Foto> Marchello74
Europa

20 de lucruri de vazut si facut in Varsovia

Lucrurile pe care le poti face in Varsovia sunt multe si variate: poti explora centrul sau istoric sau poti merge la un concert de muzica clasica sau jazz, poti face o vizita la un muzeu sau poti face cumparaturi, poti savura preparatele traditionale poloneze sau te poti relaxa pur si simplu in mijlocul naturii. In lista de mai jos sunt incluse obiective turistive, activitati si experiente memorabile care iti vor face sederea in capitala poloneza, de neuitat. Iata deci ce sa vezi si ce sa faci in Varsovia:

1. Fa un tur al Orasului Vechi

varsovia centrul vechi
Orasul vechi – o mandrie pentru orice polonez / Foto> natenn

Inima Varsoviei este zona veche a orasului, unde se afla Castelul regal, biserici si cladiri datand din perioada Renasterii. Reconstruit dupa cel de-al doilea razboi mondial, Orasul Vechi a devenit un adevarat monument, simbol al mandriei locuitorilor de aici si al determinarii de care acestia au dat dovada in incercarea de a readuce la viata tot ceea ce a fost distrus in urma razboiului. Aceasta zona incantatoare este impanzita de muzee, magazine, restaurante si cafenele.

2. Exploreaza Drumul regal

Ruta regala din Varsovia te va purta pe langa unele dintre cele mai importante monumente si biserici din oras. Acesta a fost drumul parcurs de regi atunci cand vizitau orasul, prin urmare de-a lungul sau se afla unele dintre cele mai grandioase structuri arhitecturale. Daca vii aici inainte de apusul soarelui, vei vedea toate cladirile scaldate intr-o lumina aurie, ceea ce face ca atmosfera sa fie una extrem de romantica.

3. Bucura-te de o dupa-amiaza intr-un parc

Lazienki varsovia
Frumosul parc Lazienki / Foto: Roksana Bashirova

Varsovia este unul dintre cele mai verzi orase ale Europei si asa a fost timp de secole intregi. Parcurile si gradinile de aici se afla la numai o aruncatura de bat de obiectivele turistice importante din oras. Fa o plimbare, mergi la un picnic sau racoreste-te la umbra copacilor, in zilele fierbinti de vara.

4. Fa o vizita in partea evreiasca a orasului

Nu a mai ramas prea mult din cartierul evreiesc din Varsovia, care a fost transformat in ghetou in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Oricum, daca ai un ghid turistic bun la tine (care poate fi si uman), vei avea sansa sa vezi marturiile evreiesti ale orasului. In unele locuri, monumentele simbolizeaza evenimente, marcheaza locatii  sau comemoreaza personalitati de seama ale Varsoviei.

5. Mergi la cumparaturi

De la centre comerciale pana la magazine de suveniruri sau magazine specializate in mancare, indiferent ce cauti sa cumperi, Varsovia le are pe toate. Printre mall-urile mari se numara si Golden Terraces, de langa Palatul Culturii si Stiintei. Magazinele mici, unde gasesti articole fabricate in Polonia, se afla in Orasul Vechi si de-a lungul principalelor bulevarde.

6. Incearca berea poloneza

In Polonia se fabrica o bere excelenta si daca te afli in Varsovia, nu ai nicio scuza pentru a nu o incerca. Indiferent ca o acompaniezi cu o mancare delicioasa traditionala sau o savurezi in timp ce te relaxezi la o terasa, vei aprecia cu siguranta licoarea aurie care a potolit setea multor generatii de polonezi.

bere poloneza
Foto> fotofantastika

7. Savureaza bucataria poloneza

Mancarea poloneza este pur si simplu savuroasa. Pierogis – coltunasii deliciosi serviti fierbinti si cu unt – supele delicioase si tocanitele facute cu ingrediente de sezon, ca sa nu mai vorbim despre produsele de patiserie care te vor face sa iti lingi degetele, toate acestea te vor incanta peste masura. Serveste masa intr-o locatie romantica sau alege un restaurant elegant. De oriunde vei pleca fericit si cu burta plina.

8. Urca pana la etajul 30 al Palatului Culturii

palatul culturii varsovia
Palatul Culturii din Varsovia, un fel de Casa Presei mai inalta / Foto> CJ_Romas

Palatul Culturii si Stiintei din Varsovia este o constructie grandioasa care domina linia orizontului. Platforma aflata la etajul 30 iti va oferi sansa unica de a vedea intregul oras de sus. Daca te uiti atent, vei putea vedea Orasul Vechi si dincolo de el, fluviul Vistula.

9. Nu rata atractiile obligatoriu de vazut in Varsovia

Capitala Poloniei nu duce lipsa de atractii, iar daca stii cate ceva despre toate, vei deveni mult mai familiar cu istoria si amplasarea orasului.

