carnaval
Foto: primipil
Foto & Video Ghid foto

Cum sa fotografiezi carnavaluri

Carnavalurile si festivalurile ofera fotografilor oportunitati nesfarsite pentru a-si exercita talentul si pentru a face poze pline de culoare, vibrante si care transmit energie. Ai plecat la Rio sau la Venetia in timpul carnavalului? E pacat sa nu aduci cu tine cateva instantanee cu adevarat frumoase, din mijlocul unei lumi pline de culoare dar aflata intr-o perpetuua miscare.

Echipamentul de care ai nevoie

Un aparat foto Canon EF-S 18-135mm sau Canon EF-S 55-250mm, care pot face poze la distanta, ceea ce inseamna ca poti fotografia oameni fara a te apropia de ei si poti captura instantanee ale intregii parade. Daca dispui de un astfel de instrument nu vei fi nevoit sa cari mai multe lentile cu tine, ceea ce poate deveni la un moment dat obositor.

Geanta pentru aparatul foto – Nu lua cu tine un aparat de dimensiuni mari pentru a nu incomoda pe nimeni si pentru a nu fi nevoit sa-i porti tot timpul de grija. Nu vrei nici sa reprezinti o amenintare din punct de vedere al securitatii si nici sa ramai fara ceea ce ai mai de pret.

Card de memorie – Ia cu tine mai multe carduri de memorie. La astfel de evenimente, poti face poze la nesfarsit. Nu strica sa ai si niste baterii sau acumulatori de rezerva.

Suport – Nu vei avea loc pentru a instala un trepied, asa ca daca ai nevoie de un suport, poti sa iei cu tine un monopod. Totusi, la marile carnavaluri, s-ar putea sa nu ai loc nici pentru asa ceva si risti sa incomodezi pe toata lumea.

Tehnici de fotografiere:

Spatiu

carnaval venetia
Foto: Pixabay

Daca vei avea loc sa te desfasori fara ca altii sa te impinga sau sa iti intre in cadru, te poti considera norocos. Poti incerca sa ajungi foarte devreme pentru a prinde un loc mai in fata, dar asteapta-te sa fii inghiontit pentru ca vor fi multi cei care vor dori sa iti ia locul. Dar daca vii devreme, poti cerceta ruta pe care o va urma parada, pentru a vedea unde trebuie sa ajunga participantii. Daca ii gasesti, poti face cateva portrete inainte ca locul sa se aglomereze. Nu te teme sa intrebi oamenii daca vor sa se lase pozati, intrucat majoritatea vor fi incantati sa faca asta, plus ca, daca parada nu a inceput inca, coafura si machiajul lor vor fi perfecte.  Daca nu gasesti loc, macar aseaza-te undeva unde sa fii un pic deasupra multimii. Gaseste niste trepte sau ceva pe care sa te poti sui. Asa nu vei fi nevoit sa-ti schimbi locul de prea multe ori si nici nu vei risca sa dea altii peste tine sau sa iti intre in cadru.

Luminozitate

Echipamentului tau nu ii place umezeala si zilele ploioase, dar nici lumina stralucitoare a soarelui nu iti va face vreun favor, intrucat s-ar putea ca pozele tale sa iasa umbrite sau in culori spalacite. Acestea ar fi numai doua dintre problemele expunerii si deja trebuie sa faci eforturi pentru a obtine niste fotografii decente. Dupa-amiaza lumina e mai putin puternica si mai uniforma, dar cladirile care sunt aliniate de obicei de-a lungul strazilor pe care se desfasoara parada pot produce umbre lungi in poza. Daca intampini probleme cu expunerea, apeleaza la tehnici de bracketing si de ce nu si la blit, pentru a umple cu lumina umbrele care danseaza pe fetele oamenilor. Tehinca aceasta functioneaza cel mai bine atunci cand participantii poarta palarii sau accesorii mari care le umbresc fetele.

Nu rata miezul actiunii

Vei avea de captat multa miscare si daca vrei sa suprinzi dansatorii in actiune, va trebui sa ai o viteza de declansare rapida. Daca vrei sa fii mai creativ, foloseste o viteza de declansare mai mica, pentru ca miscarile lor sa iasa nu foarte bine definite, creand astfel un efect exagerat al miscarii.

Cadre largi

Cadrele largi, care infatiseaza aglomeratia, strada, standurile si parada in sine, pot fi interesante, dar incearca sa nu exagerezi cu  prea multe puncte de focalizare. Daca ochiul nu are ceva asupra caruia sa se concentreze intr-o fotografie, aceasta poate deveni confuza si poate parea prea incarcata.

Detalii

carnaval masca
Foto> Pixabay

Costumele au nevoie de ore intregi, daca nu zile, pentru a fi create, asa ca acorda-ti timp pentru a studia culorile si decoratiunile lor. Aceste prim planuri functioneaza mai bine decat cadrele largi ale paradei.

Naturalete

Incearca sa faci poze de la nivelul soldurilor pentru a vedea ce instantanee poti surprinde si nu uita nici de stadurile de mancare, chioscurile si chiar si cozile la toaleta, care iti ofera sansa de a suprinde o imagine de ansamblu si foarte pline de naturalete, a carnavalului.

Citeste si: Cum sa fotografiezi poduri

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!