chisinau
Foto: igorartmd
Europa

Atractii turistice in Chisinau, fratele nostru de peste Prut

Explorand centrul orasului Chisinau, capitala Republicii Moldova, vei incepe poate sa te intrebi de ce alte capitale ale altor tari trebuie sa fie atat de mari. Orasul cu o populatie sub 700.000 de locuitori se mandreste cu o zona centrala, care iti ofera eleganta si grandoarea pe care le astepti de la orice metropola europeana, dar totul are la baza o retea de strazi compacta si usor de parcurs. Toate institutiile oficiale ale statului – Parlament, Guvern, Opera – se afla la mica distanta intre ele, pe principala artera din oras, Bulevardul Stefan cel Mare, iar orasul are un aer relaxat si civilizat. Dar… care sunt principalele atractii turistice in Chisinau?

chisinau biserica
Foto: igorartmd

Fiind unul dintre relativ putinii turisti de aici, probabil te vei simti privilegiat sa ai sansa de a patrunde in cotidianul vietii unei natiuni europene mai putin cunoscute. Cu exceptia faptului ca aceasta tara este un amalgam intre doua popoare. Asa cum stim, populatia Republicii Moldova este impartita in doua categorii: vorbitori de limba romana si vorbitori de limba rusa – majoritatea localnicilor fiind bilingvi – iar tara are legaturi culturale si istorice atat cu Romania cat si cu Rusia. De la castigarea independentei, in anul 1991, cultura romaneasca este mult mai pregnanta aici si multe strazi au fost redenumite cu numele unor personalitati de seama, romanesti.

Arcul de Triumf din Chisinau
Arcul de Triumf din Chisinau / Foto: ShevcenkoAndrey

In centrul capitalei moldovene se afla cladiri minunate si grandioase, care au rezistat inca din secolul 19. Aceea a reprezentat o perioada de expansiune urbana rapida, in timpul careia a fost pus la punct planul de dezvoltare a orasului.

Catedrala Nasterii Domnului, principala biserica din centru, construita in anul 1830, are un stil neo-clasic. Clopotnita sa este mult mai noua, fiind ridicata in 1997, dupa ce cea originala a fost distrusa de liderii comunisti din Republica Moldova, in anul 1962. In apropiere se afla Arcul de Triumf, inaltat initial in anul 1841 si renovat in 1973. Fa o vizita si la Primaria orasului Chisinau, o cladire atragatoare, vopsita in culori galben si alb, construita intre anii 1898 si 1901, in stil italian gotic. A fost serios afectata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar a fost reconstruita, recapatandu-si gloria anterioara.

Catedrala Nașterii Domnului din Chișinău
Catedrala Nașterii Domnului din Chișinău / Foto: frimufilms

Alta atractie din centrul orasului este Parcul Stefan cel Mare, cunoscut si ca „parcul indragostitilor”, data fiind popularitatea de care se bucura in randul amatorilor de intalniri romantice. El se intinde pe o suprafata de aproape 70000 de metri patrati, a fost deschis pentru public in anul 1818, iar 50  de specii de copaci, printre care duzi si salcami, au mai mult de un secol vechime.

Din anul 2009, parcul dispune de conexiune WiFi gratuita. Aici exista multe locuri de joaca pentru copii, fantani arteziene si statui ale unor oameni de vaza ai tarii. Printre acestea se regaseste o statuie din anul 1928 a lui Stefan cel Mare, care a domnit intre anii 1457 si 1504, ca rege al Moldovei, provincie al carei teritoriu includea si Republica Moldova. Tot aici se afla si o statuie a poetului rus Aleksandr Puskin, care, in calitatea sa de tanar radicalist nedorit la St Petersburg, a trait in Chisinau in anii 1820 si s-a plimbat de multe ori prin acest parc.

Desigur, Chisinaul nu ar fi o metropola europeana daca nu ar oferi facilitati pentru cumparaturi si distractie. Orasul se mandreste cu vinuri bune si magazine cu suveniruri, in centrul sau exista multe cafenele unde poti bea o cafea buna in timp ce admiri oamenii care se plimba in sus si in jos pe Bulevardul Stefan cel Mare. In Chisinau sunt si multe sali de teatru si de concerte, inclusiv doua teatre de papusi.

Parcul Stefan cel Mare din Chisinau
Parcul Stefan cel Mare din Chisinau / Foto: frimufilms

In timpul plimbarii pe principala artera din oras, poti cumpara obiecte de artizanat de la magazinul universal. De la magazinul Bucuria poti cumpara vinuri si ciocolata, al carei miros te va atrage de la zeci de metri departare. Suveniruri se vand si la mall-ul Sun City, care reprezinta un bun exemplu al cladirilor moderne construite in oras dupa anul 1991. Tot aici se afla si Turnul Sky, o cladire inalta de 11 etaje, in care sunt amenajate birouri ultra-moderne si un restaurant.

Stilul sovietic razbate inca in peisajul orasului. Majoritatea constructiilor din oras reflecta expansiunea populatiei din anii ’50 si ’60, cand au fost ridicate multe blocuri de locuinte comuniste. Tot din perioada sovietica dateaza si fabrica Bucuria de pe Strada Columna, care iese in evidenta prin luminile sale multicolore de pe fatada cladirii. Fabrica a fost infiintata in anul 1946.

Mai multe constructii datand din perioada sovietica poti vedea in monumentalul parc memorial Eternitatea. Deschis in anul 1975, el se afla la circa 800 de metri de centrul orasului, pe Strada Panteleimon Halippa. Flacara eterna de aici si arcadele de culoare rosie reprezinta un omagiu adus soldatilor care au murit in cel de-al doilea razboi mondial si in conflictele din regiunea Transnistria.

Constructii sovietice grandioase – portile orasului. Imagine retro a Chisinaului.

Ceea ce atrage in Republica Moldova este tocmai faptul ca este o tara putin vizitata de turisti. Ea este prea putin cunoscuta international, la aceasta cunoastere contribuind si trupa O-Zone cu cantecele sale care au ajuns hituri in intreaga lume. Aflata la locul de intalnire dintre Dunare si Marea Neagra, granita Moldovei este asezata de asemenea natura incat permite accesul greu la aceste ape minunate europene – o imagine metaforica care ilustreaza cat se poate de bine faptul ca tot ce se intampla memorabil in Europa ocoleste in mare parte aceasta tara.

Chisinaul e de evitat in timpul iernii. Climatul continental face ca verile de aici sa fie secetoase si fierbinti, iar iernile reci si vantoase. Temperaturile iarna pot ajunge pana la -10° C, iar zapada se asterne peste tot in oras. Localnicilor pare insa se nu le pese, intrucat pot fi vazuti plimbandu-si cu nonsalanta cainii, chiar si atunci cand e ger.

Micul aeroport international din Chisinau are conexiuni cu mai toate orasele europene importante, printre care Frankfurt, Londra, Viena si desigur, Bucuresti.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!