Hydra
Hydra / Foto: Freeartist
Europa

Insulele grecesti: Hydra – paradisul iahturilor

Hydra, localitate construita in forma de amfiteatru, pe un versant de unde se poate admira privelistea Golfului Argosaronic, este una dintre cele mai romantice destinatii din Grecia. Case traditionale din piatra, strazi inguste cu piatra cubica, piete retrase, la care se adauga accesul interzis al masinilor si folosirea a 500 de magari ca mijloc de transport public, reprezinta un motiv pentru care Hydra si-a pastrat atmosfera unica de-a lungul timpului. Capitala este, însă, doar punctul de plecare pentru o vacanță în insula Hydra.

hydra
Orașul Hydra / Foto: SIAATH

Insula Hydra, parte a arhipelagului insulelor Saronice, a cunoscut o crestere economica fantastica in trecut, datorita activitatii navale si comerciale intense de aici. Locuitorii insulei si-au adus o contributie semnificativa si in Razboiul de Independenta din anul 1821, intrucat flota lor a fost implicata in  batalii navale de o importanta cruciala. Este impresionant si faptul ca o insula atat de mica reprezinta locul de nastere a cinci dintre prim-ministrii greci!

Resedintele elegante din piatra detinute de familii importante (Voulgaris, Kountouriotis, Tombazis, Kriezis, Bountouris etc) si construite de catre mesteri italieni, dezvaluie bogatia de care a beneficiat insula in trecut. In zilele noastre, majoritatea acestor case adapostesc muzeele insulei. 300 de biserici si 6 manastiri impanzesc insula, alaturi de tunurile si statuile eroilor din Razboiul de Independenta, tot acest amestec creand un mozaic romantic.

De-a lungul falezei, in inima orasului, intalnesti monumente, biserici, tunuri, muzee, case vechi, statui ale unor eroi vestiti, un depozit de munitie, magazine si cafenele, pe langa strazi pitoresti si intortocheate, care duc in cartierele aflate in partea de nord a orasului, precum si in vechiul district Kiafas.

Hydra
Hydra e o insula mica, dar pitoreasca / Foto: Kamchatka

Insula Hydra este si un paradis al iahturilor, intrucat in fiecare vara, grupuri de ambarcatiuni ancoreaza in portul capitalei, alaturi de barci cu motor si iahturi. Trebuie amintit ca Hydra a devenit faimoasa in toata lumea, gratie legendarului film “Baiatul si delfinul”, realizat pe insula in anul 1957 si avand-o pe Sophia Loren in rolul principal.

Viziteaza muzeele din Hydra, pentru a afla istoria acesteia:

• Arhiva istorica – Muzeul din Hydra: Aici sunt expuse materiale de arhiva legate de istoria, traditiile si cultura insulei, din perioada 1708-1865. El include sectiunea de arhivistica, sectiunea muzeistica si biblioteca.

• Muzeul eclesiast si bizantin – Gazduit de vechea manastire Adormirea Maicii Domnului, aici se afla vesminte, vase sfinte, evanghelii si icoane frumos decorate, mai toate datand din secolul 18.

Vestigiile istorice impanzesc insula

• Anexa la Muzeul National de Istorie: Casa lui Lazaros Kountouriotis functioneaza ca anexa a Muzeului National de Istorie. Ea a fost donata Societatii Nationale de Etnologie din Grecia, in anul 1979, de catre mostenitorii lui Kountouriotis.

• Muzeul de arta post-bizantina si de istorie din Hydra: Muzeul se afla in resedinta lui Georgios Kountouriotis si expune artefacte personale ale familiei Kountouriotis, precum si exponate apartinand istoriei moderne a insulei.

Exploreaza plajele insulei Hydra:

Hydra are multe plaje frumoase. Aici, Vlychos / Foto: Freeartist

Mandráki: In timpul Razboiului de Independenta, a fost folosita drept port, dar in zilele noastre este o plaja care ofera facilitati excelente pentru practicarea sporturilor acvatice.

Bísti: O plaja cu prundis, unde Centrul de Scufundari Hydra organizeaza activitati ce inplica practicarea sporturilor acvatice, cum ar fi scufundari si caiac.

Vlychós: O plaja acoperita de pietris, aflata in statiunea Vlychos.

Spiliá: Ideala pentru impatimitii de soare.

Limnióniza: Multi o considera cea mai frumoasa plaja de pe insula, probabil pentru ca ai nevoie de doua ore ca sa ajungi aici pentru a face o baie in apele sale de culoarea turcoaz!

Hydronéta: Aceasta plaja care se intinde sub tunuri, este prevazuta cu punti din ciment, tocmai bune pentru a sta la soare pe ele.

• Ayios Nikolaos: O plaja nisipoasa, aflata in vestul insulei. Accesul aici este posibil numai cu taxiurile acvatice.

Citește și: Insulele grecești – Santorini

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!