Kiev Ucraina
Kiev / Foto: Dmytro Kosmenko
Europa

Ucraina: istorie, cultura si cateva destinatii fascinante

Vara anului 2012 a fost una foarte populara in Ucraina, datorita Campionatului European de Fotbal (Euro 2012), aceasta tara fiind gazda alaturi de Polonia. Cu toate acestea, nu trebuia sa astepti sa aiba loc un eveniment fotbalistic important, pentru a  vizita aceasta tara fascinanta, in care traiesc in jur de 47 de milioane de oameni. In fapt, e foarte la indemana sa petreci o saptamana in faimoasa sa capitala, orasul Kiev. Dar nu numai atat. Iata ce sa vizitezi in Ucraina, plus cateva considerente istorice.

kiev ucraina
Kiev, orasul cupolelor de aur / Foto: seregalsv

Ucraina are o suprafata de aproximativ 604 000 km2, iar limbile vorbite aici sunt dintre cele mai diverse: ucrainiana, romana, rusa, ungara si poloneza. Tara, care este numai cu putin mai mare decat Franta si care a apartinut Uniunii Sovietice, este marginita la vest de Muntii Carpati, iar la sud, de Muntii Crimeei.

Principala forma de relief din aceasta tara este insa stepa, care se intinde pe zeci de mii de kilometri.

Istoria Ucrainei este una destul de bogata, daca tinem cont de faptul ca ortodoxismul din Rusia s-a nascut aici. Tara era condusa in secolul 13 de catre mongoli, in secolul urmator de lituanieni, iar la mijlocul anilor 1500 era stapanita de polonezi. Cazacii, care erau tarani rebeli, s-au rasculat iar in anul 1649, si-au creat propriul stat.  Cinci ani mai tarziu, ei si-au unit fortele cu Rusia, tara intrand ulterior sub dominatia rusa. Rusia controla cam 85% din Ucraina, restul revenind Austriei si Ungariei. Natiunea si-a castigat independenta in perioada ce a urmat Revolutiei Ruse.

Tara a fost insa invadata de Armata Rosie, iar in anul 1920, rusii au castigat din nou suprematia. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ucraina a cazut in mainile nazistilor, milioane de oameni murind, in timp ce alte doua milioane au fost deportati in Germania. Dupa razboi, Uniunea Sovietica a preluat din nou controlul. In anul 1991, un procent de 90% dintre ucrainieni a votat pentru independenta tarii, iar regimul sovietic a fost inlaturat.

Iata patru dintre cele mai fascinante destinatii pe care le poti explora, atunci cand te afli in Ucraina:

1. Belgorod-Dnestrovsky

Belgorod-Dnestrov
Citadela medievala de la Belgorod-Dnestrovsky / Foto: LobodaPhoto

Acest mic oras antic a aparut odata cu Atena, Roma si Ierusalim, ceea ce il face unul dintre cele mai vechi din intreaga lume. In secolul 6 el era locuit de comercianti greci si a inceput sa prospere. In secolul 13, aici a fost construita o fortareata si un sant adanc cu apa, care sa il protejeze. Orasul era o adevarata capodopera a arhitecturii medievale si tot aici au fost construite coridoare secrete si turnuri.

2. Kiev

kiev ucraina
Foto: Leonid Andronov

In acest oras traiesc in jur de 3 milioane de oameni, el fiind capitala tarii. Kiev este o metropola plina de forfota, in care se afla capodopere ale artei si culturii, precum Opera Nationala, Catedrala Sf. Sofia si Biserica Sf. Andrei. Reprezentatiile artistice sunt ceva obisnuit aici, iar orasul este impanzit de locatii istorice.

3. Odessa

Odessa
Odessa, frumosul oras de la Marea Neagra / Foto: Nemet83

La acest oras pitoresc se face adesea referire ca fiind Perla Marii. Odessa este plina de energie si este scaldata de apele Marii Negre. Orasul are 200 de ani vechime, ceea ce il face destul de tanar, pentru standardele acestei tari. Cu toate acestea, aici vei gasi numeroase atractii printre care Strada Deribasovskaya, Opera din Odessa, plaja Arcadia si Treptele Potemkin.

4. Lvov

Lvov ucraina
Lvov si-a pastrat farmecul medieval / Foto: Furso Dmytro

Acest oras era popular in timpurile medievale, datorita locatiei sale strategice pe ruta comerciala din Marea Neagra si cea Baltica. In prezent este inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO si este locul unde s-a aflat o fosta comunitate sovietica puternica. Orasul se mandreste cu multe stiluri arhitecturale, asta gratie influentelor istorice ale natiunilor care l-au ocupat de-a lungul timpului. Din fericire, Lvov nu a avut prea mult de suferit in urma bombardamentelor din cel de-al doilea razboi mondial. Printre cele mai populare atractii din acest oras se numara Dealul castelului, Muzeul Kornyakt si Cafeneaua Pid Synioyu Pliashkoyu.

Citește și: Ce să vizitezi în Kiev, orașul celor 100 de cupole aurii

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!