Willemstad
Foto: Mikelaj Niemczewski
America de Nord

8 orase superbe din Caraibe

Vacanta nu se rezuma intotdeauna la plaja. Zona Caraibe poate sa cucereasca pe oricine prin plajele sale cu nisip alb, apele albastre ca turcoazul si locatiile luxoase de cazare, in preajma carora sunt ancorate iahturi, dar mai exista ceva: orasele de aici. Unele dintre ele au o istorie care dateaza de mii de ani, stradute pietruite care ajung pana aproape de ocean si destule atractii care sa justifice indepartarea pentru o zi sau doua de intinderile perfecte de nisip.

1. San Juan, Puerto Rico

san juan
San Juan / Foto: Martin Wheeler

Stiai ca populatia orasului San Juan numara numai 100 de locuitori atunci cand corabia Mayflower a ajuns in America? Un loc unde aterizeaza frecvent zboruri directe (si uneori ieftine) din SUA, capitala portoricana este un oras incarcat de istorie, in care poti petrece o saptamana, fara sa simti cand trece timpul. Strazile pietruite din vechiul San Juan sunt impanzite de cafenele, restaurante, hoteluri si situri istorice printre care doua forturi stravechi.

Majoritatea celor care vin aici sunt atrasi numai de cel datand din secolul 16, El Morro, dar nu trece cu vederea nici peste Fuerte San Cristobal, care iti ofera tururi gratuite in weekend. San Juan se distinge prin opere de arta, lectii gratuite de salsa in cluburi, cine elegante in resturantele de pe strada Fortaleza din cartierul SoFo si plaje excelente dincolo de zidurile orasului. Daca vrei sa iei o pauza, departe de freamatul orasului, poti lua parte la o excursie de o zi, in padurea tropicala de langa El Yunque.

2. Havana, Cuba

cuba havana
Foto: Canva Photos

Toata lumea stie ceva despre Havana, dar faptul ca este un oras atat de cunoscut, nu-i stirbeste cu nimic farmecul. O plimbare prin ‘Habana Vieja’ te face sa te simti ca intr-un film din anii ’50. Masini de epoca americane si rusesti isi fac loc printre casele in stil colonial. Casa de la Musica este descrisa ca fiind un loc in care se asculta cele mai tari hituri de muzica salsa alaturi de cele mai frumoase cubaneze din tara.

Localnicii beau cafea din cescute mici in cafeneaua Café de las Infusiones, un loc plin de farmec in care poti petrece o ora sau chiar mai multe. Nu lipseste nici confortul oferit de hotelurile restaurate, precum Hostal Condes de Villanueva (tel 53-862-9293; Mercaderes No 202), in care camerele au ferestre ce dau intr-o curte interioara privata.

3. Willemstad, Curaçao

Willemstad
Willemstad / Foto: alatom

Un amestec olandezo-caraibian plin de viata, micuta capitala a insulei Curaçao este renumita pentru centrul sau istoric – locul apartine Patrimoniului Mondial al UNESCO – in care se afla doua cartiere traversate de un canal. Hotelurile elegante datand din secolul 19 (cel mai bun este Hotel Kura Hulanda) fac din Willemstad un loc propice pentru a incepe explorarea pietelor plutitoare ale orasului, a podurilor care poarta numele unor regine olandeze, a muzeului ce expune marturii ale comertului cu sclavi si a cafenelelor care seamana foarte mult cu cele din Amsterdam. Plajele sunt si ele excelente asa ca fa bine si inchiriaza o masina pentru a descoperi golfurile ascunse si izolate din nord si pentru a vedea plantatiile din Parcul National Christoffel.

4. Jacmel, Haiti

Jacmel haiti
Jacmel, un oraș sărac, dar șarmant / Foto: haitiliberte.com

Haiti nu este pentru toata lumea, dar pe masura ce aceasta natiune a luptat pentru a renaste dupa cutremurul din anul 2010, turismul a inceput sa capete amploare si a impulsionat in oarecare masura si dezvoltarea economica a tarii. La aproape 130 de kilometri sud de capitala Port-au-Prince, se afla Jacmel, un oras incantator care nu a fost atat de distrus in urma cutremurului. Aici exista multe cladiri din epoca Victoriana, cafenele, bazaruri in care se vand obiecte de artizanat minunate si plaje frumoase.

Poti face o excursie de o zi la grota cascadelor sau poti calari in schimbul a 20 sau 25 de dolari, pana in zona in care se afla piscinele cu ape de culoarea cobaltului. Aflat intr-o resedinta datand din perioada Victoriana, hotelul Florita, distrus dar reconstruit, evoca spiritul de acum un secol, care se regaseste in mobila si balcoanele camerelor. Din Port-au-Prince poti lua autobuzul pana in Jacmel, calatoria durand 3 ore.

