Asia

Top 10 atracții turistice din India

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Daca India ar trebui sa fie descrisa intr-un singur cuvant, atunci acesta ar fi diversitate. Este probabil singura tara din lume atat de diversa, incat este imposibil de spus ce iti place cel mai mult aici. Cele 28 de state si cele 7 uniuni teritoriale ofera culturi atat de variate una de alta, incat fiecare oras pe care il vizitezi, iti da senzatia ca te afli intr-o lume distincta.

Atat de multa diversitate iti poate complica serios itinerariul. Asa ca in cele ce urmeaza ai o lista cu locuri pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand ajungi in India. Este imposibil insa sa rezumi intreaga Indie la numai 10 atractii fantastice. Asa ca in cele ce urmeaza ai incorporate mai multe locuri reprezentative din diferite parti ale tarii, pentru a scoate in evidenta diversitatea acestui univers magnific.

10 Haji Ali Dargah, Mumbai – liniste si pace in mijlocul Marii Arabiei

atractii turistice india
Haji Ali Dargah, cultura islamica pura

Aflata in Worli, Haji Ali Dargah este una dintre cele mai frumoase structuri arhitecturale din oras. Nu numai ca este una reprezentativa pentru orasul Mumbai, dar este si unul dintre cele mai fine exemple ale culturii islamice indiene. Altarul contine mormantul lui Sayed Peer Hajil Ali Shah Bukhari.

Povestea spune ca Sayed Haji Ali a murit in timpul calatoriei sale catre Mecca, iar sicriul cu trupul sau a plutit pe mare, pana a ajuns in Golful Worli. Aici este locul unde a fost construit altarul (dargah). Cel mai sigur moment pentru a ajunge aici este acela cand valurile sunt mici, intrucat drumul care duce pana la Dargah este inundat atunci cand valurile sunt inalte.

In medie, in fiecare saptamana, indiferent de religia pe care o au, aici vin in jur de 100000 de pelerini. In interiorul altarului exista incaperi separate de rugaciune, pentru femei si barbati si in functie si de traditia musulmana. Cel mai bine este sa vii aici in zilele de vineri, atunci cand un grup de cantareti Sufi se aduna la un loc si canta asa-numitele ‘qawwali’. Mai poti incerca si fast-food-ul Haji Ali Juice, unde se gaseste cel mai bun shake (falooda) din oras, facut cu capsuni si frisca. Nu rata aceasta locatie in timpul calatoriei tale in India.

9 Fatehpur Sikri, Agra – o marturie a epocii aurului din perioada domniei lui Akbar

atractii turistice india
Arhitectura incredibila: Fatehpur Sikri

Orasul Fatehpur Sikri este probabil una dintre cele mai somptuoase creatii arhitecturale datand din timpul domniei acestui imparat indian. Construit initial de un conducator hindus, la inceputul secolului 16, a fost redenumit Fatehpur Sikri dupa ce Akbar a cucerit aceasta asezare in urma unei batalii.

Ce a urmat dupa, a fost construirea unui oras in totalitate din piatra de culoare rosie. Se crede ca stilul arhitectural din Fatehpur Sikri a fost inspirat in mare masura de gusturile si preferintele imparatului Akbar. In Fatehpur Sikri se afla unele dintre cele mai importante cladiri ce dateaza din perioada domniei Mughal. Constructii precum mormantul lui Salim Chishti, Buland Darwaza, Diwan-i-Khas si multe altele, se afla toate in acest oras. Este unul dintre acele locuri unde istoria se afla concentrata intre zidurile orasului. Tour operatorii din India reusesc se descrie istoria acestor locuri in mod fabulos, asa ca nu rata aceasta destinatie!

8 India Gate, New Delhi – incarca-te cu patriotism

atractii turistice india
Un fel de arc de triumf: India Gate

Nu poti veni in India fara a vedea “Poarta Indiei”. Privita drept un monument national al tarii, ‘India Gate’ este un adevarat tribut adus patriotismului. Proiectata de catre Sir Edward Lutyens, constructia a fost ridicata in onoarea celor 90000 de soldati indieni care si-au pierdut viata in primul razboi mondial si in timpul razboaielor afgane. Intr-un altar de sub arcada portii, arde flacara Amar Jawan Jyoti, dedicata memoriei soldatilor necunoscuti. De Ziua Republicii, Primul Ministru aduce un omagiu tuturor eroilor cazuti la datorie, la Poarta Indiei. Un adevarat memento in cinstea curajului armatei indiene, o excursie la acest monument nu trebuie ratata.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

7 Templele Khajuraho, Khajuraho – una dintre cele sapte minuni ale Indiei

atractii turistice india
Medievalele temple Khajuraho

Templele Khajuraho sunt unele dintre cele mai populare temple medievale apartinand religiilor hindusa si jainista. Aflate in Madhya Pradesh, templele sunt vestite pentru sculpturile erotice cu care sunt impodobite. Constructiile sunt grupate in trei parti: de sud, de vest si de est si exemplifica stiluri arhitecturale care au castigat popularitate, datorita descrierilor erotice explicite. Incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO, templele Khajuraho trebuie incluse obligatoriu in itinerariul tau indian.

6 Templul de Aur, Amritsar – incarca-te cu spiritualitate asa cum nu ai mai facut-o nicidata

atractii turistice india amritsar
Fabulosul templu de aur Amritsar

Cunoscut si sub numele de Harmandir Sahib, constructia Templului de Aur a fost inceputa de Guru Ram Das si terminata de Guru Arjan Dev. In secolul 17, Adi Granth, Sfanta Scriptura, a fost terminata si asezata in interiorul templului. Este un loc sacru pentru indienii Sikh din toata lumea.

