Cum sa Obiceiuri in lume

Cum sa scoti din sarite un italian

E greu de spus ce NU ii face pe oamenii din tara in forma de cizma sa tipe si sa dea din maini… Italienii fac urat la manie. Injuraturile nu se vor opri si le vei vedea furia, atat in ochi cat si in gesturi. Mainile incep sa tremure. Isi ating barbia intr-un mod care nu prevesteste nimic bun. Degetele mare si cel aratator vor forma litera L si vor zabovi in jurul soldurilor pentru a indica cat de mare iti va creste fundul de la bataia pe care o vei manca.

Uneori e greu de spus daca ei sunt furiosi sau doar fericiti sa te vada. Oricum, in cele ce urmeaza vei afla cum poti face ca un italian sa treaca relativ repede de la o stare de buna dispozitie la una de furie.

Nu incerca sa-ti exerciti dreptul de a trece

Sunt zvonuri ca in Italia ar exista legi care reglementeaza traficul. Intr-adevar exista semne de circulatie care incearca sa reglementeze limita de viteza si locurile de  parcare. Dar odata ce italienii sunt pe strada, nicio regula nu mai este respectata.

Vei vedea idioti care conduc cu 150km/h pe drumuri care serpuiesc prin munti si care sunt neluminate noaptea – incetinind numai cand trec pe langa radarele AutoVelox. Masini parcate pe trotuare, oblic. Depasiri nebunesti. Motociclete care depasesc masinile prin dreapta. Pietoni care traverseaza pe unde au ei chef, asteptandu-se ca soferii sa puna frana atunci cand ei isi fac aparitia, iar daca nu fac asta, sunt catalogati drept animale.

Este un adevarat cosmar totul, iar cei insarcinati sa supravegheze traficul o fac foarte rar. Nu de putine ori sa intampla ca dupa un an in care ti-ai parcat masina in acelasi loc sa primesti amenda pentru parcare ilegala!

Asa ca ce reguli de circulatie poti incalca de fapt? E foarte simplu – poti incalca orice regula atat timp cat nu esti prins si nu-i incomodezi pe cei din spatele tau. Poti insa sa le si respecti, dar numai daca in trafic nu sunt soferi care se grabesc.

Soferii din Italia merg cu viteza, parcheaza si trec pe strada ca niste cretini, dar daca faci vreun comentariu pe tema asta nu faci altceva decat sa provoci scandal.

Cum conduc italienii? Peeeerfect!

Nu uita de sarutul pe obraz

Un obicei italienesc este acela de a-ti intampina prietenii si membrii familiei cu un sarut pe fiecare obraz –  il bacetto.

Uneori te simti jenat sau pur si simplu te grabesti si nu te opresti sa saruti pe toata lumea pe obraz. Asteapta-te sa vezi o fata acra si sa auzi ulterior reprosuri de genul: “nu mi-ai dat un bacetto. Am crezut ca esti suparat pe mine.”

Nu incerca sa sugerezi ca preparatele culinare ale altor tari sunt mai bune

Mancarea italieneasca este iubita in toata lumea si asta dintr-un motiv bine intemeiat. Italienii sunt foarte mandri de preparatele lor culinare, ceea ce inseamna ca daca vei sugera ca si alte popoare au o bucatarie buna, vei auzi remarci de genul: “Poate, dar mancarea noastra e mai buna.”

Exemple de dialoguri pe aceasta tema ar suna astfel:

“Da, dar si mancarea mexicana este delicioasa. De fapt, cred ca ea e favorita mea.”

“Nu exista mancare mai buna decat cea italieneasca.”

“Ai incercat vreodata mancarea mexicana?”

“Nu am de ce sa incerc mancarea mexicana. Stiu ca mancarea italieneasca este cea mai buna.”

“Mancarea mexicana este cu adevarat delicioasa.”

“Nu la fel de delicioasa ca cea italieneasca.”

Insista pe tema asta si vor iesi scantei. Sa nu spui ca nu ai fost avertizat.

Bate-ti joc (in mod nedrept) de mancarea lor

Ei bine, nu-ti interzice nimeni sa nu mananci si alte mancaruri din lumea asta. Dar sa nu indraznesti vreodata sa-ti bati joc de ceea ce este pur si sfant.

Necunoscute pentru restul lumii, in bucataria italiana exista un set de reguli foarte stricte. In mod traditional, pastele scurte se mananca cu sosuri cu carne, iar cele lungi cu sosuri cu fructe de mare. Pastele se fierb in apa in care s-a adaugat un pumn de sare grunjoasa si pana devin “al dente“- altfel sunt orice altceva, numai paste nu.

Desi nu ai avea motive… nu-ti bate joc de mancarea italienilor. Se vor enerva.

La retetele traditionale nu se vor folosi inlocuitori. Pastele nu se vor taia niciodata cu cutitul. Branza si fructele de mare nu se amesteca niciodata, decat poate – dar nici atunci nu e foarte sigur – daca pui branza ricotta peste pestele spigola sau camembert peste tocana de midii, dar chiar si aceste asocieri sunt destul de avangardiste.