10. Mergi la un concert

Varsovia este un oras cu o mostenire muzicala remarcabila. Cel mai faimos compozitor polonez, Chopin, se regaseste in monumentele, bisericile si concertele organizate in memoria sa. Seriile de concerte de vara, in aer liber, sunt evenimente extrem de populare, iar in biserici au loc reprezentatii de orga si corale.

11. Descopera-l pe Papa Ioan Paul al II-lea

Insusi Papa Ioan Paul al II-lea este unul dintre eroii nationali ai Poloniei si o personalitate marcanta a religiei. Cei care sunt interesati de viata Papei, pot vedea locatiile pe care acesta le-a sfintit, le-a vizitat sau unde s-a intalnit cu diverse alte oficialitati.

12. Cumpara chihlimbar

In Varsovia exista multe magazine de unde poti cumpara obiecte confectionate din aceasta piatra semi-pretioasa, unele dintre ele aflandu-se chiar in zona veche a orasului. Bijuteriile din chihlimbar iti sunt oferite le cele mai variate preturi si in orice model, de la clasic pana la modern. Iti va placea cu siguranta sa cumperi suveniruri pentru tine sau pentru cineva special din viata ta.

13. Petrece cateva ore intr-un muzeu

Muzeele din Varsovia pastreaza istoria orasului, prezinta vietile unor personalitati marcante si desigur, ofera arta publicului. Fie ca te intereseaza ceva anume sau pur si simplu vrei sa afli mai multe despre cultura Varsoviei, fa-ti timp pentru a vizita macar un muzeu sau doua. Multe dintre ele se afla aproape unul de celalalt si iti ofera o modalitate excelenta de a-ti petrece o dupa-amiaza.

14. Fa o plimbare intr-o trasura trasa de cai

varsovia trasura
Viziteaza orasul in stil clasic: cu trasura / Foto> benedek

Trasurile trase de cai te asteapta aliniate in Piata Castelului. Poti inchiria una dintre ele pentru a vizita Orasul Vechi in stil clasic. Fa o plimbare impreuna cu iubita ta sau relaxeaza-te pentru o vreme intr-un astfel de mijloc de transport.

15. Incearca vodca poloneza

Vodca poloneza este faimoasa in toata lumea. Cunoscuta sub numele de zubrowka, sau iarba de bivol, vodca merita incercata pentru savoarea si aroma ei. Daca nu te saturi cu un paharel sau doua, mergi intr-un magazin de specialitate sau intr-o bacanie, pentru a cumpara o sticla pe post de suvenir.

16. Rasfata-te cu muzica de jazz

Varsovia pare un loc neobisnuit pentru a fi gazda unor manifestari de talie mondiala in domeniul muzicii de jazz, dar nu e deloc asa. Cluburile de jazz, precum Tygmont, sunt locuri fierbinti tot timpul saptamanii. Arunca o privire pe un calendar al evenimentelor de gen pentru a vedea cine canta pe perioada sederii tale in Varsovia.

17. Vino in Varsovia de Craciun

varsovia craciun
Craciunul in Varsovia / Foto> emicristea

Pomii de Craciun sunt incarcati de beculete, iar targul de Craciun care se organizeaza in Orasul Vechi creeaza o atmosfera de sarbatoare in capitala Poloniei. Nu lasa vremea rece sa te descurajeze; te vei incalzi repede cu bauturi fierbinti si prajituri calde si la asta va contribui din plin si ospitalitatea poloneza.

18. Petrece Anul Nou in Varsovia

Daca faci o vizita in Varsovia la sfarsitul lunii decembrie, pentru Craciun, de ce sa nu-ti prelungesti sederea pana dupa Anul Nou? Vei vedea focurile de artificii din Orasul Vechi si daca te pasioneaza, poti participa la concertele organizate de Anul Nou intr-una din bisericile din oras sau intr-o sala de concerte.

19. Calca pe urmele lui Chopin

Chopin este comemorat asa cum se cuvine in toata Varsovia. Din Parcul Lazienki unde se afla un monument ridicat in memoria compozitorului, pana la biserica in care este pastrata inima acestuia si la muzeul in care sunt expuse efectele sale personale, Varsovia va avea grija sa iti amintesti de personalitatea sa marcanta.

20. Fa o croaziera pe Vistula

vistula
Admira orasul in timp ce faci o croaziera pe Vistula / Foto> benkrut

Croazierele organizate la bordul ambarcatiunilor pe fluviul Vistula iti ofera sanse de a vedea multe dintre atractiile Varsoviei. De exemplu, ambarcatiunile “Wars” au patru opriri de-a lungul fluviului si efectueaza sase croaziere pe zi. Alta croaziera ii duce pe turisti la Serock, unde opreste timp de o ora, apoi se intoarce la Varsovia, calatoria durand in total 7 ore. Alte tururi sunt disponibile si la tarm. Verifica ce optiuni ai,  mergand pe chei, dincolo de Orasul Vechi.

Citeste si: Varsovia, o vizita dintr-o privire

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!