Casa de rugaciune este deschisa pentru toata lumea care ajunge aici, indiferent de religie, clasa sociala sau casta. Placat cu aur si facut din marmura, Harmandir Sahib inseamna “Templul lui Dumnezeu”. Putine sunt locurile atat de linistite si incarcate de pace ca acesta. O excursie la Templul de Aur nu este una neaparat religioasa; este mai mult una spirituala, care te ajuta sa faci o introspectie in sufletul tau si sa te impaci cu tine insuti.

5 Templul Konark, Odisha – unul dintre cele mai renumite temple din India

atractii turistice india
Templul Konark, construit in cinstea Zeului Soare

Cunoscut si sub numele de “Pagoda Neagra”, Templul Konark este unul dintre cele mai frumoase temple din lume. Este un exemplu de stil arhitectural din perioada dinastiei Ganga. Povestea care sta in spatele sau este aceea ca Samba, fiul Lordului Krishna s-a imbolnavit grav, iar dupa aproape 10 ani, el a fost vindecat de Surya, Zeul Soarelui.

In onoarea sa, a fost construit Templul Konark, cunoscut si ca Templul Soarelui. El are forma carului Zeului Soarelui si este impodobit cu sculpturi din piatra.  Rotile carului actioneaza ca niste cadrane solare, indicand exact ora, pe toata durata zilei. Templul Konark este un exemplu viu despre cum, daca este folosita cum trebuie, piatra poate crea unele dintre cele mai maiestuoase opere arhitecturale. Apeleaza la ajutorul unei agentii de turism indiene pentru a descoperi aceasta minune!

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

4 Keoladeo National Park, Rajasthan – cel mai bun loc in care te poti infrati cu natura

atractii turistice india
O rezervatie de pasari, plina de… maimute: Keoladeo National Park

Cunoscut si ca Sanctuarul Bharatpur, acest loc creat si administrat de om, este considerat drept cea mai frumoasa rezervatie de pasari din India. Este unul dintre cele mai cunoscute parcuri nationale din tara, unde in timpul iernii, numeroase specii de pasari migreaza aici. Locul este cu adevarat spectaculos, iar pasarile minunate. Dupa un tur al mai multor orase, trebuie sa vii aici pentru a-ti recupera energia consumata.

3 Palatul Mysore, Karnataka – o excursie in orasul palatelor

atractii turistice india
Un magnet turistic: palatul Mysore

Palatul Mysore, sau Palatul Amba Vilas este una dintre cele mai populare atractii turistice din India, dupa Taj Mahal, atragand aproape 3 milioane de turisti anual. Construit la inceputul secolului 20, este resedinta oficiala a familiei Wodeyars, fosta familie regala din Mysore. Palatul gazduieste celebrul festival Mysore Dasara, care are loc in lunile septembrie si octombrie, prilej cu care cladirea este impodobita cu aproximativ 100000 de lumini.

Constructia este un amestec de stiluri – hindus, rajput, musulman si gotic si reprezinta alegerea perfecta pentru cei care vor sa experimenteze sentimentul regalitatii indiene de odinioara, in timpul calatoriei lor in aceasta tara.

2 Memorialul Victoria, Kolkata – un omagiu adus Imperiului Britanic

atractii turistice india
Omagiu adus reginei Victoria, in Calcutta

Construit la inceputul secolului 20, Memorialul Victoria a fost proiectat ca un tribut adus Reginei Victoria, urmare a faimei de care s-a bucurat Imperiul Britanic in India. Creatia ii apartine lui Sir William Emerson si incorporeaza stiluri arhitecturale indo-saracenice si elemente Mughal.

Memorialul este in prezent muzeu. Galeria Regala, aflata in incinta sa, contine tablouri ce o infatiseaza pe Regina Victoria si pe Printul Albert. Facut in intregime din marmura, el aduce in oarecare masura cu Taj Mahal. Multi spun ca Memorialul Victoria este simbolul contributiei imense pe care britanicii au avut-o in India. Merita sa alegi un pachet turistic care include si o vizita la aceasta atractie turistica incarcata de istorie.

1 Taj Mahal, Agra – o marturie ca dragostea dureaza vesnic

atractii turistice india taj mahal
Impunatorul Taj Mahal

Taj Mahal este probabil cea mai frumoasa creatie de arta si arhitecturala care exista in prezent in India. Realizat in intregime din marmura alba si una dintre cele 7 minuni ale lumii, Taj Mahal este un amestec de stiluri arhitecturale imbinate armonios (persan, turcesc si indian). Asa cum spune legenda, mausoleul a fost construit de catre imparatul Shah Jahan apartinand dinastiei Mughal, in secolul 17, in memoria iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.

Tot legenda spune si ca imparatul le-a taiat mainile celor care au construit monumentul, pentru ca o astfel de minunatie sa nu mai poata fi construita niciodata. Mormantul este partea centrala a Taj Mahal, camerele sale principale continand sarcofagele false ale lui Shah Jahan si ale lui Mumtaz Mahal. Adevaratele sarcofage se afla mult mai jos.

Odata ce intri in camerele principale, simti cum te invaluie linistea si esti cuprins de un sentiment aparte. Elementele decorative de la exteriorul structurii reprezinta pasaje din Coran, absolut minunat caligrafiate. Acestea sunt probabil cele mai fine elemente create vreodata in arhitectura Mughal. Taj Mahal este o atractie obligatoriu de vazut.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!