In Japonia, “oyako don” (pui cu orez si ou) este probabil cel mai popular dintre “donburi”, sau preparatele pe baza de orez. In traducere literara, oyako don inseamna parinte si copil, referindu-se la punerea puiului si oului in acelasi vas. Cu ingredientele sale fierte in sos dulce, oyako don este un fel de mancare ideal pentru copii, care se pregateste si foarte repede.

Ingrediente pentru 4 portii Oyako Don:
- 1 cana Dashi sau supa de pui
- ¼ cana cu sos de soia
- 3 lingurite Mirin (vin de orez) sau vezi variante
- 200 grame pulpe de pui, dezosate si fara piele, taiate fasii
- 1 legatura ceapa verde, taiata
- 4 oua, batute
- 4-6 cani cu orez fiert
- 1 foaie de alge nori, prajita si taiata marunt (optional)
Mod de preparare Oyako Don:
- Pune intr-o tigaie supa dashi, sosul de soia si vinul de orez si fierbe amestecul. Adauga puiul si lasa focul mic. Fierbe totul timp de 1 minut.
- Adauga ceapa verde si mai fierbe inca un minut.
- Adauga ouale batute, fara a amesteca. Acopera vasul, ia-l de pe foc si lasa-l 1-2 minute pentru ca ouale sa se amestece cu lichidul.
- Pune cate o lingura de orez fiert in fiecare dintre cele 4 castroane (don). Adauga cu polonicul pui, oua si sos peste orez. Presara deasupra algele nori si serveste fierbinte.
Variatiuni pe aceeasi tema:
- Tanindon (vita si ou): inlocuieste puiul cu carne de vita.
- Inlocuieste ceapa verde, partial sau total, cu mazare verde sau pastai.
- Daca nu ai mirin, foloseste in loc 3 lingurite de zahar.
Citeste si: Retetele lumii – Pannekaker (Norvegia)
Add Comment