Europa

Cele mai bine pazite secrete ale Italiei

Aflata in sudul Italiei, in regiunea Basilicata, orasul Matera este o nestemata putin cunoscuta, cu un peisaj mai degraba selenar decat terestru. La fel cum exista multe altele in aceasta tara minunata, impanzita de locuri secrete in care putini sunt cei care se pot lauda ca au ajuns.

Matera, un oras incredibil, ce pare incremenit in stanca

Matera isi face aparitia dintre dealuri, parand sa se agate de falcile stancoase ale unui defileu. Cu numai 50 de ani in urma, oamenii de aici locuiau inca in pesteri, care in prezent au capatat alta destinatie. Unele dintre ele au fost transformate in hoteluri, cu vedere la peisajele urbane, care se remarca prin absenta masinilor. Locurile acestea sunt atat de epice, incat Mel Gibson a ales aceasta locatie pentru filmul sau ‘Patimile lui Isus’. In ciuda faptului ca s-a aflat in centrul atentiei Hollywood-ului, Matera este inca un loc uitat de lume, unde odata cu lasarea serii toti locuitorii de aici se aduna in piata centrala, pentru ‘passiagata’ (plimbare) de seara, asa cum fac de secole intregi.

Mergi spre sud, in regiunea de langa Basilicata si vei descoperi  Calabria, una dintre cele mai misterioase regiuni ale Italiei, la care se face adesea referire in presa straina ca fiind locul de bastina al mafiei ‘Ndrangheta, mai degraba decat pentru potentialul sau turistic. Oricum, italienii au aflat de multa vreme despre magnetismul liniei de coasta calabreze, despre dealurile sale impadurite si lacurile de o frumusete ireala. Majoritatea locuitorilor din nordul tarii vin aici in sezonul estival, in luna august. Dincolo de plaje, regiunea calabreza La Sila este un loc izolat, adevarat balsam pentru suflet, cu privelistea muntilor care se topesc parca dincolo de linia orizontului. Viziteaza orasul Tropea, din sud, care sta agatat de stancile de deasupra apelor limpezi si care este o avanpremiera la ceea ce poti gasi pe Coasta Amalfi.

Un alt oras fabulos: Tropea, din regiunea Calabria

Inspre nord, langa mult vizitata Umbria, se afla un alt colt magic de o frumusete salbatica si care nu este atat de de aglomerat precum vecinul sau: Le Marche. Aici se afla Muntii Sibillini, acoperiti de flori, unde turistii pot ajunge usor si unde exista nenumarate optiuni de practicare a activitatilor in aer liber, precum ascensiuni montane, admirarea vietii salbatice in habitatul sau natural, sau plimbari cu barca pe lacurile din zona. Locurile sunt incarcate de legenda, in centrul atentiei aflandu-se vrajitoare, Pontius Pilate, si nenumarate miracole.

Orasul Urbino, din regiunea Le Marche

Nu departe de acesti munti de poveste, odata cu venirea turistilor in Roma pe perioada verii, locuitorii capitalei Italiei pleaca din oras, in cautarea aerului curat si a spatiilor verzi din  Lazio. In timp ce strainii pot alege o excursie intr-un oras la poalele dealurilor din Umbria sau pot lua un tren de viteza catre Florenta, localnicii stiu ca exista locuri minunate mult mai aproape de casa. Partea rurala a orasului Lazio este impanzita de lacuri vulcanice, in care poti inota, pe care poti naviga si unde poti manca mese copioase la una dintre terasele de pe malul apei. Pe dealurile impadurite se afla mici orase fortificate, cum ar fi centrul boem al regiunii Calcata, colonizat de artisti in anii ’70. Apoi mai este povestea plina de farmec a orasului Civita di Bagnoregio, asezare construita pe un teren asemanator unei insule, unde se poate ajunge traversand un pod ingust. Stanca pe care se afla orasul se faramiteaza incetul cu incetul, prin urmare, aceasta nestemata ascunsa trebuie descoperita inainte de a disparea cu totul.

Un oras fantastic, aflat uneori in nori: Civita di Bagnoregio

Avanta-te dincolo de cararea batatorita in Italia si un lucru e sigur – vei descoperi locuri cu adevarat magice si vei trai sentimentul dat de bucuria de a calatori undeva unde putini oameni au ajuns. Asa ca porneste la drum, incepe explorarea si… nu povesti multora despre asta.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!