Cand vrei sa scapi de zilele friguroase de iarna, de hainele groase in care nu stii cum sa te mai infofolesti sau de mazga de pe sosele, exista un colac de salvare – o excursie intr-o tara calda. Dar nu orice fel de excursie, ci una in care sa traiesti experiente unice si sa cunosti o alta lume, cea subacvatica. Locul ideal pentru acest lucru pare a fi Sharm el-Sheikh, statiunea egipteana, faimoasa in lume de pe malul Marii Rosii in care activitatea de baza a turistilor este scuba diving-ul.
Oarecum aproape de batranul continent, Marea Rosie este o adevarata Mecca pentru pasionatii de scufundari. Invecinandu-se cu Oceanul Indian si cu desertul Sahara, Parcul National al Profetului Mohammed, accesibil din Sharm el-Sheikh ofera unele dintre cele mai minunate locuri din lume pentru scufundari.
Amenajata in 1983 aceasta imensa rezervatie marina cuprinde 1.200 de specii de pesti, testoase, rechini si calcani. Acest lucru se datoreaza si faptului ca Marea Rosie este inconjurata de 2.000 de kilometri de recifi de coral.
Temperatura apei foarte rar coboara sub 20 de grade Celsius iar hotelurile de aici sunt accesibile multor categorii de turisti, mai bogati sau mai putin bogati, asa ca Sharm el-Sheikh este o destinatie fantastica si accesibila.
Ia lectii de diving
Odata ajuns in statiune nu trebuie sa iti bati capul ca nu ai de unde invata sa faci sufundari. In toate hotelurile vei gasi pliante ale uneia sau mai multor scoli care organizeaza astfel de cursuri.Multe dintre ele sunt chiar recunoscute international Ba mai mult decat atat, sunt hoteluri in care atunci cand intri prima oara in camera poti avea surpriza sa gasesti pe pat, in loc de banala bomboana de ciocolata, o masca de scafandru sau un mini-tub de aer comprimat. O invitatie mai directa decat aceasta nici ca ti se putea face.
Prima scufundare
Banuiesc ca vacanta ta nu tine prea mult, asa ca daca iti doresti sa inveti sa te scufunzi dar vrei sa ai timp si pentru plaja si plimbari, ti se va recomanda un curs rapid de maximum doua zile. Costa cam 200 de euro.
Grupul de studiu nu depaseste cinci persoane, iar la prima lectie vei invata care sunt gesturile si semnele pe care le poti face sub apa si ce inseamna ele. Nu te astepta sa plonjezi direct in apa. Prima lectie se face la piscina.
Imbracatul in costumul de neopren nu e un lucru chiar atat de simplu. Iar cand incepi sa adaugi si tubul de aer, masca si centura de lest vei constata ca iti va fi destul de greu sa te misti. Respiratul sub apa se invata. Ti se va explica tehnica, vei face cateva exercitii si abia apoi te poti scufunda …pana la fundul piscinei.
Iti va lua ceva timp sa te obisnuiesti cu senzatia destul de ciudata de a vedea lumea acvatica, de la cativa zeci de metri adancime. Nu e chiar usor sa te obisnuiesti cu felul in care se misca apa atunci cand expiri, dar nici mult nu iti va lua.
La nivelul urmator vei invata cum sa faci fata fortei lui Arhimede. Stii, aceea cu orice corp sufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid dizlocat. Exista un buton atasat costumului. Apasat, acesta introduce in vesta exact atata aer cat este necesar pentru a te ajuta sa mentii adancimea.
Cu toate aceste informatii inmagazinate, grupul tau de invatacei se deplaseaza catre Golful Na`ama, ce se gaseste la 2 kilometri de plajele statiunii. Este o zona speciala pentru ca aici novicii in ale scufundatului pot face primele exercitii reale.
La finalul primei zile, o barca va va duce din acest golf catre locul in care cu adevarat vei face scufundari in ape albastre si adanci – Near Garden. Pregateste-te sufleteste pentru o explozie de culoare subacvatica. Tot ce vei vedea la 12 metri adancime iti va respiratia.
Vei inota cu pestii langa tine, se vor speria sau vor incerca sa te atinga, initial ti se va parea ca esti cel mai mare de pe acolo dar curand te vei simti minuscul. Nu vei sti unde sa te uiti mai intai, iar la momentul intoarcerii la suprafata aproape ca te vei intreba daca a fost vis sau realitate.
Farmecul statiunii Sharm El Sheikh si al imprejurimilor
Poate ca Sharm el-Sheikh este intr-adevar o Mecca a pasionatilor de scufundari, dar sunt o gramada de alte lucruri si locuri de facut si de vazut aici.
Daca vrei sa o iei pe urmele lui Lawrence al Arbiei poti face o excursie pe varful unde se gaseste manastirea Sfanta Ecaterina. Se spune ca aici Dumnezeu i-a dictat lui Moise cele Zece Porunci.
Ceva mai aproape de statiune, strazile oraselului din Golful Na`ama formeaza un adevarat labirint, plin de bazare de unde poti cumpara condimente, haine chic si chilipiruri. Iar spre seara te poti odihni la masuta uneia dintre cafenelele in aer liber, poti trage din narghilea sau poti bea o bere, vin sau orice alt cocktail.
Daca plimbarea ti-a deschis apetitul poti alege unul dintre restaurantele din oras. Gasesti orice specialitati poftesti, la cele rusesti la cele thailandeze. Iar daca banii i-ai cheltuit prin targ si nu ti-au ramas decat niste maruntei exista si varianta unei cine ieftine. Deasupra Hard Rock Café se afla un local unde se gasest crema de spanac si supa de pui (molokheya), orez, aripioare (koushari), linte si alte astfel de specialitati egiptene.
Inca mai vrei aventura? Fa o plimbare pe Strada Bahrain. Este intesata de cluburi. Aici au mixat DJ cunoscuti in intreaga lume, asa ca poti petrece o noapte alba pe ritmuri house.
Si totusi, cel mai tare loc din Sharm el-Sheik e sub ape. Peisajul oferit de cel mai spectaculos recif de coral din lume (Shark Reef), este o alta minune a lumii si unul dintre acele locuri care te fac sa mai revii.
Add Comment