5. Cockburn Town, Grand Turk, Turks & Caicos

Cockburn Town
Cockburn Town / Foto: jan Schneckenhaus

Capitala acestei tari multi-insulare, Cockburn este locul in care traiesc 5500 de locuitori, aflat pe o insula ce masoara numai 10 kilometri lungime. Ambarcatiunile ancoreaza aici pret de cateva ore, dar acest loc rustic si plin de farmec cere mult mai mult timp pentru a fi explorat. In oras vei gasi case in stil colonial, colorate, aliniate de-a lungul stradutelor inguste, unde poti vedea si acum carute trase de magari si tot aici se afla multe situri istorice, printre care locul – dupa cum sustin localnicii – unde Cristofor Columb a pus prima oara piciorul in asa-numita Lume Noua, in anul 1492.

Plajele din nord, printre care Pillory sau Corktree, sunt de cele mai multe ori goale, in timp ce locatiile cele mai bune pentru snorkeling si scufundari se afla in sud  (Oasis Divers iti ofera echipamente pentru practicarea acestor sporturi). Locul cel mai bun in care te poti caza este Island House, o locatie cu specific mediteranean si unde oaspetii se pot folosi gratis de masinile hotelului. Dar ceea ce iti trebuie cu adevarat in Grand Turk, este o bicicleta.

6. Santo Domingo, Republica Dominicana

santo domingo
Capitala Santo Domingo nu trebuie ocolita, atunci cand te afli in vacanta in Republica Dominicana / Foto: ULora

Cel mai mare oras din Caraibe, Santo Domingo este prima asezare omeneasca din Lumea Noua. Aici vei gasi primul spital si prima manastire din America de Nord, dar si cel mai vechi fort si cea mai veche catedrala (construita de nimeni altcineva decat fiul lui Columb). Centrul istoric are nevoie de cateva zile pentru a fi vizitat, inainte de a te indrepta catre faimoasele plaje din Republica Dominicana. Merita sa servesti pranzul sau cina pe terasa unuia dintre numeroasele restaurante, gazduite de cladiri datand din secolul 16, aliniate in jurul Plaza España si sa bei ceva intr-un bar sau intr-o cafenea de pe strada El Conde. Daca vii aici iarna, ai sansa sa asisti la legendarul carnaval care se desfasoara in luna februarie, dar la fel de memorabil este si un meci de baseball care are loc in sezonul jocurilor de iarna, din noiembrie pana in februarie; vei vedea jucatori de seama din Liga Americana, iar pretul unui bilet la  Estadio Quisqueya porneste de la 6 dolari.

7. Roseau, Dominica

Roseau
Roseau / Foto: majalva

Insula unicat din Caraibe – ultima colonizata si cea mai muntoasa din lantul insular estic – Dominica este privita adesea ca fiind anti-caraibiana, daca e sa luam in considerare lipsa plajelor sau a statiunilor luxoase. Surprinzator insa, cei care vin aici, o considera cea mai prietenoasa. Iar pentru ca este atat de mica – 46 de kilometri lungime si 25 de kilometri latime  – poti sa stai in capitala sa plina de energie, Roseau, in care cei 1500 de locuitori isi duc traiul in case istorice din piatra si lemn, poti face excursii de o zi la cascade si la izvoarele cu apa termala din padurile tropicale, sau poti merge pe plajele unde exista locatii pentru snorkeling, care bolborosesc precum sampania, datorita craterelor vulcanice din largul marii (nu reprezinta un pericol pentru oameni).

Cea mai cautata excursie este cea de sase ore pana la Boiling Lake; cel mai bine este sa o faci insotit de un ghid (Mick Jagger a apelat la serviciile celor de la Ken’s Hinterland Adventure Tours).

Nu exista zboruri directe pana aici; cele mai bune conexiuni cu Dominica sunt prin Antigua, Sint Maarten sau Barbados, cu una dintre companiile aeriene American Eagle sau LIAT.

8. Oranjestad, Sint Eustatius

Oranjestad
Oranjestad / Foto: mary Baratto

Mica, greu de reperat de radare si destul de neobisnuita, insula Sint Eustatius (sau ‘Statia’, cu o populatie de 3400 de locuitori) a devenit casa pentru rezidentii caraibieni, francezi, olandezi si britanici. In anul 1776, a fost prima “putere” straina care a recunoscut SUA. Cunoscuta in prezent pentru scufundarile din zona, in Statia se afla un singur oras, Oranjestad, memorabil mai mult pentru ceea ce a avut decat pentru ceea ce are.

Ruinele se afla la tot pasul, aici putand explora ramasitele unei sinagogi datand din secolul 18 sau ale unei biserici olandeze. Ia-ti un tub cu oxigen pentru a inota pana la ruinele din larg, ale unei parti din oras, construit pe uscat si de atunci revendicat de mare. Dupa toate astea, planifica-ti o excursie de o zi pana la Quill, un fost vulcan activ, de pe craterul caruia poti admira privelisti incantatoare.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!