Foto & Video

Sfaturi pentru filmari video de calitate in calatorie

De cate ori ai fost pus in situatia de a dori sa imortalizezi pentru totdeauna un moment (o reprezentatie artistica stradala in Mexic sau un apus de soare in Marele Canion sunt numai doua astfel de exemple) si ai scos instinctiv din buzunar camera pentru a incepe sa filmezi? Cat de mare a fost dezamagirea cand ulterior ai descoperit ca rezultatele lasa de dorit…

Ei bine, nu esti sigurul care a patit asta. Tehnologia a ajuns la nivele nebanuite, dar faptul ca ai acces la tot felul de gadgeturi nu inseamna si ca stii sa le folosesti. In fapt, asa cum sustine si realizatorul de documentare,  Roger Sherman, ceea  ce conteaza nu este ce fel de suport de inregistrare folosesti, ci mai degraba CUM il folosesti – un detaliu care ii linisteste pe cei care nu dispun de sute de dolari pentru a-i investi in cel mai nou echipament video aparut pe piata.

Roger Sherman este un tip atat de pasionat de acest subiect incat chiar a scos o carte pe aceasta tema, intitulata: “Pe locuri, Fiti gata, Start: Ghidul pentru fimari video de exceptie”. Nimeni nu ar fi putut scrie aceasta carte in afara de el – impreuna cu Ken Burns, a infiintat compania “Florentine Films”, iar documentarele sale au primit nominalizari la premiile Academiei de Film,  Emmy si Peabody. In afara de calitatea sa de realizator de filme documentare, el este si scenarist si fotograf.

Iata cinci sfaturi venite din partea sa pentru filmari video de exceptie:

1. Tine camera fixa

Tine camera, chiar daca e vorba de un smartphone, cu doua maini. Indoaie un pic genunchii, daca e nevoie. Apropie coatele de corp. Respira incet si nu te grabi. Nu apasa butonul de inregistrare, daca nu te simti complet relaxat si pregatit.

2. Nu filma din mers

Majoritatea filmarilor profesionale au la baza instantanee statice, fara a misca aparatul. Daca faci si tu la fel, calitatea filmarilor va fi mult mai buna. Amatorii misca de regula camera, rezultatele fiind dezastruoase. Daca simti nevoia sa misti camera stanga -dreapta, “scaneaza” rapid scena, pentru a vedea unde este localizata energia sa. Misca incet camera in acea directie. Sa presupunem ca te afli in Florenta si localizezi o statuie impunatoare si o fantana minunata. Incadreaza statuia si filmeaza fantana – acolo unde este localizata energia. Inspre acolo trebuie sa te muti, pentru instantanee de aproape. Niciodata nu te misca stanga, apoi dreapta, in aceeasi filmare. Filmeaza stanga, taie, reincadreaza. Apoi filmeaza din nou, misca-te daca vrei, dar cel mai bine este sa surprinzi instantaneul static. Asa fac profesionistii.

3. Nu face zoom

Roger Sherman sustine ca a face zoom este o greseala fatala. Garantat, filmarea ta va fi un esec. Nimeni, nici macar profesionistii nu pot filma in aceste conditii. In loc sa faci zoom, mai bine apropie-te de subiect. Zoom-ul nu trebuie sa fie mai mare de 10-20%, daca aparatul nu este echipat cu mecanismul “steady shot”. Fa un test pentru a vedea cat de mult poti face zoom.

4. Filmari scurte

Majoritatea instantaneelor au nevoie de sase secunde sau mai putin, pentru a fi statice. Totul depinde de ceea ce cauti. O priveliste cu Marele Canion va capta pentru mai mult timp atentia audientei. Un instantaneu a unei sticle de Murano nu trebuie sa dureze prea mult. Gandeste-te cat de lung a fost instantaneul anterior. asta te va ajuta sa stabilesti cat de lung ar trebui sa fie urmatorul. Uita-te la montaj pentru a invata sa masori filmul. Urmarirea de emisiuni TV sau filme, totul fara sonor, iti va fi de mare ajutor.

5. Variaza instantaneele

Filmarile profesionale aunt alcatuite dintr-o mare varietate de instantanee: largi, medii si apropiate. Asa trebuie sa fie si ale tale. Din nou, pentru a intelege mai bine, urmareste timp de cateva minute un film sau orice altceva, fara sonor. Multi realizatori amatori fac greseala de a realiza filmarea repetand la nesfarsit acelasi instantaneu larg, de la aceeasi distanta. Plictisitor! Daca e sa ne intoarcem la acelasi exemplu cu fantana din Florenta, poti incepe cu un instantaneu larg al intregii fantani – oameni hoinarind, copii jucandu-se. Daca te apropii, poti incadra un instantaneu de o secunda, cu mai putini oameni in cadru. Asta este un instantaneu mediu. Continuand sa te apropii, poti obtine un cadru al unei sirene tasnind din apa, in prim plan. Aceste trei instantanee devin o secventa care spune o poveste completa despre fantana, una care va capta atentia audientei.

Cea mai buna modalitate prin care poti realiza filmari video de exceptie este practica. Realizeaza niste instantanee. Urmareste rezultatele. Invata din greseli. Continua sa exersezi.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!