Janssons Frestelse. Numele acestei mancari (Cartofi cu ceapa si smantana la cuptor) s-ar traduce din limba suedeza in “tentatia lui Jansson”. Nu este foarte clar cine a fost Jansson – fie un cantaret de opera din secolul 19, fie un personaj dintr-un film suedez de la inceputul secolului 20. In orice caz, pana la urma, intreaga natiune a fost tentata.
Janssons frestelse (YAHN-sonz FREH-stel-suh) este un fel de mancare popular de Craciun, dar se serveste si in restul anului, la ocazii speciale.
Ingrediente pentru 4-6 portii
- 1 kg de cartofi curatati de coaja
- 4 lingurite de unt
- 2 cepe taiate
- 1 conserva de sprot, spalat (vezi variante)
- 3 cani cu smantana
- sare si piper alb – dupa gust
- ½ cana cu crutoane
Mod de preparare
- Incalzeste cuptorul la 190°C. Taie cartofii pai.
- Incalzeste 2 lingurite de unt intr-un tigaie la foc mediu. Adauga ceapa si fa-o sote pana devine moale si transparenta, dar nu maronie, timp de 5-7 minute.
- Unge o cratita cu unt, pe fund si pe laterale. Pune un strat de cartofi, peste care presari putina sare si piper. Apoi pune jumatate din cantitatea de ceapa peste cartofi si deasupra jumatate din sprot. Peste fiecare strat presara putina sare si piper. Mai pune un strat de cartofi, peste care adauga ceapa ramasa si restul sprotului, iar in final, pune ultimul strat din cartofii ramasi, asezonand cu sare si piper.
- Fierbe la foc mic smantana, apoi pune-o in cratita. Deasupra, presara crutoanele, iar peste ele pune si celelalte 2 lingurite de unt ramase.
- Baga cratita in cuptor si las-o acolo timp de o ora, sau pana ce cartofii sunt copti, iar mancarea capata o culoare maronie.
Variatiuni pe aceeasi tema
Sprot: De cele mai multe ori aceasta reteta este tradusa in engleza, folosindu-se cuvantul “ansoa”. Pentru mai multa autenticitate, trebuie folosit sport conservat in ulei (“ansjovis” in suedeza). Acesta se gaseste la magazinele Ikea, la raionul cu mancare. In orice caz, daca nu gasesti ansjovis, poti folosi si ansoa obisnuit, spalat bine in apa rece.
Citeste si: Retetele lumii – Boulettes de poisson (Senegal)
Add Comment