Imam Bayildi, cu alte cuvinte… specialitate turceasca de vinete umplute, inabusite in ulei de masline. Aceasta mancare pe baza de vinete este unul dintre cele mai faimoase preparate turcesti. İmam bayıldı inseamna “preotul vesel”. Pe marginea denumirii sale exista nenumarate legende. Unii spun ca preotul a fost incantat peste masura de aceasta utilizare extravaganta a uleiului de masline. Altii sustin ca acesta a lesinat de placere datorita aromei delicioase. Ambele mituri vor parea insa foarte reale, atunci cand vei incerca si tu aceasta reteta excelenta.
Ingrediente Imam Bayildi pentru 4 – 6 portii
- 3 vinete
- 3-4 lingurite de sare
- ½ cana cu ulei de masline
- 3 cepe taiate marunt
- 6 catei de usturoi
- 2-3 rosii decojite, fara seminte si taiate
- un varf de zahar (optional)
- sucul de la o lamaie stoarsa (optional)
- sare si piper dupa gust
- o cana cu apa
Mod de preparare Imam Bayildi
- Cu ajutorul unui decojitor de legume, inlatura coaja unei vinete, dar nu total, astfel incat sa obtii un model in dungi. Taie vanata in doua pe lungime. Fa 3 crestaturi pe diagonala pe partea taiata a celor doua jumatati. Presara sare in aceste crestaturi. Aseaza vanata, cu partea taiata in jos pe niste prosoape din hartie si las-o 30 de minute pentru a se scurge excesul de lichid din ea.
- Incalzeste cuptorul la 170°C. Incalzeste un sfert de cana cu ulei intr-o tigaie, la foc mediu. Adauga ceapa si fa-o sote pana devine transparenta. Pune si usturoiul si continua sa amesteci pana cand ceapa devine moale, dar ai grija sa nu capete o culoare maronie.
- Pune in sote si rosiile si amesteca timp de 5-7 minute. Adauga daca vrei zaharul si sucul de lamaie, sarea si piperul. Ia tigaia de pe foc si pune-o deoparte.
- Bate putin jumatatile de vanata si pune-le cu partea taiata in sus, intr-un vas pentru gatit, suficient de mare pentru a incapea amandoua. Pune peste ele amestecul de ceapa si rosii, insistand si in crestaturile facute. In vasul cu pricina pune apa pe fundul lui. Stropeste vinetele cu uleiul de masline ramas.
- Acopera vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu si baga-l in cuptor. Lasa-l acolo timp de 40-50 de minute sau pana vanata e facuta. Scoate-o din cuptor, asteapta sa se raceasca, apoi poate fi servita.
Variatiuni pe aceeasi tema:
- Ca umplutura mai poti pune: patrunjel, marar, stafide, orez, nuci sau alte condimente.
- Uneori suprafata taiata a vinetei este stropita cu ulei fierbinte, pana devine maro, inainte de a adauga umplutura.
- Vasul poate fi pus la final pe aragaz, la foc mic, in loc sa il tii in cuptor.
Citeste si: Retetele lumii – Ca Kho To (Vietnam)
Add Comment