Janssons Frestelse
Janssons Frestelse / Foto: Petroos
Retetele lumii

Retetele lumii: Janssons Frestelse (Suedia)

Janssons Frestelse. Numele acestei mancari (Cartofi cu ceapa si smantana la cuptor) s-ar traduce din limba suedeza in “tentatia lui Jansson”. Nu este foarte clar cine a fost Jansson – fie un cantaret de opera din  secolul 19, fie un personaj dintr-un film suedez de la inceputul secolului 20. In orice caz, pana la urma, intreaga natiune a fost tentata.

Janssons Frestelse
Janssons Frestelse / Foto: Petroos

Janssons frestelse (YAHN-sonz FREH-stel-suh) este un fel de mancare popular de Craciun, dar se serveste si in restul anului, la ocazii speciale.

Ingrediente pentru 4-6 portii

  • 1 kg de cartofi curatati de coaja
  • 4 lingurite de unt
  • 2 cepe taiate
  • 1 conserva de sprot, spalat (vezi variante)
  • 3 cani cu smantana
  • sare si piper alb – dupa gust
  • ½ cana cu crutoane

Mod de preparare

Janssons Frestelse
Janssons Frestelse / Foto: maroke
  1. Incalzeste cuptorul la 190°C. Taie cartofii pai.
  2. Incalzeste 2 lingurite de unt intr-un tigaie la foc mediu. Adauga ceapa si fa-o sote pana devine moale si transparenta, dar nu maronie, timp de 5-7 minute.
  3. Unge o cratita cu unt, pe fund si pe laterale. Pune un strat de cartofi, peste care presari putina sare si piper. Apoi pune jumatate din cantitatea de ceapa peste cartofi si deasupra jumatate din sprot. Peste fiecare strat presara putina sare si piper. Mai pune un strat de cartofi, peste care adauga ceapa ramasa si restul sprotului, iar in final, pune ultimul strat din cartofii ramasi, asezonand cu sare si piper.
  4. Fierbe la foc mic smantana, apoi pune-o in cratita. Deasupra, presara crutoanele, iar peste ele pune si celelalte 2 lingurite de unt ramase.
  5. Baga cratita in cuptor si las-o acolo timp de o ora, sau pana ce cartofii sunt copti, iar mancarea capata o culoare maronie.

Variatiuni pe aceeasi tema

Sprot: De cele mai multe ori aceasta reteta este tradusa in engleza, folosindu-se cuvantul “ansoa”. Pentru mai multa autenticitate, trebuie folosit sport conservat in ulei (“ansjovis” in suedeza). Acesta se gaseste la magazinele Ikea, la raionul cu mancare. In orice caz, daca nu gasesti  ansjovis, poti folosi si ansoa obisnuit, spalat bine in apa rece.

Citeste si: Retetele lumii – Boulettes de poisson (Senegal)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!