui Miguel Cervantes. Publicat in doua volume, in anii 1605 si 1615, Don Quijoteeste considerat primul roman modern si este singura carte care a fost tradusa in tot atat de multe limbi precum Biblia. Cele mai bune exemple ale unora dintre “uriasii” cu care s-a luptat eroul lui Cervantes, pot fi gasite in Consuegra, acolo unde cateva vechi mori de vant impanzesc dealurile din jurul orasului.

Morile de vant din Mykonos

mykonos mori
Morile de vant, un simbol al insulei Mykonos / Foto: len3c

Morile de vant din Mykonos reprezinta unul dintre simbolurile insulei grecesti. Grupul de 5 mori de vant din orasul Mykonos reprezinta primele constructii care se vad pe masura ce te apropii de port, ele aflandu-se pe un deal care se ridica deasupra intregii asezari. In Mykonos exista in total 16 mori de vant, majoritatea dintre ele construite de catre venetieni in secolul 16 si folosite in principal pentru macinarea graului. Odata cu inceputul erei moderne, ele au intrat treptat in declin, pana cand au fost abandonate la jumatatea secolului 20.

Morile de vant din Kinderdijk

Kinderdijk
19 mori pastrate din sec 18 in Kinderdijk / Foto: David Z

In Olanda exista in prezent peste 1000 de mori de vant datand din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare concentrare de mori de vant olandeze se afla in apropierea localitatii Kinderdijk (“Digul copiilor”). Pentru a indeparta excesul de apa din poldere –  amenajări hidrotehnice „uscate temporar” care au menirea de a prelua şi reţine undele de viitură la ape mari, aflate sub nivelul marii, 19 mori de vant au fost construite in jurul anului 1740. Acestea au fost bine conservate pana in zilele noastre si inca pot fi folosite, desi pompele mecanice imense sunt actualmente depasite din punct de vedere tehnologic.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!