Food & Drink

Polonia pentru gurmanzi

Bucataria poloneza inseamna mult mai mult decat vodca si coltunasi. In cele ce urmeaza iti sunt oferite cateva mostre dintre cele mai tentante mancaruri stradale, cele mai bune specialitati traditionale, mancaruri pe care ti le poti procura singur dar si unele preparate pe care poate nu indraznesti sa le incerci în Polonia.

Mancarea poloneza se aseamana in unele privinte cu cea romaneasca

Delicatese regionale

In intreaga tara gasesti specialitati traditionale – preparate pe baza de peste proaspat in nord, pe baza de rata in Wielkopolska, coltunasi numiti ˝kluski˝ in Silezia, serviti adesea cu sunca (˝kluski śląskie ze słoniną˝) – dar nicaieri nu gasesti mancaruri atat de bine definite precum in regiunea Podhale, aflata la poalele muntilor Tatra. Dintre lucrurile care merita incercate se numara ˝kwaśnica˝ (supa de varza acra), ˝placki po góralsk˝ (clatite din cartofi cu gulas) si multe feluri de ˝oscypki˝ (branza afumata de oaie) in forme dreptunghiulqre, avand etichete distinctive.

Kluski. Cu sunca.

Mancarea stradala

Cand vine vorba despre mancarea stradala, exista cateva gustari poloneze unica pe care le poti savura. Prin urmare, in pelegrinarile tale pe ˝ulica˝, cauta urmatoarele:
Zapiekanki
: gustarea stradala cunoscuta si drept ˝pizza poloneza˝ este o bagheta in care se pun branza topita, ciuperci taiate si ketchup si care merge cel mai bine mancata dupa o noapte plina petrecuta in oras.

Pizza poloneza, cunoscuta ca… Zapiekanki


Naleśniki
: gustarea perfecta in orice moment al zilei este data de aceste clatite umplute cu fructe sau branza de vaci, peste care se pune gem, zahar pudra sau smantana.

Obwarzanek: un amestec irezistibil intre un covrig si o chifla, cu seminte de mac, susan sau sare. Este specifica orasului Cracovia, dar poate fi gasita si in alte parti.
Oscypek
: branza de oaie afumata, care se gaseste de regula in zonele montane din sudul Cracoviei. Se serveste la gratar, cu  ˝żurawiny˝ (gem de coacaze).
Lody
: cuvantul polonez pentru inghetata poate este singurul pe care il vei retine in urma calatoriei tale in Polonia. Bine, inghetata nu este originara din Polonia, dar este un desert ieftin si delicios, de care polonezii nu se satura niciodata.

Mancarea ˝salbatica˝

Polonezii au stiut intodeauna sa profite de avantajul oferit de ceea ce sa gaseste pe campuri si in paduri. O distractie favorita este aceea de a culege ciuperci si fructe de padure, care isi gasesc drum catre farfuriile polonezilor, in cele mai inventive moduri.

Vara, in Polonia poti gasi zmeura, mure si affine, iar aceste adevarate comori nationale se pun de obicei peste clatite sau servesc drept umplutura pentru ˝pierogi˝ (coltunasi). Ceata rece de la inceputul toamnei este vremea perfecta pentru a culege ciuperci, care sunt folosite in supe, ca umpluturi sau in sosuri.

Pierogi – coltunasi polonezi

Sfecla este si ea o materie prima pentru bucataria poloneza, iar iernile reci alcatuiesc cadrul propice pentru a aprecia cum se cuvine aceasta radacinoasa rosie, de multe ori lasata deoparte. Supa din sfecla rosie este intotdeauna inclusa in meniul traditional de Craciun.

Indrazneste sa incerci

Nimic extraordinar: piftie de porc. Servita cu lamaie

Polonia are numeroase optiuni si pentru gusturile celor mai non-conformisti:

  • Smalec: untura de porc cu sorici, intinsa pe paine.
  • Nóżki w galarecie: piftie din picioare de porc.
  • Flaki: ciorba de burta cu legume.
  • Karp w galarecie: piftie de crap.
  • Czernina: supa din sange de rata cu otet.
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!