Intotdeauna cand pleci undeva, devii automat o potentiala victima in fata infractorilor. Desi bunurile tale personale sunt atat de tentante, este o miscare inteligenta sa le protejezi, sa le dai de urma in cazul in care iti sunt furate si sa le aduci in siguranta acasa. Probabil ca in prezent, atunci cand pleci la drum, iei cu tine echipamente electronice mai mici dar si mai scumpe – doua motive mai mult decat intemeiate pentru a fi pregatit in cel mai inteligent mod cu putinta.
1. Tot ce trebuie sa stii despre recuperarea laptop-ului, tabletei sau a telefonului mobil: Project Prey
Daca exista o singura solutie la care sa apelezi ca parte a planului de securitate fizica a gadgeturilor tale, atunci aceea este Project Prey. Acest software gratuit poate fi instalat pe laptopul tau (Windows, Mac si Linux), pe telefonul mobil (iPhone si Android) sau pe tableta (da, merge si la iPad) si ramane ascuns pana ce il activezi. Daca gadgetul iti este furat, poti activa Project Prey de la distanta (printr-un cont gratuit deschis pe site-ul lor) si poti astfel sa-i dai de urma, sa obtii screenshot-uri in secret, sa furi parole si chiar sa obtii poze ale infractorilor, cu orice camera incorporata. Nu esti convins? Atunci citeste aici.
Utilizatorii de Mac-uri pot arunca o privire asupra iCloud(desi nu functioneaza la fel de bine).
2. Lasa la vedere un portofel capcana pentru a auprinde un hot de buzunare
Portofelele capcanasunt o parte integranta a unui plan de securitate a calatoriei, care iti reduc pierderile daca ai sansa sa cazi victima a hotilor de buzunare. Daca vrei ca sansele de a prinde hotul sa creasca, ai grija sa lasi un card de credit nefolosit – dar activ – in portofelul capcana. Metoda nu functioneaza peste tot in lume, dar daca hotul decide sa foloseasca acel card undeva si tu l-ai raportat ca fiind furat, politia poate apela la camerele de supraveghere din magazine pentru a lua urma infractorilor. Multi dintre ei sunt prinsi in felul acesta. Iar mai mult ca sigur banca emitenta a cardului de credit nu te va face pe tine responsabil de tranzactiile neautorizate. Probabil ca nu iti vei recupera portofelul, dar vei fi de folos justitiei.
3. Gaseste bagajele pierdute sau furate cu un dispozitiv ieftin GPS
Desi controversate, dispozitivele GPS sunt folosite adesea pentru a urmari miscarile suspectilor, in multe tari din lume. Aceste echipamente de marimea unei palme emit semnale radio care pot fi folosite pentru urmarirea infractorilor de pe un computer. Ascunde un astfel de dispozitiv (Winplus AC13268-72 Beacon GPS Tracker costa 29 $, iar Telespial TrackStick este 149 $) in rucsac sau in bagajul de cala, pentru a afla unde este, atunci cand nu se afla acolo unde ar trebui sa fie.
4. Pastreaza o camera digitala in casa, pentru a vedea orice miscare pe desktop
Exista multe utilizari pe care le poate capata desktop-ul calculatorului tau atunci cand te afli intr-o calatorie: una dintre ele este aceea de a actiona ca paznic. Atat Yawcam (Windows) sau iAlertu (Mac) pot face poze si le pot si transmite prin e-mail, atunci cand detecteaza orice miscare cat de mica in casa. O poza a unui potential hot te poate ajuta sa iti capeti lucrurile furate inapoi. In plus, vei afla daca ai reusit cu adevarat sa-ti antrenezi pisica sa nu sara pe masa, atunci cand tu esti la munca.
iAlertu (si Laptop Alarmpentru Windows) declanseaza o alarma daca laptopul tau este mutat din loc. Este utila daca te afli intr-un loc public cu laptopul si pleci in cautarea unui servetel sau sa comanzi a sasea cana de cafea.
Spera la ce e mai bun, dar fii pregatit si pentru ce poate fi mai rau
Niciun plan de securitate nu este absolut – asta e prima regula a securitatii – si din acest motiv, orice plan care nu are un backup, poate fi sortit esecului. Tine minte ca datele pe care le detii sunt mai valoroase decat orice echipament electronic pe care il ai, asa ca nu-ti rata vacanta pentru ca nu te-ai pregatit in prealabil pentru un mini-dezastru. Antreneaza-ti gadget-urile si tehnologia de care dispui pentru a te proteja si pentru a fi pregatit in caz ca se intampla ceva rau.
Add Comment