In zilele noastre se experimenteaza mult in bucatariile sofisticate din Italia – de exemplu se asociaza gnocchi cu fructe de mare – dar toate aceste incercari se fac numai respectand strict anumite linii directoare. Prin urmare, atunci cand italienii mananca mancarea lor in afara granitelor tarii, ei sunt nu numai oripilati, ci ofensati de moarte.

Paste cu fructe de mare si branza? Pui parmigiana? Pui si chiftele in paste? Spaghete “carbonara” cu smantana si ciuperci, nu cu galbenus de ou si gusa de porc? Branza de vaci in lasagna? Ce naiba e asta? Cine se cred astia care isi bat joc de mancarea noastra?

A-ti bate joc de mancarea italieneasca este unul dintre lucrurile care ii scot din sarite pe italieni, asa ca nu incerca sa faci asta.

Nu fii o carte deschisa

Comparativ cu alte popoare, italienii sunt foarte curiosi si bagaciosi. De asemenea, ei au si niste pareri foarte stricte in legatura cu ce ar trebui sa faci. La numai cateva minute dupa ce ati facut cunostinta, ei vor dori sa afle toata povestea vietii tale –  “Cati ani ai? Ai prietena? O mai iubesti?”

Odata ce te-au cunoscut, te vor bombarda adesea cu observatii “utile” de genul: “Nu ar trebui sa te fardezi atat de strident.” “Pielea ta e cam ridata – ar trebui sa consulti un dermatolog.” “De ce nu te duci sa te odihnesti? E clar ca nu mai rezisti la petreceri.” “Pantofii astia nu se potrivesc cu tinuta ta. Nu ai unii albi?” “Bucataria ta e mobilata complet aiurea.”

Ai fi tentat sa le spui sa-si vada de treaba lor, dar pentru a fi politicos, te vei multumi sa taci din gura si sa-i ignori. Atitudinea asta te va cataloga drept o persoana rece, inchisa, dificila si nepoliticoasa. Vei ramane uimit sa constati ca in Italia nu e deloc nepoliticos sa intampini pe cineva la modul: “Te-ai mai ingrasat de cand te-am vazut ultima oara.”

Sa nu spui ceva rau despre tara lor

Italia, in caz ca nu stiai, este cea mai tare tara din lume. Nu exista nicio tara asa cum este Italia. Are cel mai frumos peisaj. Cea mai minunata mancare. Este locul unde isi au originea cele mai bune lucruri din lume. Italia are cele mai bune haine, pantofi, masini, articole textile si de pielarie, produse din ceramica, cea mai buna tehnologie si cea mai buna muzica. Italia a dat lumii cele mai bune opere de arta si cea mai zbuciumata istorie. In Italia sunt cele mai importante biserici din lume. In Italia si frunzele sunt altfel. Faina cea mai buna este in Italia si tot asa si scaunele.

Ziceri bune de tinut minte:

“Pantofii astia sunt minunati. Oh, Made in Italia. Desigur.”

“Exista un magazin foarte bun de unde poti cumpara suveniruri. Obiecte atent selectionate. La fel ca in Italia.”

“Am castigat Cupa Mondiala! Asta pentru ca suntem cea mai tare natie din lume. Cea mai frumoasa tara. Avem cei mai tari jucatori de fotbal din lume si toata lumea stie asta!”

Incearca numai sa spui unui italian ca tara lui nu este cea mai tare tara din lume. Mai bine abtine-te. Nu conteaza ca majoritatea italienilor incep pana si ei sa creada ca tara lor nu mai e ce a fost. Nu de putine ori vei auzi comentarii de genul “Tara asta a luat-o razna. Hai sa terminam odata cu criza asta economica ! Sa mergem in alta parte unde e mai bine.”

Oricum, daca vei sugera macar ceva negativ despre “patria“, pregateste-te sa suporti consecintele.

Nu-i face sa te astepte

Italienii sunt o combinatie intriganta de lene si nerabdare. In timp ce le place la nebunie sa traga de timp atunci cand au ceva de facut, poti fi sigur ca daca ii faci sa astepte – la coada, la bariera, in trafic – vor incepe imediat sa gesticuleze si sa ridice tonul.

Imagineaza-ti ca te afli intr-un tren care se opreste intre statii. Imediat vei auzi intrebari de genul: “Ce se intampla?” “Vrem sa iesim de aici!” “De ce nu ne spune nimeni ce se intampla?” “Ne e foame!” “Ne e frig!” Vei avea senzatia ca te afli intr-un lagar de concentrare.

Nord sau Sud

In Italia se afla 20 de regiuni si 110 de provincii – fiecare dintre ele distincta din punct de vedere geografic, diferite in ce priveste bucataria, obiceiurile, accentul si dialectele. In mod traditional, partea de nord – industriala — este considerata a fi cea mai civilizata, in timp ce haosul se instaleaza pe masura ce te indrepti catre sud.

Italienilor nu le place sa amesteci regiunile (“carciofi alla giudia“ este o mancare originara din Roma. Nu are nimic de-a face cu Milano) sau sa faci generalizari legate de cultura.



Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!