alonissos
Alonissos / Foto:
Europa

Insulele grecesti: Alonissos

Binecuvantata cu un peisaj natural de o frumusete ireala si incojurata de insulitele ce impanzesc arhipelagul, Alonissos este o insula din Grecia ideala pentru cei care vor sa gaseasca linistea si sa se bucure de plimbarile relaxante prin padurile de conifere, crangurile de maslini si livezile din regiune. Insula este cea mai izolata din grupul Sporades si aici se afla  Parcul national acvatic, un refugiu pentru specii rare de pasari marine, delfini si foci mediteraneene, monachus monachus.

“Íkos”, asa cum se numea insula in antichitate, a fost mai intai locuita de Stafylos (care inseamna strugure), fiul lui Dionisios si al Ariadnei. Aceasta legenda explica legaturile stranse, inca din cele mai vechi timpuri, ale acestor locuri cu viticultura. Vasele purtand marca “IKION” au fost exportate in intreaga lume antica, confirmand inca o data faima insulei in ce priveste producatorii de vinuri. Potrivit mitologiei,  Pileas, tatal lui Achile, a fost ingropat pe insula  Alonissos. Acesta este motivul pentru care cel de-al doilea nume al insulei este “Achilliodromia”. De-a lungul timpului au aparut diferite versiuni ale acestui nume, cum ar fi: “Hiliodromia”, “Liadromia” sau “Diadromia”.

Alonissos a fost una dintre primele insule locuite din Marea Egee, asa cum indica ruinele asezarilor neolitice descoperite la  Capul Kokkinokastro (care inseamna “Castelul Rosu”). Pe Insula Yioúra, prezenta omului a fost prima oara detectata in secolul 9 i.e.n., potrivit descoperirilor din pestera lui Ciclop.

Kokkinokastro
Plaja Kokkinokastro / Foto: cunfek

Situata la confluenta principalelor rute maritime, aici este locul de unde a pornit vasul Argo, pe care Iason si argonautii au navigat pana in Kolhida pentru a recupera lana de aur si tot de aici au plecat si corabiile aheilor, catre Troia. Numeroasele epave datand din vremurile bizantine, care zac pe fundul marii, confirma puterea navala a insulei, de-a lungul timpului. Calatorii in aceste locuri, printre care Buodelmondio, in anul 1420, au observat ca locuitorii de aici erau marinari experimentati, care se ajutau de diferite semne pentru a-si ghida corabiile.

golf votsi
Golful Votsi / Foto: sangriana

Inainte de a ajunge pe insula vei face un popas in Patitíri, pitorescul port si capitala insulei, cu faleza sa pietruita, care si-a luat numele dupa presele de vin utilizate de localnici, a caror principala ocupatie era viticultura. Hora (sau Orasul Vechi) este vechea capitala a insulei. Castelul medieval de aici iti ofera privelisti magnifice ale marii, ale caselor de piatra cu curtile lor incantatoare, ale strazilor inguste, pietruite si ale campiilor, iar cele cateva biserici poarta in ele esenta unei asezari insulare tipic grecesti.  De la Hora poti ajunge la biserica Áyioi Anárgyroi, unde poti face o plimbare in padurea deasa de conifere.

chora alonissos
Chora / Foto: cunfek

La Miliá, intr-o locatie idilica plina de verdeata, se afla Academia Internationala de Homeopatie, unde s-au pastrat inca radacinile medicinei traditionale, care a prosperat gratie ierburilor miraculoase care cresc pe insula. Iubitorii marii vor gasi in Alonissos plaje minunate, scaldate de ape lipezi precum cristalul (Meyálos Mourtiás, Stení Vála, Miliá, Chrisí Miliá, Marpoúnta), unde pot petrece momente de neuitat intr-o atmosfera unica de pace si liniste.

pattiri alonissos
Portul Pattiri / Foto: Gatsi

Petrece o zi la bordul unei ambarcatiuni, pentru a explora insulita nelocuita ce inconjoara Parcul National si care se intinde pana in partea de est a Marii Egee:

• In Yioúra se afla o pestera cu stalactite, datand din neolitic, unde si-au gasit adapost ciclopii lui Homer; aici traieste o specie rara de capre salbatice. Potrivit marturiilor istorice, pestera este nelocuita inca din era mezolitica (secolele 9-7 i.e.n.).

• Kyrá-Panayiá (sau Pelayoníssi) apartine manastirii Meyistis Lavras de pe Muntele Athos. Aici se afla o manastire datand din secolul 12, unul dintre cele mai mari porturi din Marea Mediterana, golful Planitis, o moara de vant bine conservata si o presa pentru masline si struguri.

• Pipéri este zona centrala a Parcului National, acolo unde traiesc specii de foci si pasari mediteraneene. Accesul cu barca aici este interzis.

• Ksiro (sau Peristéra) are plaje cu nisip auriu.

• Skátzoura este locul in care se afla impresionanta manastire Evaggelistria.

• Psathoúra este o insula vulcanica dominata de un far, cel mai inalt din Marea Egee; construit de francezi in secolul 19 si tot aici se afla ruinele unui oras stravechi.

plaja lakes alonissos
Plaja Lakes / Foto: ankarb

Bucura-te de atmosfera relaxanta a acestei insule de vis si imprieteneste-te cu localnicii, care si-au pastrat intacte obiceiurile si traditiile. In timpul verii, ia parte la festivitatile organizate aici, cum ar fi o nunta traditionala in data de 15 august sau reconstituirea unei batalii in luna iulie. Savureaza specialitatile locale: placinta cu branza, smochine la gratar cu miere, kakaviá (supa de peste) si placinta cu nuci.

Si nu uita sa cumperi niste “fouskákia” (gogosi traditionale), “hamaliá” (trigoane cu o umplutura delicioasa si presarate cu zahar pudra si delicatesele cu migdale, asa-numitele “amigdalotá” pe care le poti darui celor dragi la intoarcerea acasa.

Cum se ajunge pe insula Alonissos

• Din Atena sau din alte orase mari din Grecia poti calatori cu autobuzul sau masina pana in Volos, de unde exista legaturi zilnice catre Alonissos, cu feribotul sau  cu o ambarcatiune numita hidrofoil.

• Din Alonissos poti merge cu feribotul sau hidrofoilul pana in insulele  Skiáthos si Skopelos.

Telefoane utile:

• Portul din Alonissos: + 30 24240 65595

• Municipalitatea: + 30 24240 65555

• Biroul national de turism din Volos: +30 24210 23500/37417

Citeste si: Insulele grecesti: Folegandros, nestemata ascunsa

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!